Lewis HamiltonFoto: BRANDON MALONE
Vormel 1
19. märts 2016, 13:28

Vormeliässad kritiseerivad jätkuvalt uut kvalifikatsioonisüsteemi: see on veidi hullumeelne! (3)

Vormelihooaeg Austraalias algas suure muutusega, kui prooviti uut kvalifikatsioonisüsteemi - muudatuste tulemusel viibivad sõitjad rohkem rajal. Ometi ei meeldi selline asjade käik paljudele pilootidele. 

Esimene kvalifikatsioonivoor kestab endiselt 16 minutit, aga pilootidel on sellest seitse, et esimene ringiaeg kirja saada.Seejärel annavad korraldajad kõige aeglasemale piloodile märku, et tema kvalifikatsioon on lõppenud, ja edasi pudeneb iga poolteise minuti tagant kõige kehvema ajaga sõitja, kuni alles on jäänud 15 parimat. 

Sama kordub teises (15 minutit, esimene väljakukkuja 6 minuti peal, alles jääb 8 pilooti) ja kolmandas voorus (14 minutit, millest viis aja kirja saamiseks), kuni kvalifikatsiooni lõpuks jäävad rajale vaid kaks kõige kiiremat vormeliässa, et selgitada esimese stardikoha saatus.

Pärast tänast ajasõitu paljud piloodid sellega aga rahul ei ole. Näiteks teisena lõpetanud Mercedese piloot Nico Rosberg alustas juba vanade reeglite otsimist:  "See on vale viis, seega lähme tagasi?"

Kolmandana lõpetanud Sebastian Vettel pole samuti muudatustega rahul.  "Ma ei saa aru, miks kõik nii üllatunud on. Pidime ootama ja vaatama, nüüd nägime muudatuse ära ning see pole väga põnev. See on veidi hullumeelne, kui kõik üritavad alguses kiire ringi teha. See on mingi põhjuseta tormijooks. Pealtvaatajate jaoks on see samuti ebaõiglane - see pole õige, kui autosid üldse ei näe! Nad tahavad näha Lewist, Nicot, Kimi - ükskõik, keda oma masinast viimast välja pingutamas!"

Ka kvalifikatsiooni võitnud Lewis Hamilton oli kahtlev. "Kokkuvõttes on hea, et me proovime midagi uut, aga tuli välja, et see on alles proovijärgus ja vigane. Ometi võiksime sellele võimaluse anda, mitte kohe vana juurde pöörduda."