MK-sarjas häid sõite teinud laskesuusataja Kalev Ermits on tänavuse suusatalve üks positiivsemaid üllatajaid. Hendrik Osula (Eesti laskesuusatamise föderatsioon) Foto: Hendrik Osula (Eesti laskesuusatamise föderatsioon)
Spordivaria
22. märts 2016, 18:12

Laskesuusatajad 106 – murdmaasuusatajad 15

Kas Eesti murdmaasuusatamisele tuleb hakata vaikselt hingekelli lööma, küsis tänavusel talvel nii mõnigi spordisõber.

Kiire tagasivaade suusatalve 2010/2011: Eesti meessuusatajad tegid tol talvel ajalugu, sest kunagi varem polnud niipalju meessuusatajaid ühel hooajal MK-sarja punktidele jõudnud. Toona kogus MK-sarja punkte tervelt 14 meessuusatajat ja peale selle veel ka kaks naissuusatajat.

Suusatalv viis aastat hiljem: kuni veebruari keskpaigani oli võimalus, et ükski Eesti suusataja sel talvel ühtegi MK-sarja punkti ei kogu. Pärast taasiseseisvumist on eestlased igal hooajal MK-sarja punkte saanud, nüüd aga ähvardas Eesti suusatamist punktita jäämine. Alles 20. veebruaril jõudis sel talvel esimene meie suusataja punktikohale, kui Peeter Kümmel sai Lahti MK-etapi vabatehnikasprindis 22. koha.

„Minu hinnangul ei ole praegu suusaspordi ümber olev õhustik see mis varem ning tundub, et enesekindlus ja usk on justkui puudu. Kuid neid suurendavad head tulemused, mida praegu ei ole. Seega on see omamoodi spiraal, mis on paraku viimastel aastatel olnud suunaga alla,” võttis veebruaris Linnalehele antud intervjuus meie suusatamise hetkeolukorra kokku Suusahullude klubi treener, endine tippsuusataja Vahur Teppan.

Murdmaasuusatajate kontosse jäid selle talvega lõpuks vaid õnnetud 15 punkti ehk viis aastat tagasi oli MK-sarjas punktidele tulijaid rohkem kui nüüd punkte.

Murdmaasuusatajatega võrreldes on Eesti laskesuusatajad justkui teiselt planeedilt. Jah, ka laskesuusatajate tulemusi ei saa pidada enneolematuks, kuid võrreldes suusatajatega on need siiski nagu öö ja päev. Viis Eesti laskesuusatajat kogusid sel talvel kamba peale 106 MK-sarja punkti, parima laskesuusatajana oli 23-aastane Kalev Ermits MK-sarja kokkuvõttes 52 punktiga 63. kohal. Tõsi, kui murdmaasuusatamises saavad MK-sarja punkte 30 paremat, siis laskesuusatamises 40 paremat. Teisalt on ka konkurents laskesuusatamises tugevam.

Kui vigursuusataja Kelly Sildaru imeteod välja jätta – need on hoopis teisest ooperist – pakkusid just laskesuusatajad sel talvel parimaid emotsioone. Suusatalve üheks tipphetkeks oli Kalev Ermitsa saavutus, kes veebruaris USA-s Presque Isle’is sai 10 kilomeetri sprindidistantsil 19. ja jälitussõidus 11. koha. Hiljuti Oslos toimunud laskesuusatamise MM-il oli eestlaste parimaks kohaks Kauri Kõivu 24. koht 20 kilomeetri distantsil.

Ja veel üks kummaline tähelepanek: MK-sarjade kokkuvõttes on Ermitsa 63. kohast paremgi kahevõistlejate Kristjan Ilvese ja Han-Hendrik Piho 54.–55. koha jagamine MK-sarja kokkuvõttes. Sellise koha saamiseks piisas Ilvesel ja Pihol aga vaid seitsmest MK-sarja punktist.

-------------------------

Eestlased MK-sarjades

Laskesuusatamine

Mehed

63. Kalev Ermits 52p

80. Kauri Kõiv 20p

90. Roland Lessing 10p

97. Rene Zahkna 8p

Naised

86. Johanna Talihärm 16p

Murdmaasuusatamine

127. Peeter Kümmel 9p

136. Raido Ränkel 6p

Kahevõistlus

54.–55. Kristjan Ilves 7p

54.–55. Han Hendrik Piho 7p

57. Kail Piho 3p