Juhan Mettisel on olümpiakohast veel õige-õige vähe puudu.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
14. märts 2016, 18:07

Judokate edukas Lõuna-Ameerika turnee ei toonud ikkagi olümpiapileteid

Ehkki Eesti judotippude Lõuna-Ameerika turnee läks korda, nii Juhan Mettis kui ka Grigori Minaškin tõusid kahel võistlusel poodiumile, pole neil Rio olümpia piletid ikka veel käes.

Nimelt olid Peruus ja Argentiinas madalama kategooria võistlused, kus teine koht lisas edetabelisse 60 ja kolmas 40 punkti. Et jooksva aasta arvestuses läheb arvesse viis paremat tulemust ning Minaškinil oli juba enne äsjast võistlust paremuselt viies tulemus 60 punkti, ei lisanud Buenos Airese teine koht olümpiakvalifikatsioonis ühtegi silma. Aidanuks vaid esikoht.

Minaškin ongi nüüd kehakaalu kuni 100 kg olümpiaedetabelis 449 punktiga 34. kohal ning praegu joone all. Otse pääseb Riosse igast kaallust 22 meest (kuid ühest riigist mitte üle ühe), lisaks on olemas keeruliselt arvutatavad maailmajagude lisakohad.

Just säärane lisakoht aitaks praeguse seisuga raskekaallast (+100 kg) Mettist, kellele Buenos Airese finaalikoht tõi 20 lisapunkti. Otsepääse 22 hulka on temast ainult nelja punkti kaugusel. On väga tähtis, et Mettis sinna 22 parema sekka jõuaks, sest see avaks teisele Eesti judokale võimaluse saada maailmajao lisakoha abil Riosse - ükski riik ei tohi kõigi kaalude peale kokku saada üle ühe niisuguse lisakoha.

Järgmisena ootavad Eesti paremaid paari-kolme nädala pärast võistlused Tbilisis ja Türgis, aprilli teisel poolel Kaasanis peetav EM ning OMi kvalifikatsioonitsükli viimase võimalusena maikuus Grand Prix Almatõs.