Ole Einar Björndalen kaalub, kas mitte jätkata karjääri Pyeongchangi olümpiamängudei.Foto: AFP/Scanpix
Talisport
15. märts 2016, 15:15

Björndaleni plaan Pyeongchangini jätkata pahandab kolleege (1)

Ole Einar Björndalen sai kodusel Holmenkolleni laskesuusatamise MMil kokku neli medalit, millest üks kuldne. Võiks ju arvata, et see on 42aastasele sportlasele ideaalne võimalus suusad jäädavalt kappi panna, ent ala elav legend hakkab nüüd vaagima, kas mitte jätkata 2018. aasta Pyeongchangi olümpiamängudeni.

"Ma alustan sellele mõtlemist hooajajärgselt," vahendab Björndaleni sõnu Inside the Games. "Mul peab olema piisavalt motivatsiooni ja tervist.“

Norralase otsus erruminek taaskord edasi lükata on harja punaseks ajanud aga mitmel mehe kolleegil. Nimelt valiti Björndalen Sotši olümpiamängudel Rahvusvahelise Olümpiakomitee sportlaskomisjoni liikmeks, sest teenekas laskesuusataja plaanis suurvõistluse järgselt karjääri lõpetada.

Seejärel lükkas Björndalen pensionipõlve esmalt kaks aastat edasi ning nüüd ähvardab ta teha sedasama, mis tõenäoliselt tähendab, et mees jääb ka selleks ajaks ROKi tööst kõrvale. Mitmed olümpiakomitee liikmed on väidetavalt juba nurisenud, et kui inimene ei taha tööga panustada, peaks ta oma ametist loobuma.

Seni on Björndalen saanud komisjonitööst puudumiseks ROKilt eriloa. "Ta ütles, et tahab oma eduka karjääri lõpetada Oslo MMil. Endise sportlasena mõistan seda otsust,“ selgitas ROKi president Thomas Bach möödunud kuul, miks ei olnud Björndalen kohal Lillehammeris toimunud noorte taliolümpial, vaid treenis samal ajal kõrgmäestikus. "Pärast MMi veedab ta kõik oma aja töötades ROKi sportlaskomisjoni liikmena. Olen kindel, et Ole Einar saab ROKi töösse suurepäraselt panustada.“

Kui nüüd aga selgub, et laskesuusataja soovib ka kaks järgmist aastat ROKi kohustustest viilida, võib Bachi kannatus katkeda. Björndalenil on võimalus ka ise end positsioonilt taandada, et edasisele karjäärile keskenduda. Nii tegi näiteks 2001. aastal legendaarne odaviskaja Jan Zelezny.

Björndalenil on kodusel auhinnariiulil kokku 13 olümpiamedalit, mis on talimängude rekord. Kaheksa kullaga jagab ta Björn Dähliega ka edukaima sportlase tiitlit.