Sõjavägi ja politsei Zaventemi lennujaamasFoto: CHARLES PLATIAU
Maailm
24. märts 2016, 14:54

Uudis täieneb jooksvalt!

OTSEBLOGI | Brüsseli pommiplahvatused võisid korraldada viis terroristi. Abdeslam eitab oma seotust Brüsseli terroriga (245)

Brüsseli Zaventemi lennujaamas toimus üleeile hommikul võimas plahvatus. Belgia prokuratuuri kinnitusel oli tegu enesetaputerroristidega. Plahvatus toimus ka Maelbeeki metroojaamas. Rünnakutes on hukkunud ligi 30 inimest. Politsei jahib kahtlusaluseid. Anna teada, kui oled Brüsselis! 
18:37

Brüsseli lennujaam jääb suletuks pühapäevani.

14:51

Belgia siseminister Jan Jambon ja justiitsminister Koen Geens esitasid Brüsseli rünnakute pärast tagasiastumispalve, kuid peaminister Charles Michel lükkas selle tagasi, vahendas Reuters ajalehes Le Soir ilmunud teadet.

Belgia võimud tunnevad piinlikkust, sest Türgi avalikustas kolmapäeval, kuidas üks Brüsseli pommimeestest saadeti möödunud aastal terrorismikahtluse pärast riigist välja. Türgi presidendi Erdogani sõnul hoiatati Belgiat, kuid valitsus ei võtnud midagi ette.

14:26

Terroriohvrite identifitseerimine edeneb väga visalt. Neljas ametlikult hukkunuks tunnistatu on 51-aastane Fabienne Vansteenkiste, kes töötas Zaventemi lennujaamas pagasikorraldajana.

Kohaliku meedia väitel oli naine oma vahetust lõpetamas, kui pommid plahvatasid.

Siiani oli naise otsimiskuulutus üleval veebilehel, mis koondab 22. märtsil kadunuks jäänute andmeid.

13:10

Belgia ringhääling katkestab täna kell 15.30 Eesti aja järgi leina märgiks kõik saated.

12:43

Channel4 videklipp, milles Mary kinnitab oma kliendi teadmatust Brüsseli rünnakutest.

12:13

Advokaat Mary kinnitas reporteritele, et Abdeslam ei teadnud Brüsseli terroristide plaanidest rünnata lennujaama ja metrood, teatas AFP. 

11:44

Abdeslami advokaat Sven Mary langes eile õhtul rünnaku ohvriks. Mary kinnitas seda ajalehele Le Soir ja ütles, et pidi oma töötajate kaitsmiseks büroo varem sulgema.

11:39

Abdeslami advokaat Sven Mary saabus kohtusse. Abdeslam ise viibib range valve all Brugge vanglas. Mary kinnitas, et tema klient soovib võimalikult ruttu Prantsusmaale minna ja seal uurijate küsimustele vastata.

11:23

Möödunud nädalal vahistatud Pariisi terrorirünnakus kahtlustatav Salah Abdeslam teatas oma advokaadi vahendusel, et ta soovib enda võimalikult kiiret Prantsusmaale väljaandmist, vahendas Guardian.

Belgia kohus peab täna otsustama, kas Abdeslami võib veel kuu aega vahi all hoida.

11:14

Euroopa politseiameti (Europoli) direktori Rob Wainwrighti sõnul on Islamiriigi terrorivõrgustik Euroopas palju suurem kui seni arvatud. Wainwright rääkis BBC-le antud raadiointervjuus, et praegune olukord on ilmselt viimase kümnendi kui mitte veel pikema aja jooksul kõige ohtlikum kogu Euroopa jaoks.

Wainwright osaleb tänasel Euroopa liidu riikide julgeolekualasel kriisikohtumisel.

10:14

Mida teame Brüsseli rünnakute ja ründajate kohta?

29-aastane Ibrahim el-Bakraoui pani 22. märtsi varahommikul Zaventemi lennujaamas plahvatama ühe lõhkekeha. Temast kaks aastat noorem vend Khalid el-Bakraoui lõhkas pommi Brüsseli Maelbeeki metroojaamas.

Mõlemad mehed hukkusid. Ibrahimi isik tehti kindlaks sõrmejälgede abil. Politsei leidis hiljem tema arvuti, milles oli mehe hüvastijätukiri. El-Bakraoui kirjeldas, et tunneb end tagaetavana ja kartis kinnivõtmist.

Mõlemad vennad olid Belgia kodanikud ja varem politseiga kokku puutunud. Terrorismisüüdistusi polnud neile esitatud, kuid uurijad oletasid, et nad on seotud Pariisi terrorirünnakutega. Eile teatas Türgi, et Ibrahim el Bakraoui saadeti Türgist terrorismikahtluse pärast välja Hollandisse. Holland lasi mehe vabaks, kuna ei suudetud tõestada tema seotust Islamiriigiga.

Teine lennujaamas end õhku lasknud terrorist on ilmselt Najim Laachraoui, kuid tema osalust pole ametlikult veel kinnitatud. Najim Laachraoui oli samuti politsei huviorbiidis seoses Pariisi terrorirünnakutega ja väidetavalt oli just tema ründajate pommimeister.

Kolmanda lennujaamas tegutsenud mehe isik pole teada. Lisaks levitab Belgia prantsuskeelne meedia teadet, nagu oleks ka metroos tegutsenud kaks pommipanijat. Ühtegi fotot selle tõendiks veel pole.

Iisraeli ajalehe Haaretz kinnitusel olid Belgia võimud saanud luurelt hoiatuse, et Zaventemi lennujaama ja Brüsseli metrood võidakse rünnata. Ometi ei suudetud rünnakuid ära hoida.

09:38

Täna hommikul Brüsseli kesklinnas...

09:34

Möödunud nädalal vahistatud Salah Abdeslam tuuakse täna esimest korda kohtu eelistungile, teatas Guardian.

09:31

Ibraham el-Bakraoui kirjutas oma hüvastijätukirjas, et ei soovi vangi minna ning vihjas ühele juba kinnipeetud tuttavale. Siiani arvati, et see võiks olla möödunud nädalal vahistatud Salah Abdeslam.

Belgia prantsuskeelne ringhääling teatas, et Ibraham el-Bakraoui arvutist leitud testamendis vihjatakse mitte Salah Abdeslamile, vaid hoopis Mohammed Bakkali-nimelisele mehele. Bakkali vahistati novembris, kuna teda kahtlustati Pariisi rünnakute korraldajate varjamises.

08:14

Euroopa riikide justiits- ja siseministrid peavad täna Brüsselis kriisikoosoleku.

07:42

Metrood rünnanud Khalid el-Bakraouil oli samuti olla kaasosaline, teatas Prantsuse ajaleht Le Monde. Temaga koos jäi Brüsseli metroo turvakaamerale suure kotiga mees, kes aitas rünnakut korraldada.

00:01
PÄEVA LÜHIKOKKUVÕTE

Mis on 23. märtsi jooksul, päev pärast rünnakuid selgeks saanud? 
*Kolme plahvatuse tagajärjel on saanud surma 31 inimest ja 270 on saanud viga
* Kolm pommipanijat on väidetavalt identifitseeritud - Najim Laachraoui ja vennad Khalid ja Ibrahim El Bakraoui. 
* Laachraoui valmistas pomme ka Pariisi rünnakute jaoks.
 *Türgi presidendi sõnul teatati El Bakraouist kui võimalikust terroristist ning  hoiatati nii Belgiat kui Hollandit, kuid hollandlased lasid mehe vabaks.
* Terrorioht on jätkuvalt kõrge - Brüsseli lennujaam on jätkuvalt suletud ning naaberriigid on kõrgeimas valmisolekus
* Salah Abdeslam, Pariisi rünnakute suurim kahtlusalune, asub neljapäeval tunnistusi andma.

Inimesed toovad jätkuvalt küünlaid ja lilli, mälestamaks kannatanuid  (PHILIPPE HUGUEN)
22:56

AP teatel on kindlaks tehtud, et üks Brüsseli lennujaama terroristidest valmistas Pariisi rünnakuteks pomme.

20:53

Eelkontrolli tõttu on Brüsseli teises lennujaamas suur järjekord

20:18

Prantsuse ajaleht Le Monde ja mitmete Belgia väljaannete sõnul on teine enesetaputerrorist lennujaamast Najim Laachraoui

Najim Laachraoui (Reuters / Scanpix)
Loe rohkem