Anett Kontaveit.Foto: LAURA OKS
Tennis
4. märts 2016, 14:42

Kui kaugel on Anett Kontaveit Rio olümpiapiletist? Täiesti püüdmiskauguses! (1)

Seoses Anett Kontaveiti jõudmisega Monterrey tenniseturniiri veerandfinaali kerkib automaatselt küsimus - kui kaugel või lähedal ta on Rio olümpiakohale?

Praegu asub Eesti esireket maailma edetabelis 91. positsioonil. Riosse pääseb naiste üksikmängus 64 mängijat. Neist mõne koha võib kohe korstnasse kirjutada, sest kaks piletit läheb päris väikestele riikidele vabapääsmeteks, vähemalt ühe koha peab saama korraldav riik ning iga maailmajagu.

Edetabeli põhjal jagatakse välja 56 kohta, ükski riik ei saa välja panna üle nelja mängija. Kõige rohkem segab kaarte aga nõue, et olümpial osalemiseks on vaja osaleda teatud perioodi jooksul teatud arvul FedCupi matšidel. See on lausa paarikümnel Kontaveitist eespool oleval mängijal hetkel täitmata, kuid enamikul veel on võimalusi valikupügal täita.

Tenniseliidu peasekretär Allar Hint usub, et kui Kontaveit 6. juunil, mille seisuga olümpiaedetabel lukku läheb, asub 60 parema seas, ta kindlasti pääseb Riosse. Tõenäoliselt piisab ka mõni koht madalamal olemisest.

Milline on hetkeseis? Kontaveitil on praegu edetabelis 733 punkti, 60. kohal asuval naisel täpselt 1000 ning näiteks 65. kohal asuval 940. See tähendab, et juunikuuks tuleb punktiarvet oluliselt täiendada. Tegelikult on 20-aastase eestlanna seis päris lubav. Kui arvestada ainult punkte, mis lähevad olümpiaarvestusse (alates mullu juunist), on neid koos juba 651. Koos praegu Monterreys saaduga juba 711. Võit täna öösel peetavas veerandfinaalis tooks veel 50 lisaks. Ning aega lisa koguda on veel kolm kuud (arvesse läheb aasta jooksul 16 paremat tulemust, praeguses punktisummas on näiteks ka kolm sisuliselt olematut, 1-punktilist resultaati).

Laias laastus võib eeldada, et kui 6. juuni seisuga on edetabelis umbes 1050 punkti, peaks olümpiakoht olema kindel. See tähendaks näiteks kolme poolfinaalikohta sama tasemega turniiridel nagu praegu Monterreys ning teise ringi jõudmist Prantsusmaa lahtistel. Kui aga Kontaveit suudab French Openil korrata sama tulemust nagu mullu USA lahtistel ehk jõuda 16 parema sekka (see annaks talle Pariisis 240 punkti), piisab vahepealsetel turniiridel vaid umbes 100 punkti kogumisest ja Rio pilet on käes.

Nii et pöidlad pihku - iga võit on tähtis ja Kontaveiti praeguse vormi korral on Eesti tennise esindatus olümpiaareenil täiesti reaalne!