Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak võib rahul olla.Foto: LAURA OKS
Jalgpall
4. märts 2016, 14:56

Aivar Pohlak: otsustavaks sai, et Portugal loositi samasse alagruppi Islandiga

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) president Aivar Pohlak selgitab 8. juunil toimuva Portugal - Eesti maavõistluse sündimise tagamaid ja räägib Eesti koondise lähituleviku plaanidest.

Kuidas õnnestus selline matš hankida? Miks soovis Portugal just Eestiga mängida?

Tahame suurturniiride eel alati mängida sinna kvalifitseerunud vastasega ja erand ei olnud ka tänavune aasta. Tõsi, keskendumine Balti turniirile muutis mõnevõrra meie võimalusi ja kaks kolmest koondisest, kellega tihedamat kontakti hoidsime, pakkusid mänguks kuupäeva, mis meie plaanidega eeltoodud põhjusel ei klappinud. Portugaliga olime mängu suhtes kontaktis oktoobrikuust alates ja asjaolu, et nad loositi ühte gruppi meiega sarnase Islandiga ja et see grupp alustab mänge viimasena, olidki lõpuks otsustavad asjaolud kokkuleppimiseks.

Kas mõne koondislase koduklubi käest tolleks mänguks loa saamisega võib tekkida raskusi?

Portugaliga mäng on küll väljaspool ametlikke mängupäevi, aga ma ei oska täna näha, et mängijate koondisse saamisega võiks probleeme tekkida, sest sügis-kevad süsteemis mängivad liigad on selleks ajaks ammu lõpetanud ja Norra liigas kestab mängudeta periood 30. maist kuni 1. juulini. Küll aga peame ilmselt Balti turniiri esimeses mängus 29. mail Leedu vastu ajama läbi ilma "norralasteta", sest neil on samal päeval viimane voor enne EM-finaalturniiriga seotud liigapausi.

Praeguse seisuga on koondise tänavuses kalendris lahtised vastased 9. ja 15. novembri maavõistlusteks. Millist sorti vastaseid soovib EJL nendeks kuupäevadeks saada ning kas mõlemad matšid kavatsetakse pidada kodus?

Soovime alati mängida nii palju kui võimalik kodus, aga tõenäolisem on saada üks mäng koju ja teine välja, sest keeruline on leppida mänge ühekaupa ehk siis ainult Eestisse. Üks võimalikke vastaseid on Kosovo, eeldusel, et nad saavad vahepeal UEFA liikmeks, aga püüame alati ka põnevamaid vastaseid. Näiteks läks meil just vett vedama üks võimalusi tuua 2018. aastaks Tallinna sümpaatne ja atraktiivne Uruguay. Selleks olnuks tarvis mängida nendega 27. mail Montevideos, mis paraku polnud Balti turniiri tõttu võimalik. Samas oleme personaalse suhtlemise tasandil väga aktiivsed ja püüame 2018. aasta Venemaal toimuvat MMi kasutada nii palju kui võimalik põnevate vastaste Eestisse kutsumiseks.