Eesti meeste jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
24. märts 2016, 21:58

Magnus Pehrsson: kui oleksime läinud sellisel aastaajal ja väljakul ilusat jalgpalli mängima, karistatuks see tõenäoliselt ära (4)

Eesti meeste jalgpallikoondise peatreener möönis pärast Lillekülas Norraga tehtud 0:0 viiki, et pealtvaatajate jaoks polnud nähtud matš kuigi köitev, ent kevadisel väljakul ongi keeruline ladusat vutti mängida.

Magnus, kuidas mängu kokku võtad?

Kõige rohkem valmistas rõõmu, et hoidsime oma värava puhtana. Samuti meeldis mulle meeskonna hoiak – mängisime täna Norra vastu selge sooviga võita. Suhtusime vastasesse väiksema aupaklikkusega ja austasime selle asemel iseennast. Aga väljaku olukord muutis mööda maad kvaliteetse jalgpalli mängimise väga keeruliseks, mis paistis välja mõlema meeskonna mängust.

Negatiivsest rääkides, siis me ei suutnud ründefaasis trennides harjutatut ellu viia. Oli rohkesti duelle ja võitlusi lahtiste pallide nimel, et saada pall enda valdusesse tagasi ja sealt midagi tekitada. Saame siitki oma õppetunni kaasa võtta.

Möönan, et mäng polnud pealtvaatajate jaoks kuigi köitev, aga kui valmistuda mänguks kolm päeva kunstmurul ja mängida siis naturaalsel, ongi olukord keeruline. Sellistel puhkudel tuleb meeskonnalt nõuda õiget suhtumist, võitlust, kompaktsust.

Väravavõimalustest rääkides, siis meie arvepidamise järgi tekitasid mõlemad meeskonnad kolm head võimalust, aga nende omad sündisid meie karistusalas, mis oli tingitud nii nende mängustiilist, aga teisel poolajal ka meie liiga madalale vajumisest, misläbi andsime Norrale liigse initsiatiivi.

Kas plaan oligi mängida rohkesti pikki palle? Eriti esimesel poolajal, kui Karol Mets keskkaitsjate vahele langes ja sealt pikki diagonaale jagas?

Tahtsime rohkemgi diagonaalpalle mängida. Eeldasime, et Norra pressib meid tugevamalt, mistõttu langesime liiga madalale. Liinide vahele oli palli mängimine vastase kompaktsuse ja konarliku platsi tõttu keeruline. Aga pikki palle kas kaitseliini taha või äärtele mängides olime liiga hajali ja ei suutnud neid ära kasutada. Avapoolaja lõpus muutusime selles elemendis paremaks, kui suutsime Vassiljevi rohkem mängu kaasata ja andsime Metsale korralduse ülespoole nihkuda.

Kuidas hindad Sergei Zenjovi tänast esitust?

Ta oli meie kõige ohtlikum mängija. Võimalused avanesid, ent täna löögid blokeeriti. Ta on ohtlik ja eelkõige siis, kui mängib ründajana. Kui ta oleks võiduvärava löönud, oleksime kõik väga rõõmsad ja ta oli sellele ka üpris lähedal, ent viimastel hetkedel polnud Zenjov piisavalt kiire ja terav. Aga oma kiirusega on ta alati ohtlik mängijad.

Hiljem liigutasime ta paremale äärele, sest tahtsime Henri Anierile mänguaega anda ja neid koos tegutsemas näha.

Kas on võimalik, et näeme neid Serbia vastu koos algrivistuses?

Jah, see võimalus on üks paljudest. Kui need kaks mängijat hästi esinevad, võiksid nad koos moodustada päris huvitava ründejõu.

Mis põhjusel nimetasid algkoosseisu paremale äärele Andreas Raudsepa ja kuidas temaga rahule jäid?

Raudsepp on tänavu Levadias hästi mänginud. Mitte küll antud positsioonil, aga minu arvates on just parem äär tema loomulik positsioon, kuigi ta võiks mängida ka keskpoolkaitses.

Ta mängis okeilt – töötas väga kõvasti ja oli pressingus tubli. Ründes polnud me piisavalt osavad, et Andrease ja ka vasakul äärel mänginud Keni ees avanenud ruumi ära kasutada. Selles vallas võinuks ta paremini mängida, aga üldplaanis olen tema kasuteguriga rahul. Just suhtumise, kiiruse ja pressinguoskuste mõttes.

Kui palju muudatusi võime algkoosseisus eeldada teisipäevaseks mänguks Serbiaga?

Ausalt öeldes pole sellele veel hetkegi  mõelnud. Peate esmaspäeval küsima.

Arvestades tänaseid keerukusi väljakuga kohanemisel ja seda, et ka enne Serbia-mängu te naturaalmurul harjutada ei saa, siis kas võime teisipäeval eeldada tänasele sarnast väga võitluslikku kohtumist?

Peame hindama, mida saame teha ja millised on meie võimalused. Vastane on teistsugune, kelle stiil pole kompaktse Norraga sarnane. Serbia mängib avatumat jalgpalli ja võib-olla tähendab see lahtisema iseloomuga jalgpalli.

Aga kui mängime märtsis kodus naturaalmurul, siis peame olema väga agressiivsed, kompaktsed ja organiseeritud, sest on väga keeruline seada eesmärgiks ilus jalgpall. See karistatakse tõenäoliselt ära.

Miks vahetasid lõpus välja Ragnar Klavani?

Ta pole vigastatud, aga tundis kubemes midagi ning ettevaatuse mõttes tegime vahetuse.