FC Infoneti vasakäär Dmitri Kruglov karistuslööki sooritamas.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
9. märts 2016, 20:53

7 VÕTIT | Kes peataks Lasnamäe? Igatahes mitte Nõmme. FC Infonet – Nõmme Kalju 2:1 (2)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste kõrgliiga teise vooru viimases kohtumises alistas Tallinna FC Infonet kodus 2:1 Nõmme Kalju (26. ov Jorge Rodrigues, 33. Ofosu Appiah – 6. Artjom Dmitrijev) ja tõusis Premium liiga liidriks. Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi 7 võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Louis van Gaali taktika | 52. sünnipäeva tähistanud Infoneti peatreener Aleksandr Puštov saatis meeskonna väljakule 2014 MMil Kostariika ja Louis van Gaali juhendatud Hollandi poolt hipsterlikuks mängitud 3-5-2 asetusega, mis osutus Kalju jaoks esimesel poolajal parajaks pähkliks. Vaheaja järel oli Kalju kaitsemäng (ilmselt riietusruumis juhendaja Sergei Frantsevilt saadud näpunäidete abil) organiseeritum, aga kahju oli juba sündinud.

Infoneti kolm keskkaitsjat (Ofosu Appiah, Andrei Kalimullin, Vladimir Avilov) said Kalju ründajate Robert Kirsi ja Damiano Quintieriga viisakalt hakkama ning tõusvad äärekaitsjad Aleksandr Kulinitš ja Dmitri Kruglov valmistasid koostöös oma poolkaitsega Kaljule ohtralt probleeme.

Tallinna Infoneti võiduvärava lõi Ghana jalgpallur Osofu Appiah.

2. Mida kujutab endast Infoneti uus ründaja Jevgeni Tjukalov?

Uueks Manuchoks – 2012-14 Infoneti kasuks 67 väravat löönud Elevandiluuranniku ründaja – venelast tituleerida ei saa. Aga ei saa ka välistada, et temast selline mees saab. Füüsiline vorm pole ilmselt kõige parem ja seetõttu tema täielikke võimeid praegu ei näe. Aga ansamblist välja Tjukalov ei lange, mängib koha korralikult välja.

3. Kas Kalju mängis alla võimete?

Pigem mitte. Nende hetke tase ja suutlikkus ongi selline, et Infonetile pigem kaotatakse. Ats Purje, Tarmo Neemelo ja Hidetoshi Wakui paranemine muudab olukorda paremaks, aga kui palju paremaks?

Nõmme Kalju väravavaht Vitali Teleš oli peasüüdlane Infoneti võiduväravas (pudistas Dmitri Kruglovi karistuslöögi enda ette, kust Osofu Appiah selle võrku suskas) ja teenis teisel poolajal ka kollase kaardi. Foto: Stanislav Moškov

4. Kes oli platsi parim mees?

Nikolai Mašitšev. 2010 ja 2011 FC Floraga Eesti meistriks tulnud mees, seejärel Sillamäe Kalevis mänginud, aga alates mullusest Infonetis palliv ründav poolkaitsja oli oma ampluaas – vastasele lakkamatu ja mitmekesise peavalu valmistamine – silmatorkavalt hea.

Kalju juhtvärav oli matši soosikuna alustanud Infoneti jaoks kerge šokk, aga just Mašitšev vinnas meeskonna sealt kavala lahendusega ära. Äärelt trahvikasti murdnuna arvestas ta õigesti, et tuleb anda tugev ja madal tsenderdus, sest siis võib kõike juhtuda. Juhtuski – Jorge Rodrigues suskas palli enda väravasse.

5. Mida peaksid Infonet ja Kalju edaspidi parandama?

Infonet | 90 minuti stabiilsus. Lasnamäelt kostub teist aastat järjest jutte nii medalist kui ka meistritiitlist. Mõlemad on neile seni püüdmatuks jäänud. Tänavu on šansid esikolmikusse jõudmiseks head. Tiitlivõitlusse sekkumiseks peab aga esitus olema läbi terve 90 minuti ühtlasem. Praegu on sapsakaid liiga palju.

Kalju | Enda karistusala domineerimine. Keskkaitsepaar Jorge Rodrigues – Maximiliano Ugge jäi enda trahvikastis korra kehtestamisega hätta. Jutt ei käi ainult väravaolukordadest, vaid üldisemalt. Vastaste edurivil peaks enne karistusala junn kergelt jahedaks minema, aga asi on sellest kaugel.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Poolkaitsja Sergei Mošnikov: "Vahet pole, kes vastas - läheme igat mängu võitma ja võit tuligi. Esimene poolaeg lasime kiire värava, aga võtsime end kokku ja lõime kaks tagasi. Esimesel poolajal domineerisime, teisel läks raskemaks - Kalju hakkas pikki palle mängima. Aga poisid andsid endast parima, kaitses tegutseti korralikult ja võit tuli."

Kalju paremkaitsja Karl Mööl: "Tahtsime mängida ja üritasime parimat anda ning võitlesime kõvasti, aga lasime endale lüüa kaks suhteliselt õnnetut väravat. Üks rikošetist, teine tõrjest vastu vastasmängijat. Ma ei arva, et väärisime kaotust. Vähemalt viigi oleksime võinud saada."

7. Mis saab edasi?

Infoneti ootavad enne koondisepausi – esialgse nimekirja põhjal on nad erinevalt Kaljust A-koondises esindatud – mängud Tammekaga (kodus) ja Pärnuga (võõrsil) Kõik peale täisedu oleks pettumus.

Kalju saab laupäeval haavu lakkuda, sest vastu tuleb Rakvere Tarvas, kellest ilmselt lihtsalt jõuga üle ollakse. Aga nädal hiljem ootab kodumäng Floraga, kus tuleb iga hinna eest kaotust vältida. Kõrvalseisjatel on hea toda matši kõrvutada superkarikafinaaliga.