Maria Šarapova Foto: Reuters/Scanpix
Doping
10. märts 2016, 21:04

Sobiv karistus? Sponsor: Šarapova õpetagu dopingusüü tõttu kolm kuud lapsi! (15)

Maria Šarapova on viimased kümme aastat kasutanud ravimit, kus leidub ainet nimega meldoonium. Alates 2016. aastast on sportlastel meldooniumi tarvitamine aga keelatud ning et naistennisisti dopinguproovist leiti selle jälgi Austraalia lahtistel, ootab Šarapovat ees võistluskeeld.

Kui kaua venelanna tenniseväljakutelt eemal peab olema, pole veel selge. On vähetõenäoline, et tennisemaailma kullake saab nelja-aastase võistluskeelu ning Venemaa valitsuse liikmed loodavad lausa, et nende esinumber saab võistelda juba augustis Rio olümpiamängudel.

Šarapova väidab, et tarbis ravimit edasi lohakusest – ta lihtsalt ei pannud tähele infot, et meldoonium on jaanuarist keelatud ainete nimekirjas. See on nõnda süütu eksimus, et naise sponsori, reketitootja Head omanik Johan Eliasch, arvab, et venelanna ei vääri üldse karistamist.

"Minu arusaamist mööda juhtus Šarapovaga see, et tal on meditsiiniline probleem ja see oli lihtne eksimus. Ma tahaks, et ta õpetaks lastele näiteks kolm kuud tennist – see oleks õiglane (karistus – toim)," rääkis Eliasch Sportsmailile.

Ärimees, kelle varanduse väärtus küündib ligi poole miljardi euroni, pole ise Šarapovaga ühendust võtnud, aga on valmis meedias avaldatud info põhjal vajadusel naisega koheselt sponsorlepingut pikendama. "Ma lähtun ainult avalikes allikates välja käidud faktidest. Ta väitis, et on ravimit saanud teatavates kogustes ja need on olnud väiksemad, kui oleks vajalik sportliku edu saavutamiseks. Ma usun, et ta on olnud oma väljaütlemistes aus, aga kui see pole nii, siis on mu arutlus muidugi väär. Kui tema doosid on olnud kõrgemad, siis tunnistan oma viga."

Mitmed nimekad sponsorid nagu Porsche, Nike ja Tag Heuer on dopinguskandaali tõttu lõpetanud Šarapova toetamise.