Nõmme Kalju rõõmustab itaallasest keskkaitsja Maximiliano Ugge esimese värava üle Premium liigas, mis oli vundamendiks tähtsale 2:0 võidule FC Flora üle.Foto: Laura Oks
Jalgpall
19. märts 2016, 18:14

7 VÕTIT | Tiitlikaitsja sai Hiiul valusa kaotuse, Nõmme Kalju - Tallinna Flora 2:0 (3)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste neljanda vooru keskses mängus olid Hiiu staadionil vastamisi Nõmme Kalju ja tiitlikaitsja Tallinna Flora. Maximiliano Ugge 13. ja Tarmo Neemelo 68. minuti väravatest võitis Kalju 2:0

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Flora ülbevõitu alg11. Tiitlikaitsja peatreener Norbert Hurt jättis pingile neli koondislast - Markus Jürgensoni, Maksim Gussevi, Andre Frolovi ja Madis Vihmanni. Neist viimase osas oli otsus arusaadav (keskkaitsjate kolmikust Nikita Baranov - Joonas Tamm - Vihmann mahuvad platsile vaid kaks), ülejäänute osas mitte.

Mäng Kaljuga pole koht, kus roteerida, vaid sihiks peaks olema teha jõuline avaldus, mille jaoks tuleb mängitada kõige paremat koosseisu. German Šlein jäi keskpoolkaitses hädiseks (kogenud Frolov olnuks kindlasti etem) ja vasak äär koosseisus Kevin Aloe - Joseph Saliste ei olnud sama hea kui duo Jürgenson - Gussev tavapärane tase.

Tõsi, jutt võinuks olla hoopis teine, kui Albert Prosa suutnuks 3. minutil Flora juhtima viia. Võimalus oli soodne, pealelöök korralik, aga Kalju puurivahi Vitali Teleši tõrje hiilgav. See jäigi Flora parimaks võimaluseks (teise poolaja alguses tabas Mihkel Ainsalu latti, aga seal oli juhust natuke rohkem).

 
Vitali Teleš suurepärane tõrje Flora vastu!

Nõmme Kalju FC väravavahi Vitali Teleši tõrje FC Flora vastu on kindlasti selle hooaja üks parimaid!

Posted by Premium liiga on 19. märts 2016. a.

2. Kas Kalju kosub?

Jah. Pole vale öelda, et Kalju on igas mängus pakkunud eelmisest parema esituse (jah, 1:2 kaotusmängus Infoneti vastu mängiti tegelikult paremini, kui 2:0 võidus Sillamäe Kalevi üle). Flora vastu pakuti senise hooaja vaieldamatult parim esitus, mis viitab, et peatreener Sergei Frantsevi ideed hakkavad meeskonnale pärale jõudma.

Flora saab aga maitsta tiitlikaitsja staatuse valu - kõik tahavad just nende vastu eriti vihase lahingu anda, mis muudab punktide teenimise keerulisemaks. Nii Levadia kui ka Kalju on oma selle hooaja parima mängu teinud just Flora vastu.

Nõmme Kalju meeskond tähistas lõpuvile järel fännidega võitu ja ka keskkaitsja Jorge Rodriguesi 34. sünnipäeva. Foto: Laura Oks

3. Kas meile meeldib Premium liiga 2016?

Jah, väga! Start on nüüdseks selja taga ja neli vooru mängitud. Kui keegi öelnuks hooaja eel, et sel hetkel jagavad tabelis neljandat-viiendat kohta Flora ja Tammeka, poleks uskujaid kuigi palju olnud. Ning see, et täiseduga on liider seni mitte ainsatki medalit võitnud Infonet, kinnitab, et meid ootab ees huvitav ja intrigeeriv hooaeg.

Vaata Õhtulehe fotograafi Laura Oksa fotosid kohtumisest Nõmme Kalju - Tallinna Flora!

4. Kes oli platsi parim mees?

Andrei Sidorenkov. Talvel Sillamäe Kalevi särgi Kalju oma vastu vahetanud vasakkaitsja ei ole küll rünnakul sama võimas relv nagu Poola siirdunud Ken Kallaste, keda ta asendab, ent tema toimetatud standardolukordade kvaliteet on Premium liiga kontekstis jätkuvalt absoluutne tipp. Kalju mõlemad väravad sündisid Sidorenkovi suurepärastest nurgalöökidest.

5. Mida tuleks Kaljul ja Floral edasist silmas pidades parandada?

Kalju teenis avapoolajal kaks täiesti tarbetut kollasat kaarti (Erik Listmann ja Artjom Dmitrijev), mis täna kätte ei maksnud (kuigi Dmitrijev tegi teisel poolajal ühe riskantse vea), aga sarnastest tasub tulevikus hoiduda, et enda elu muretum oleks. Kohtunikele loeti hooaja eel sõnad peale ohtliku mängu (tald ees sissesõitmised jms) osas ja nad on varasemast varmamad nende eest kaarte näitama. Pole vaja tulega mängida ja punasega riskida. Lisaks muutuvad akumuleeruvad hoiatused hooaja lõpusirgel ebameeldivaks probleemiks.

Flora polnud enne tänast lubanud endale senises neljas ametlikus mängus väravat lüüa. Neitsinaha purustasid Kalju nurgalöögid. Sidorenkovi näol on Kaljul liiga ohtlikumaid seisva palli toimetajaid, aga meeskondlik passiivsus oli mõlema värava puhul lubamatu ja vajab jõulist korrigeerimist.

Nõmme Kalju kaitsjad on kolmekesi pitsitamas Flora paremäärt Rauno Allikut. Foto: Laura Oks

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Nõmme Kalju kaitsja Maximiliano Ugge: "Saime magusa kättemaksu superkarikafinaali eest, kus me ei väärinudki midagi head (Kalju kaotas 1. märtsil Florale 0:3 - toim). Täna olime parem meeskond, kel näitas platsil tugevat iseloomu. Läheme samm-sammult paremaks, aga vajame aega ja peame koostöö parandamise kallal veel vaeva nägema."

Nõmme Kalju peatreener Sergei Frantsev: "Tulemus oli kahtlemata hea. Mulle meeldis esituse organiseeritus. Muidugi tahtnuks rünnakul näha rohkem loovust, aga ülesanne oli end pärast superkarikafinaalis samalt vastaselt saadud 0:3 kaotust rehabiliteerida ja pakkuda fännidele ilus elamus."

FC Flora peatreener Norbert Hurt: "Standardolukordades pidanuksime kindlamalt seisma ja esimesest, kust löödi 0:1, õppima ja teist poleks tohtinud juhtuda. Iseloomu pidanuks väljakul rohkem olema. Algkoosseisu osas ei olnud tegu kellelegi mänguaja andmisega. Mäng oli tähtis, mis tähendab, et valime parima lahenduse ja see oligi täna meie parim valik."

FC Flora peatreener Norbert Hurt jättis mängus Nõmme Kaljuga pingile neli A-koondislast. Pärast 0:2 kaotusega lõppenud mängu märkis Hurt, et alg11 oli Flora tolle päeva parim valik. Foto: LAURA OKS

FC Flora poolkaitsja Rauno Sappinen: "Väljaku viimasel kolmandikul polnud otsustavust, see oligi põhiline probleem. Väljak on minu meelest paremas seisus kui Sportland ja pidanuks meie mängu kindlasti soosima."

7. Mis saab edasi?

Terve Premium liiga siirdub nüüd seoses koondisepausiga, mille jooksul peavad mänge nii A-, U23, U21 kui ka U19 rahvusmeeskonnad kahenädalasele puhkusele. Sealt naastakse magusa 5. vooruga, kus neli medalisoosikut isekeskis kohtuvad. 1. aprillil toimub mäng FC Infonet - FC Flora ja 2. aprillil FC Levadia - Nõmme Kalju.