Gert Dorbek tõi täna 20 punktiFoto: Aldo Luud
Korvpall
15. märts 2016, 20:20

7 VÕTIT | Tartu Rock võttis nugadele läinud Balti liiga poolfinaali avakohtumises ülimagusa võidu (2)

Eesti korvpallitšempion Tartu Ülikool/Rock võitis Balti liiga poolfinaali avakohtumises kodus viimaste minutitega 68:64 Läti klubi Valmierat, ehkki vahepeal olid tartlased 13punktilises eduseisus. Mis olid kohtumise tähtsaimad küsimused?

1. Mis otsustas mängu?

Närvid, jääkülmad närvid. Kohtumine oli viigiseisus 62:62. Valmiera oli just tabanud kaugviske ning tundus, et kontroll kandub lätlaste kätte. Ent Janar Talts vastas kohe ääretult tähtsa kolmesega ning viis Rocki kolmega ette.

Valmieral oli viimastel minutitel ohtralt võimalusi mäng enda poole pöörata, kuid visetel eksiti ning tartlaste viskeeksimusi ei suudetud ära kasutada.

2. Kas Rockil on ainsa Eesti pallimänguvõistkonnana kodueelis?

Jah! Tartu publik on teada-tuntud valjuhäälne ning mõnikümmend taaralinna sõitnud Valmiera fänni karjuti probleemideta üle.

Kahtlemata annab selline kaasaelamine positiivse laengu ka mängijatele. Kui pealtvaatajad ikka iga tabava viske järel kõik koos käed püsti tõstavad ning "jess!" karjuvad, tuleb mängijatelgi tahtmine sedasamust teha ning nii Brian Harper kui Evaldas Žabas seda ühel või teisel hetkel ka tegid.

Tänane oli järjekordne tunnistus tõigale, et Rocki poolehoidjad on Eesti parimad. Ning kahtlust pole ka selles, et Tartu Ülikooli korvpallimeeskonnal on Eesti ainsa pallimänguvõistkonnana väga ja väga selge kodueelis. Sest fännid on lihtsalt niivõrd head. Platsil oleks justkui kuues mees!

3. Škele naases Tartu, kuidas mees hakkama sai?

Kuidas mäletavad Eesti korvpallifännid pikalt BC Kalev/Cramos pallinud Armands Škelet? Kes isetseja, kes hea mängumehega kaitses, kes loomingulise mängijana rünnakul. Arvamusi on palju ning need ei pruugi alati ühtida.

Avapoolajal jäi esiti silma mehe hea kaitse. Škele hakkis enamasti Gert Dorbekut ning Eesti koondislane oli lätlase vastu hädas: küll pudistas palli, küll andis mänguvahendi lihtsalt võimalikult kiiresti ära. Samas, Dorbek viskas avapoolajal 16 punkti...

Silma paistis Škele ka rünnakul. Ent nüüd saavad "rõõmustada" need, kes on meest alati isetsejaks pidanud. Ehkki nii mõnigi kord murdis Škele ilusti korvi alla ning tabas (eksis ka), tegi ta ka ohtralt irratsionaalseid pealeviskeid. Näiteks avapoolajal tegi Škele kolm kaugviset, mis kõik olid punnitatud ning mitte just kuigi headelt viskekohtadelt. 

Samas, teise poolaja lõpus, mil Valmiera mängu tagasi tuli, oli Škele fantastiline. Need samad visked, mille lätlane enne mööda viskas, tabasid nüüd. Esmalt kolmene, seejärel raske kahene.

Lisaks oli Škele harjumuspäraselt aktiivne. Kui tema platsil oli, oli selge, et tema mänguvahendit niisama ei patsuta ning üritab oma meeskonnale võimalusi luua. Alati ei pruukinud hästi minna, ent lati alt Škele täna läbi ka ei jooksnud.

Kokku viskas Škele Rocki vastu 16 silma, võttis 7 lauapalli, andis 1 korvisöödu ning tegi 3 pallikaotust ning ilma temata poleks Valmiera mängu üldse tagasi tulnud.

4. Kes oli platsi parim mees?

Loe punkti number 3.

5. Mida peavad võistkonnad kordusmängu silmas pidades parandama?

Rock oli hea ning meeskond on mängumootori mõnusalt nurruma saanud. Selles pole kahtlustki. Seega on raske Gert Kullamäe hoolealuste mängust midagi äärmiselt negatiivset välja tuua, sest katastroofi ju ei sündinud.

Ent see, kuidas kolmanda veerandaja lõpus eduseis 53:53 viigiks mängiti ning kohtumine peaaegu käest anti, on Kullamäele kahtlemata murekoht. Sellist eksimust Valmieras teha ei tohi!

Lisaks tuleb parandada lauavõitlust. Ehkki Rock ei kaotanud lauavõitlust suurelt (31:36), lasti Valmieral võtta tervelt 13 ründelauda, mida on selgelt liiga palju.

Samuti ei saa märkimata jätta vendade Škelede ja mängujuht Kwamain Mitchelli tegutsemist. Nii Armands kui Aigars olid aktiivsed, eriti teisel poolajal ning vedasid Valmiera Rockile aina lähemale ja lähemale. 

Mitchell meenutas kohati aga BC Kalev/Cramo rünnakute dirigenti Morris Curryt. Hea pallikäsitsejana harutas ta Rocki kaitset küllaltki ladusalt lahti ning suutis rünnakuid ise lõpetada ja vajadusel kaaslasi hea sööduga leida.

Valmieral jagub murekohti küllaga. Vahepeal oldi Rocki rünnaku kaitsmisega püsti hädas, samuti lauavõitluses (avaveerandi järel juhtis Rock seda näitajat 12:4).

Ka Valmiera visketabavus kaugviskejoone tagant ei kannata mingit kriitikat. Kohtumise jooksul saadeti teele 21 kaugviset, millest tabas ainult kolm (!). Tabavusprotsendiks 14.

Vahest oleks Valmiera võinud täna palli rohkem korvi alla mängida, sest Lauris Blaus müras Janar Taltsi ja teiste Rocki pikkade vastu edukalt. Seega, Valmiera võiks korduskohtumises palli rohkem korvi alla mängida, sest perimeetri mängijatega sai Rock kaitses korralikult hakkama.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Rocki peatreener Gert Kullamäe: "Keegi üksteisele midagi kerget ei kinkinud, mida oli sellises mängus ja sellise vastase vastu ka oodata. Teisel poolajal kadus rünnaku rütm ära ning peab rahul olema sellega, et võitsime. Teine poolaeg ootab Valmieras ees ja vabalt võib juhtuda, et see on ühe viske seeria."

Videointervjuu Evaldas Žabasega Video: Aldo Luud
Videointervjuu Armands Škelega Video: Aldo Luud

7. Mis saab edasi?

Rocki järgmine mäng on kavas täpselt nädala ja ühe päeva pärast, mil sõidetakse Balti liiga poolfinaali kordusmänguks Valmierasse. Kohtumine algab kell 18.30, nagu tänagi.

Valmiera mängugraafik on aga tiba tihedam. Laupäeval kohtutakse koduliigas võõrsil Läti meistrisarja tabelis kuuendat kohta hoidva Jekabpilsiga (Valmiera ise on 2. positsioonil). Ning siis tuleb külla Rock!