Magnus PehrssonFoto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
29. märts 2016, 22:51

Magnus Pehrsson: ükskõik, kui palju ma ka tahaksin, mina ei saa palli võrku panna (6)

Eesti jalgpallikoondise peatreener Magnus Pehrsson sõnas pärast 0:1 kaotust Serbiale, et oli esimese poolaja üle väga rõõmus, kuid teisel vajus Eesti liiga madalale. 

"Esimesel poolajal mängisime väga hästi. Ainuke probleem oli see, et me ei kontrollinud mängu alguses Nemanja Maticit," sõnas Pehrsson. "Valdasime väga hästi palli ja tekitasime kaks head ning kolm poolvõimalust. Olin vaheajal väga rõõmus ning mängijad samuti. 

Teise poolaja algusega ei jää ma rahule. Lasime neil esimesed 15 minutit domineerida. Me ei pressinud ega olnud agressiivsed. Mingi hetk toibusime ja tekitasime ka mõned šansid, ent lõpus vajusime taas liiga madalale. Ja muidugi see Kolarovi karistuslöök oli äärmiselt kaunis."

Kas tänane mäng oli parem kui Norra oma?
Mänguehitamise esimeses faasis oli suur edasiminek. Leidsime ruumi seal, kus vaja ning jõudsime edukalt palliga nende viimasele neljandikule. Mängijad tegid täna platsil seda, mida me treeningutel õppisime. Üldiselt oli mäng parem, aga oli asi vastupidavuses või kehvas liikumises, ent kaitses polnud me nii head kui Norra vastu.

Nõustud Sa, et mängijad olid täna palliga palju paremad ja enesekindlamad kui Norra vastu?
Meil oli paar lisapäeva, et palliga mängu harjutada. See andis enesekindluse. Nõustun, et olime rahulikumad. Enamikel juhtudel tekib aeg ja ruum siis, kui mängija asetseb väljakul paremini, mitte ei jookse lihtsalt ringi nagu Norra vastu. 

Kapten Ragnar Klavanit täna polnud. Kuidas oled rahul keskkaitsjate tööga?
Väga! Nikita kaotas korra ründefaasis palli, aga kaitses tõestas ta, et suudab edukalt mängida väga heade pallurite vastu. Seda on väga näha. Muidugi eeldasingi seda, sest ta on alates eelmisest suvest olnud üks silmapaistvamaid mängijaid Eesti liigas. Aga täna mängis ta märksa tugevamate ründajate vastu ja tõestas, et väärib tulevikuski kindlasti koondisekutset.

Enne laagrit sõnasid, et tahaksid Baranovit katsetada keskpoolkaitses. Klavani vigastus oli ilmselt põhjuseid, miks Sa seda lõpuks proovida ei saanudki. Oled Sa seepärast kurb?
Ei ole, sest võinuksin selle otsuse vastu võtta ka esimeses mängus. Aga tundsin, et Sanja (Aleksandr Dmitrijev - M.T.) oli parim valik. Ta küll treenis kolm päeva sel positsioonil, ent kuna oli üpris kindel, et Ragnar täna ei mängi, siis oli see enesest mõistetav, et Nikita asendas teda. Karol Metsa ja Baranovi positsioonide vahetamine ei kerkinud üldse päevakorda.

Kas poolajal välja vahetatud Ken Kallastega on kõik korras?
Tema alustamine oli enne mängu juba väga kahtlane. Ta pole vigane. See kõlab naljakalt, aga tal on kange ja väsinud säär. Ta ütles poolajal, et ei saa rohkem mängida. Aga asi pole tõsine ning olen veendunud, et ta mängib nädalavahetusel oma klubi eest.

Kuidas Sa koosveedetud üheksa päevaga rahule jääd?
Jalgpallis loevad vaid tulemused. Mis sest, et tegemist oli maavõistlustega, mis on ettevalmistuseks sügisel algavaks MM-valikturniiriks. Ma ei saa jääda rahule sellega, et saime kahest mängust vaid ühe viigi.

Ütlesin pärast mängu meestele, et oleme piisavalt head, et hoida taga nulli või lasta sisse vaid üks värav. Tekitasime täna piisavalt võimalusi, et lüüa üks värav. Tippjalgpallis ei tekigi palju momente. Järgmine samm on lüüa oma võimalused väravateks ning hoida mängutaset kõik 90 minutit.

Kas on veel midagi, mida Sina saad ära teha, et väravad tuleksid või on kõik mängijate kätes?
Minu töö on luua idee, kuidas väravavõimalusi luua. Meetod, mida me palju kasutame, on viia pall äärtele, kust anda madalad ja teravad tsenderdused trahvikasti. Kui olla selles elemendis tugev, siis pole vahet, kas vastased teavad seda või mitte. Selle vastu on väga raske kaitsta. Näiteks Dortmund on selles väga hea ja lööb enamik oma väravaid niiviisi.

Mina saan suunata mängijaid õigesti ehk niiviisi mõtlema ja neid kogu aeg seda tegema sundida. Kuigi ma väga tahaksin aidata, ei saa ma ise palli võrku panna. Ma ei tahaks öelda, et väravate löömine sõltub õnnest, sest asi on oskustes, aga palju oleneb ka väravavahist ja kaitsjatest. Minu hinnangul peaks skoorimine tulema loomulikult.