Eesti ja Norra lahing oli intensiivne, ent väravaid seekord ei nähtud.Foto: Aldo Luud
Jalgpall
24. märts 2016, 20:55

7 VÕTIT | Räpakas, aga tubli ja kiitust vääriv viik, Eesti – Norra 0:0 (17)

Eesti meeste jalgpallikoondis pidas 2016. aasta esimese kodumängu, kui Lilleküla staadionil võõrustati Norrat, keda 2014 sügisel Oslos 1:0 võideti. Seekord mängisid meeskonnad 0:0 viiki. Võtame mängu kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Muru. Jalgpalliliit oli ränga raha eest kasvatanud Lillekülla aastaaega ja viimaste nädalate ilma arvestades parima võimaliku muruväljaku, ent plats oli mõlema meeskonna mängijate jaoks selgelt keeruline ja põhjustas rohkelt tehnilist praaki.

Platsi säästmise eesmärgil võeti sellelt kate maha alles täna hommikul ehk eilse trenni tegid mõlemad meeskonnad Lilleküla kunstmurul. Kui saaduks õigel platsil harjutada, olnuks ilmselt norralaste sihik parem ja näiteks Konstantin Vassiljevi tehnilise praagi hulk palju väiksem. Ning me oleksime näinud väravaid.

Eesti ja Norra jalgpallikoondiste maavõistlus lõppes seekord 0:0 viigiga. Foto: Aldo Luud

2. Kuidas sai hakkama üllatuslikult algkoosseisu nimetatud Andreas Raudsepp?

Mängis koha välja. Eesti meeskond on piisavalt korralikult paika timmitud, et üks-kaks tavatut valikut koosseisus üldpilti ei kõiguta. Lihtsalt Raudsepa valik oli tänases kohtumises ootamatult passiivne käik. Arvestades keskvälja kaitsvat trio Kallaste – Mets – Dmitrijev, oodanuks paremale äärele ründavamat meest. Kas Sergei Zenjovi, Maksim Gussevit või Rauno Allikut.

3. Mida sellest 0:0 viigist arvata?

Tulemusega tuleb kahtlemata rahule jääda. Vastaseks oli maailma edetabelis 51. kohal paiknev Norra meeskond, kes võitis EM-valikturniiril 10 mängust kuus (sh vaid pool aastat tagasi 2:0 Horvaatiat!), ent jäi ülinapilt välja EM-finaalturniirilt. Norra on Eestist selgelt tugevama klassiga meeskond (ka mängijate koduklubisid vaadates) ja igasugune tulemus peale kaotuse väärib kiitust!

4. Kes oli platsi parim mängija?

Mihkel Aksalu. Norral oli kolm suurepärast võimalust – esimesel poolajal Even Hovlandil, teisel Jo Inge Bergetil ja Valon Berishal – aga Aksalu tõrjus need kõik. Eesti väljakumängijatest väärib eraldi kiitmist kaitseliini ees patrullides silmapaistvalt hea esituse teinud Karol Mets.

Norralastel avanes kolm suurepärast võimalust, Mihkel Aksalu tõrjus need kõik. Foto: Aldo Luud

5. Mida peaksid Eesti ja Norra edasist silmas pidades parandama?

Eesti peab teisipäeval Serbia vastu olema teravam, mis peaks muuhulgas aitama teenida vastase väljakupoolel enam standardolukordi. Tänane saldo oli üks nurgalöök ja ei ainsatki karistuslööki vastase trahvikasti lähistelt.

Norra kitsaskohana võib välja tuua standardolukordade lahendamist. Arvukatest nurgalöökidest osutus Eesti väravale ohtlikuks vaid üks, kui 40. minutil pääses mõnelt meetrilt löögile Hovland, ent pall maandus Aksalu süles.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Eesti koondise peatreener Magnus Pehrsson: "Kõige rohkem valmistas rõõmu, et hoidsime oma värava puhtana. Samuti meeldis mulle meeskonna hoiak – mängisime täna Norra vastu selge sooviga võita. Suhtusime vastasesse väiksema aupaklikkusega ja austasime selle asemel iseennast. Aga väljaku olukord muutis mööda maad kvaliteetse jalgpalli mängimise väga keeruliseks, mis paistis välja mõlema meeskonna mängust.

Negatiivsest rääkides, siis me ei suutnud ründefaasis trennides harjutatut ellu viia. Oli rohkesti duelle ja võitlusi lahtiste pallide nimel, et saada pall enda valdusesse tagasi ja sealt midagi tekitada. Saame siitki oma õppetunni kaasa võtta."

Kapten Ragnar Klavan:

Videointervjuu Ragnar Klavaniga Video: Stanislav Moškov

7. Mis saab edasi?

Eesti mängijad teevad reede hommikul taastava treeningu ja on siis pühapäeva hommikuni vabad. Siis asutakse valmistuma teisipäevaseks mänguks Serbiaga, kes kaotas eile võõrsil 0:1 Poolale. Norra kohtub teisipäeval kodus Soomega.

Eesti meeskonna järgmine matš toimub teisipäeval, kui Lillekülas on vastas Serbia. Foto: Aldo Luud