Raul Must jaanuaris, kodusel maailma edetabeliturniiril.Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
17. märts 2016, 17:16

Raul Must läheb mäestikulaagrisse: pole mõtet muuta asja, mis töötab!

Juba mitu kuud tagasi Rio olümpiakoha kindlustanud sulgpallur Raul Must saab sel aastal vastu võtta vabu otsuseid, kus ta ei pea mõtlema suurvõistlusele kvalifitseerumiseks vajalike punktide tagaajamisele.

Laupäeval siirdub Must peaaegu kuuks ajaks Pürenee mägedes asuvasse Sierra Nevadasse. Ta käis samas kohas ka eelmise aasta kevadel, siis oli laagri pikkus kaks ja pool nädalat. Järgnenud poole aasta jooksul näitas Must karjääri parimat sulgpalli.

„Eelmise aasta Hispaania laager mõjus minu sportlikule vormile väga hästi. Ei ole mõtet muuta asja, mis töötab! Mul on eelmise aasta suvest käimas karjääri parim hooaeg. Samas on häid tulemusi teha olnud raske, sest ka vastased on olümpiaeelsel hooajal vormis ja panevad täiega,“ rääkis Must.

Laager lõpeb aprilli keskel, tosin päeva enne aasta tähtsuselt teist võistlust, EMi. Must ja tema treener Mart Siliksaar rihivadki esimese vormitõusu Prantsusmaal peetavateks Euroopa meistrivõistlusteks.

Sportlane lisas: „Saadud positiivse kogemuse tõttu ma Sierra Nevadasse tagasi lähengi. Põhimõtteliselt kordame samu asju, mida tegime mullu, kuid seekord oleme veel nädala kauem.“

Laagri alguses on suurem rõhk üldkehalisel ettevalmistusel, lõpupoole juba sulgpallil. Samuti võtab Must ette pooleldi sörkimise, pooleldi matkamise rännakuid põhibaasist veelgi kõrgemale mäkke. Näiteks eelmisel aastal oli temaga samal ajal laagris meie paremaid ujujaid Martti Aljand.

„Laagri alguses käib põhja ehitamine, siis käin meretasapinnal asuvas Malagas sulgpalli mängimas kolmel korral nädalas. Viimasel nädalal võtan reketi juba iga päev kätte, siis tuleb sparringupartneriks ka Kristjan Kaljurand,“ tutvustas Eesti esireket eesootavat.

„Ma ei saa teha nii, et kui tulen tagasi, ei oska enam üldse sulgpalli mängida. Vastupidi. Siis peab mänguvorm üha ülespoole minema ning kodus tuleb enne EMi anda kümme päeva viimast lihvi. Võistlustunnetuse tagasisaamiseks kutsun Soome paremaid mängijaid pärast laagrit toimuvale Eesti GP-etapile.“

Must usub, et saab Sierra Nevadas alla piisava põhja, mis aitab nelja järgmise kuu jooksul, olümpiamängude lõpuni treening- ja võistluskoormusele vastu pidada. „See annab eelduse mänguvormi saavutamiseks ja realiseerimiseks. Maailma edetabeli 40. koht ei rahulda mind. Ent kui tahan paremat tulemust, tuleb vahepeal ka trenni teha. Usun, et praegune seitsmenädalane kõva töö periood on just see, mida vajan.“