Politsei Brüsseli raudteejaamasFoto: VINCENT KESSLER
Maailm
23. märts 2016, 16:51

Üks päev pärast Brüsseli terrorirünnakut: mida me teame? (30)

Brüsseli lennujaamas plahvatas eile hommikul kaks pommi, kolmas plahvatus toimus metroos. Kokku on surma saanud 32 inimest. Vigastatud on ligi kolmsada. Ükski Eesti kodanik rünnaku ohvriks ei langenud. Rünnaku eest võttis vastutuse terrorirühmitus Daesh (Islamiriik).

Uurijad on teinud kindlaks, et esimene pomm plahvatas Zaventemi lennujaamas eile kell 7.58 kohaliku aja järgi. Teine plahvatus järgnes 9 sekundit hiljem. Politseiuurijad tegutsevad lennujaamahoones edasi ja lennujaama administratsioon teatas Twitteris, et pole teada, millal lennujaam uesti avatakse.

Riigiprokurör Frédéric Van Leeuw kinnitas täna pressikonverentsil, et lennujaamas korraldas enesetapurünnaku Belgia kodanik Ibrahim el-Bakraoui. Maelbeeki metroojaama rünnanud terrorist on tõenäoliselt Ibrahimi vend Khalid el-Bakraoui.

Ibrahimi säilmed identifitseeriti DNA abil. Inbrahim jäi lennujaama turvakaamera fotole koos kahe teise mehega. Teine tumedates rõivastest mees hukkus samuti enesetapurünnakus, kuid pole teada, kes ta on.

Kolmas, heledates rõivastes mees on tõenäoliselt siiani vabaduses ja politsei otsib teda. Ajalehed nimetavad teda tagaotsitavaks Pariisi rünnakute pommimeistriks Najim Laachraouiks, kuid seda prokurör ei kinnitanud.

Haiglasse toodud vigastatute röntgenpildid kinnitavad, et terroristid kasutasid naelu täis pomme. Naelu, kruvisid, lõhkeainet ja erinevaid kemikaale leiti ka eile õhtul Scaerbeeki (flaamipäraselt Schaarbeeki) linnaosas korraldatud läbiotsimistel.

Samuti leidis politsei sealt sülearvuti, mis sisaldas Ibrahim el-Bakraoui viimast kirja. Mees kahtlustas, et politsei otsib teda ning kirjutas, et ei soovi vangi sattuda ega tea, mida teha.

Täna hommikul ja päeval tegutses politsei Anderlechti linnaosas. Seal kuulati üle kaks inimest, kellest üks jäi vahi alla. Meedias levis kuuldus, et see oli tagaotsitav Najim Laachraoui, kuid prokuratuur lükkas selle ümber.