Martti JuhkamiFoto: STANISLAV MOSHKOV
Võrkpall
28. märts 2016, 00:46

Eesti võrkpallurite ajalooline võit jäi dramaatilises mängus paari punkti kaugusele (1)

Eesti võrkpallurid Martti Juhkami ja Kert Toobal mängisid pühapäeva õhtul koduklubiga Rennes Volley 35 Prantsusmaa karikavõistluste finaalis Ajaccio GFCA Volleyball vastu. Eestlaste koduklubi sai finaalis ülimalt napi kaotuse geimidega 2:3 (25:23, 15:25, 25:22, 19:25, 14:16). Ajaloolisest võidust jäi seega väga vähe puudu . 

Kohtumine oli ülimalt põnev ja dramaatiline ning igati esikohamängule vääriline. Saalis oli ka väga palju Rennes'i fänne ning telekaamera püüdis kinni ka Eesti lipu ja Martti Juhkami isa Mihkli.

Eestlaste koduklubi pääs finaali oli juba ajalooline - mitte ükski esiliiga tiim polnud varem jõudnud karikavõistluste finaali. Siiski jäi täpp i peale panemata ning tõeline suurüllatus jäi väga napilt vormistamata. 

Otsustavaks võis saada ka viiendas geimis kohtunike apsakas. Rennes 12:9 eduseisult lugesid kohtunikud Ajaccio löögi punktist, kuigi telepildist tundus, et pall maandus audis.

Kuidas aga finaal täpsemalt möödus?

Esimene geim oli väga tasavägine. Esimese tehnilise time-out'iks juhtis Rennes 8:7, teiseks Ajaccio 16:15. Siis läks kõrgliigas viiendat kohta hoidev Ajaccio eest ära ning asus juhtima 20:16 ja 21:17. 

Siiski sai Rennes'i geimi tagasi suuresti tänu Martti Juhkami servile. Nad võitsid viis punkti järjest ja läksid ise juhtima 22:21. Järgmised punktid võideti vaheldumisi, kuni Rennes'il oli Toobali servil kasutada esimene geimpall.

See kasutati ka ära ning eestlaste koduklubi võitis avageimi 25:23 ning läksid mängu 1:0 juhtima. Põhjusega võis saalis näha ka Eesti lippu, millele olid Toobali ja Juhkami nimed peale kirjutatud.

Teine geim kuulus täielikult Ajacciole. Kõrgliiga klubi haaras koheselt juhtohjad, läksid juhtima 9:5, 16:10 ning võitsid geimi 25:15, viigistades mängu 1:1. 

Kolmas geim algas Rennes Volley'le väga positiivselt. 5:6 kaotusseisusest võidetakse kolm palli järjest ning minnakse juhtima 8:6. Vaikselt mindi Ajaccio eest ära ning juhiti juba 19:13, kuid siis hakkasid nimekamad vastased tagasi tulema. 

Nad jõudsid lausa ühe punkti kaugusele 21:22, kuid siis oli kindlam Rennes ning geim lõppes kahe võidetud punktiga Juhkami servil. Geim 25:21 Rennes'ile ning nad juhtisid mängu geimidega 2:1. Vahepeal kaadrisse pääsenud Juhkami isa Mihkel võis oma poja üle küll uhkust tunda, sest suuresti tänu temale läks Rennes juhtima. 

Neljas geim algas väga tasavägiselt ning esimesele time-out'ile mindi Ajaccio 8:7 eduseisul. Rennes läks veel kahe punktiga juhtima 13:11, kuid teisele tehnilisele time-out'ile mindi Ajaccio 16:14 eduseisul. Sealt edasi läks kõrgliiga klubi oma teed ning võitsid neljanda geimi 25:19.

Viies geim oli tõeline närvide mäng. Algus oli täiesti võrdsete mäng, kuni seisuni 7:7, mille järel võitis Rennes kolm punkti järjest ja läks 10:7 juhtima ning veel 12:9. 

Siis aga tuli tuli Ajaccio vaikselt mängu tagasi. Oma osa mängis siin ka kohtumise eksimus, kui loeti kõrgliiga klubi kindlalt auti löödud pall sisse, mis vähendas Rennes'i enesekindlust märkismisväärselt.

Sellest hoolimata juhtis Rennes veel 13:11. Selle järel võitsid Ajaccio mängijad kolm punkti järjest ning omasid matšpalli, kuid esimese suutsid Rennes'i mängijad päästa. Ajaccio sai aga uue geimpalli, mis suudeti ka võita pärast pikka pallivahetust. Viies geim kuulus Ajacciole 16:14 ning kogu mäng 3:2.