Tammeka tähistabFoto: Aldo Luud
Jalgpall
8. märts 2016, 23:17

7 VÕTIT | Tartu vaim ilmutas end, Tammeka-Paide 2:0

Tartu Tammeka alistas Eesti jalgpalli meistriliiga 2. voorus koduses Annelinnas 2:0 Paide linnameeskonna. Õhtuleht võtab mängu kokku läbi seitsme võtmepunkti.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Hingestatus. Ei saa öelda, et Tammeka oleks taktikaliselt või tehniliselt Paidest (meeletult) üle olnud, ent Tartu mehed võitlesid iga olukorra, iga palli pärast ennastsalgavalt. Nad ei heitunud kui mõni sööt või puude ebaõnnestus, vaid utsitasid ja toetasid teineteist pidevalt. Paide mehed seevastu pruukisid tihtilugu rohkem suud kui kõnelesid jalgadega. Nii omavahel kui kohtunikega.

2. Kes oli väljaku staar?

Tartu vaim. Ja natuke Kristjan Tiirik ka. Vaimust sai ülalpool põgusalt räägitud, kuid Tiiriku 22. minutil trahvikasti joonelt alla nurka suunatud pall mõjus Tammekale kui vaimutoit. Samuti ei saa alahinnata vanameistri geniaalset läbisöötu Martin Millerile, mis päädis Martin Jõgi 2:0 väravaga. Aga tegelikult pole väga õiglane sel korral kedagi püünele tõsta.

Kristjan Tiirik Foto: Aldo Luud

3.Kas Paide unistus esinelikust täitub?

Pigem mitte. Jah, kahe mängu pealt pole mõistlik kaugeleulatuvaid järeldusi teha, sest 34 kohtumist on veel ees. Ent kui Paide tahab Meelis Rooba hooaja eel välja käidud esineliku vekslit täita, siis peavad nad Tammeka-suguse satsi iga ilmaga maha murdma. Tõsi, komistavad ka kõige suuremad, ent pessimismiks ei anna alust vaid tulemus.

Paide suutis Tammekale oma mängu vaid episooditi peale suruda. Suurem osa lahingust möödus väljakuperemeeste taktikepi all või siis umbmäärase keskväljavõitlusena. Paide vajab rünnakul selgemat ideed. Täna näiteks puudus neil täielikult vasak äär.

4. Kui sügav on Tammeka?

See on küsimus, mis kriibib tänavu ilmselt iga Tammeka fänni hinge. Algrivistuse, Paide vastu mängukeeldu kandnud Geir-Kristjan Suurpere ning vigastatud Reio Laabuse tasemes ei kahtle keegi, ent pilk tänasele varumeestepingile reedab, et tagala on üpris hõre. Seal istusid Kevin Rääbis ja viis Premium liiga karastuseta noormängijat. Jah, peatreener Indrek Koseri potentsiaali-jutt võib olla täiesti õige, kuid väljakul pole nad end veel tõestanud. Seega, mis saab Tammekast, kui traumad ja/või mängukeelud kuhjuvad, on praegu üks suur-suur küsimärk.

Värav! Foto: Aldo Luud

5. Mida peavad võistkonnad parandama?

Tammeka – Realiseerimist. Tartlased võinuks täna lüüa vähemalt neli-viis väravat. Korra tabas muidu sümpaatse partii teinud Martin Miller soodsalt positsioonilt latti. Paremal äärel häid tsenderdusi jaganud Tristan Koskor pääses Kert Kütiga silmitsi, kuid uhas palli Annelinna hämarusse. Ning vanameister Tiirikki mängis ühe suurepärase olukorra üle.

Paide Linnameeskond Foto: LAURA OKS

Paide – Suhtumist ja söödutäpsust. Kaaslaste peale karjumine ei ole edasiviiv jõud. Teineteist tuleb ka kehval päeval innustada, mitte nahutada. Ja kohtunikuga vestlemine pole veel kedagi paremaks jalgpalluriks teinud. Ent samamoodi jättis soovida Paide söödutäpsus. Võistkond, kes soovib finišeerida tabeli ülemises pooles, ei tohi endale lubada nõnda palju lihtsaid sööduvigu. Ühest ebaõnnestunud äärevahetusest sündis ka Tiiriku avavärav.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Indrek Koser: "Hooaja kaks esimest mängu läbida kaotuseta, loomulikult on hea tunne, aga ma ei tähtsustaks neid esimiesi mänge üle. Pikk hooaeg on veel ees, nende põhjal ei saa mingeid järeldusi teha.

INDREK KOSER  Foto: ALDO LUUD

Me olime väga hästi mänguks valmis, nii treenerid kui mängijad oli suurepäraselt häälestunud. See vast oligi peamine. Aga tänane mäng näitas, et Paides on kindlasti sisu. Ei saa öelda , et me oleks peajagu üle olnud. Pigem oli võit pisikestes detailides kinni. Neil on vaja natuke aega. Nende jaoks võib-olla natuke raske olukord, neil on surve peal, sest nad peaksid kindlasti Tammekat võitma, see v'ib-olla tegigi nende elu raskemaks."

Meelis Rooba:  „Mõni mees jäi ansamblist välja täna. Tammeka vastu ei saa niimoodi, kui kõik ei pane täiega. Tammeka tegi hea mängu ja kasutas oma momendid ära. Meie kaitsetöö jättis soovida, just poolkaitse koha pealt. Ja oma momendid on vaja ära lüüa. Kui ise ei löö, siis on raske võita.

Eks tööpäev jättis ikka oma jälje, aga vahet pole. Tammeka vastu peame saama, siin ei saa seda vabandust tuua.“

7. Mis saab edasi?

Tammeka sõidab laupäeval Lasnamäele, et kohtuda FC Infonetiga, misjärel saavad nad nädala jagu kosuda, et 19. märtsil võõrustada uustulnukat Rakvere Tarvast.

Paide võtab laupäeval Eestimaa südames vastu FC Levadia meeskonna. Nädal hiljem veereb Paide buss Sillamäele, kus neid ootab kohalik Kalev. 

Nii Indrek Koser kui Meelis Rooba ootavad neist mängudest usutavasti vähemalt kolme punkti.