Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi.Foto: MATI HIIS
Korvpall
26. märts 2016, 14:08

Keio Kuhi kihlveopettustest: korvpalliliit sai just nüüd esimese teabe, ükski mäng pole "punaseks" läinud (1)

Eesti Korvpalliliit (EKL) sai enne neljapäeval peetud meistriliiga mängu TLÜ/Kalev - BC Kalev/Cramo teabe, et kuritegelikud ringkonnad püüavad kihlveoportaalides selle tulemust mõjutada ning enne kohtumist räägiti sel teemal nii meeskondade omanike, treenerite kui ka mängijatega.

EKLi peasekretär Keio Kuhi, tänane Postimees kirjutas, et "korvpallist on saanud üks põhilisi Eestis kihlveokontorites panustavate grupeeringute kasulõikamise objekte". Kui paljude mängude kohta on alaliitu jõudnud vihjeid, et need võivad olla kahtlased?

Ma ei tea, mille alusel on võetud väide, et korvpallist on saanud üks põhilisi kasulõikamise objekte. Kahtlemata on pobleem olemas, üle maailma, ja jõudnud ka Eestisse. Kuid konkreetselt on korvpalliliitu jõudnud info ainult sellesama ühe mängu kohta, millele me ka vastavalt reageerisime. Loomulikult oleme kuulnud erinevaid jutte, kuidas kuritegelikud ringkonnad on tulemas jalgpallist korvpalli, et mängutulemustega manipuleerida, kuid see on olnud üldine jutt.

Mida on korvpalliliit seni teinud probleemiga tegelemiseks?

Pole õige väide, et meil puudub manipuleerimise avastamiseks kontrollimehhanism. Oleme koos naaberriikidega alustanud suuremat projekti ja sõlminud mängude monitoorimiseks lepingu ettevõttega Federbet. Eestis peetud mängude kohta pole sealt ühtegi "punaseks" läinud signaali tulnud.

Umbes kaks aastat tagasi seadsime eesmärgiks olukorra, et suudaksime pettureid ennetada, mitte neile järele joosta. Hakkasime koostöös naabritega vastavat projekti ette valmistama eelmisel hooajal, see ei olnud kahe nädala töö.

Kellega veel koostööd teete?

Järgmisel nädalal on plaanitud kohtumine politsei esindajatega. Meil on olnud seminare, kus politsei on esinenud klubidele, mängijatele, kohtunikele. Tegemist on teemaga, millega tuleb üha aktiivsemalt tegelda.

Kihlveopettuste probleem on ülemaailmne. Kas ja kui palju on liikmete tegevust koordineerinud maailma ja Euroopa korvpalliliidud?

Nendega on sel teemal olnud vähe kontakte - nad on vaid pannud kirja vastavad juhised. Otseselt ühtegi koostööprojekti nendega pole. Tunnen küll, et teema vajab hoopis laiaulatuslikumat ja rahvusvahelist koostööd, tõstatan selle küsimuse järgmistel kohtumistel FIBA Maailmas ja FIBA Euroopas.

Suurimad kihlveokuritegudega võitlemise kogemused on jalgpallil. Kas ja kui palju olete teinud koostööd jalgpalliorganisatsioonidega?

Meil oli üks kinnine kihlveoteemaline seminar, kus osalesid suuremad alaliidud - sealhulgas jalgpalliliit - ja vastavad ametkonnad. See toimus umbes kaks aastat tagasi. Tõsi, jalgpallil on ses vallas suurimad kogemused ja kindlasti konsulteerime nendega. Jalgratast pole mõtet leiutada.