PATUPURK: Mitme Venemaa kergejõustiklase uriinist on leitud keelatud ainete tarvitamise jälgi. Kahjuks pole need sinna sattunud juhuslikult.Foto: AFP / Scanpix
Kergejõustik
8. märts 2016, 06:00

Saksa telekanal: venelased vilistavad antidopingureeglitele (3)

Oht, et Vene kergejõustiklased jäävadki Rio de Janeiro olümpiamängudest eemale, muutus üleeile väga reaalseks. Nimelt paljastas Saksa telekanal ARD oma kolmandas dokumentaalfilmis, et novembris tegutsemiskeelu saanud Vene dopingutreenerid töötavad süüdimatult edasi.

Maailma antidopingu agentuuri (WADA) uurimisrühm avaldas möödunud novembris 335leheküljelise raporti, mis lühidalt öelduna paljastas seda, et Venemaa kergejõustikus on aastaid toimunud süstemaatiline dopingu tarvitamine, mis hõlmab nii treenereid, tippsportlasi kui ka (antidopingu)ametnikke.

Selle tagajärjel heitis rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) Venemaa alakomitee oma katuse alt tänavale. Niisamuti tunnistas WADA oma Venemaa allharu (RUSADA) ebapädevaks ja testib edaspidi Vene sportlasi ise.

Kõige krooniks ähvardas Rahvusvaheline Olümpiakomitee Vene kergejõustiklased Rio olümpialt eemale jätta, kui olukord kergejõustikus ei parane. Sakslaste film venelaste olümpiašansse ei suurenda.

Venelased: see on USA propaganda

Pühapäeval eetris olnud sakslaste dokumentaalfilm sisaldab muu hulgas salakaadreid sellest, kuidas keelu all treener Vladimir Mohnev Ukraina piiri ääres Gubkini linna kergejõustikuhallis rahuliku südamega sportlasi abistab.

Samuti tutvub end sportlasena esitlenud ajakirjanik telelinal mehega, kelle käest saab keelatud aineid soetada. Pole vist mõtet lisada, et dopingudiileri kontakti edastas reporterile üks juhendajatest.

Venelased eitavad endiselt kõiki süüdistusi. Spordiminister Vitali Mutko esitas uudisteagentuurile Reuters oma nägemuses kõnealusest filmist. "Taaskord on need faktid kontekstist välja rebitud, et rahvast eksitada," sõnas ta.

"Meil on hiiglaslik riik, mistõttu on tõesti võimalik, et keelu all treenerid võivad kedagi kuskil treenida, aga kindlasti mitte rahvuskoondist ega ametlikel võistlustel."

Teine filmist läbikäinud treener, Vladimir Kazarin nimetas süüdistusi rämpsuks. "Nendega püütakse kindlustada, et venelased ei pääseks Rio olümpiale," sõnas ta Reutersile. "Usun, et selle taga on ameeriklaste poliitika, sest nemad kontrollivad nii sporti kui ka poliitikat.

Vene sportlased võitsid 2013. aasta Moskva MMil seitse kuldmedalit. Kui meie atleete starti ei lubata, lähevad kõik need medalid USA ja Briti sportlastele."

Tasuks vilepuhumise eest olümpiale?

Lisaks süüdistab film üht RUSADA ametnikku sportlaste hoiatamises, millal dopingukütid neid külastavad.

Rahvuslikke dopinguvastaseid organisatsioone koondava ühenduse juht Joseph de Pencier mõistis säärase teguviisi hukka. "Praegu teadaoleva info põhjal ei tohiks Vene sportlasi Riosse võistlema lubada, oleme ses osas väga skeptilised," lisas Pencier.

WADA president Sir Craig Reedie sõnas eile õhtul avaldatud teates, et süüdistused näitavad, et Venemaal tuleb veel palju-palju tööd teha. "Kuniks seda pole juhtunud, ei saa ausad sportlased võrdsetesse võimalustesse uskuda," lisas Reedie.

IAAF avaldas pühapäeval teate, milles seisis: "Meie töörühm hakkab filmis tõstatatud teemadega tõsiselt tegelema. Sealhulgas arutame asja Vene sportlaste esindajatega."

Sama IAAFI töörühm hoiab pingsalt Vene kergejõustikuliidu nii-öelda paranemisel silma peal ning langetab mingi hetk otsuse, kas Venemaa kergejõustikukoondis võib augustis Rios võistelda või mitte.

Isegi kui Venemaa koondis jääbki OMilt eemale, võib üks nende sportlane siiski Brasiilias dressi üll tõmmata. Nimelt kaalub IAAF 800 meetri jooksjale Julia Stepanovale erandi tegemist, sest 2013. aastal dopingu tõttu kaheaastase võistluskeelu saanud Stepanova tegi IAAFi ja teiste uurijatega koostööd.