Siim-Sander Vene koduklubi Kaunase Žalgiris on üks Euroliiga klubidest, keda võib ees oodata suured muutusedFoto: Zalgiris.lt
Korvpall
21. märts 2016, 21:17

Lisatud Keio Kuhi kommentaar! 

VIDEO | Milline hakkab välja nägema korvpalli Meistrite liiga?

Esmaspäeval tutvustas rahvusvaheline korvpalliliit FIBA 2016. aasta sügisel algavat korvpalli Meistrite liigat. Uues sarjas hakkab osalema 56 tiimi üle Euroopa ning turniiri auhinnafond on 4,42 miljonit eurot, mis on ligi kaheksa korda väiksem Euroliiga omast. Samuti ohustab loodav liiga Euroliigas ja Eurocup'is mängivaid tiime. 

Eesti Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi ütles, et kindlasti Meistrite liiga kvalifikatsiooniturniiri koha Eesti meister. „Otse 32 hulka Eesti meister ei pääse. Kvalifikatsioonis tuleb pidada suure tõenäoususega kaks ringi.“

Kuhi lisas, et need klubid, kes ei pääse Meistrite Liigasse, hakkavad mängima tugevuselt teises FIBA liigas ehk FIBA Europe Cup’il. Sellesse liigasse saab Eesti tõenäoliselt teisegi koha.

Liigas osaleb 56 klubi 30. riigist. Põhihooajal mängib 32 tiimi, kellest 24 saavad koha automaatselt. Ülejäänud kaheksa kohta selgitatakse välja kvalifikatsiooniturniiriga. Esimene hooaeg algab 27. septembril ning kulmineerub Final Four'iga, mis toimub 28. - 30. aprillil 2017. aastal. 

Kokku mängitakse kaheksa kuu jooksul 300 mängu, mis toimuvad kolmapäeviti ja neljapäeviti. Põhihooaja 32 klubi jaotatakse nelja 8-liikmelisse gruppi. Alagrupiturniiri mängud toimuvad oktoobrist veebruarini ning kõik mängivad omavahel kaks korda läbi. 

Iga alagrupi neli parimat jõuavad play-off'i, viienda ja kuuenda koha omanikud liituvad FIBA Europe Cup'iga, mis on visiooni kohaselt tasemelt nõrgem. Kaheksandik- ja veerandfinaalis otsustatakse edasipääsejad kahe mängu kokkuvõttes.

Kuidas jaguneb auhinnaraha? 

Auhinnarahaks on planeeritud 4,42 miljonit eurot. Kõik alagrupiturniiril osalevad meeskonnad saavad 100 tuhat eurot. 16 parima hulka saajad saavad juurde 20 tuhat, veerandfinaalidesse pääsejad 40 tuhat eurot. 

Final Four'is neljanda asetuse saav meeskonna kassase lisandub 60 tuhat eurot, kolmanda asetuse tiimi omasse 80 tuhat. Finaalistid saavad 100 tuhat ning Meistrite liiga võitja 340 000 eurot. 

Niisama tunduvad summad küllaltki suured ning Eesti klubidele oleks selline rahasüst väga suur lisasissetulek, kuid kui võrrelda neid Euroliigas pakutavate rahadega, pole see midagi. 

Eelmise aasta lõpus valmis vorbitud uue plaani järgi osaleb 2016.- 2017. Euroliiga hooajal 16 meeskonda ning auhinnafond on 36 miljonit eurot. Võrreldes seda summat FIBA poolt kavandatava Meistrite liiga summadega, on vahe kaheksakordne! 

Mida tähendab uus liiga Euroliigale ja Eurocup'le?

Praeguseks pole mitte ühtegi lepingut tehtud ning ühtegi osalevat klubi pole selgitatud. Euroliiga ja sellest aste madalama Eurocup jagelevad jätkuvalt kuidas peaks uus süsteem Euroopas väljas nägema. Eelmisel suvel lükkas Euroliiga ja Eurocup FIBA poolt pakutavad muudatused tagasi ning midagi uut pole välja pakutud. 

Midagi ametlikku pole veel selgunud, aga kuluaaride taga sahistatakse, et rahvusvaheline korvpalliliit kavatseb alguses minna Eurocup'is mängivate tiimide järele. Nimelt ei kavatseta selles liigas mängivatel klubidel osaleda riigi meistrivõistlustel. 

Juhul, kui riigi alaliit lubab Eurocup'il osaleval tiimil mängida kohalikel meistrivõistlustel, saab riigi alaliit igasugustelt FIBA võistlustelt blokeeringu. Ehk riik ei tohi osaleda korvpalli MMil ega OMil. 

See on praegu loomulikult mitteametlik info. FIBA Euroopa juht Kamil Novak lubas avaldust kas esmaspäeva õhtul või teisipäeval. Eks ole näha kas praegune info vastab tõele.