Jari Litmanen esindas Soome rahvuskoondist 137 korda ning lõi 32 väravat.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
30. märts 2016, 17:12

Jari Litmanen Aksalu ja Kingi koduklubist: SJK tõus on sarnane Leicesteri omale Inglismaal (1)

Laupäeval algavad Soome jalgpallimeistrivõistlused, kus Mihkel Aksalul ja Tarmo Kingil on au joosta palliplatsile valitseva meistri Seinäjoki JK (SJK) särgis.

Enne SJK mullust triumfi valitses põhjanaabrite jalgpalli täielikult Helsingi JK (HJK), kelle särgis lõpetas 2011. aastal oma eduka profikarjääri Soome jalgpalli legend Jari Litmanen.

Eestis elava, kuid Soome jalgpalliliidu heaks töötava Litmaneni sõnul on aastal 2007 asutatud SJK komeetlik tõus (2013 esiliiga võit, 2014 hõbe, 2015 kuld) sealsele vutile vaid hea. "SJK tõus on sarnane Leicesteri omale Inglismaal, selline uus ja huvitav," lausus Litmanen Õhtulehele.

Kuigi SJKs tehakse Litmaneni sõnul väga head tööd, ei usu ta, et kahele eestlasele tööd pakkuvast klubist võiks saada uus HJK, kes krooniti järjest Soome meistriks aastatel 2009-14.

"Arvan, et HJK jääb alati number üheks. Pealinn, traditsioonid, suur klubi," nimetab Litmanen põhjuseid, miks ta nii arvab. "Aga väga hea, et teised klubid pakuvad konkurentsi, siis peab HJK ka rohkem pingutama ja mõtlema, kuidas asju hästi ajada.

Samamoodi vaatavad teised klubi, et kui Seinäjoki-sugune väike koht (ligi 60 000 elanikku - M.T.) saab asjad korda, siis mille pärast meie, suuremad linnad, ei saa."

Paari SJK eestvedajat tundev Litmanen on veendunud, et seal klubis osatakse asju õigesti ajada ning algavaks hooajaks tugev tiim komplekteerida. "Aga tuleb arvestada, et on uus aasta, uued mängijad ja meistrit tahavad kõik võita, ka HJK. See on uus asi Soome jalgpallis. Vaatame, mis juhtub.“

Kui liigahooaja esimesed lahingud peetakse juba sel laupäeval, siis SJK hooaeg algab nädala jagu hiljem, 9. aprillil võõrsil mullu Soome esiliiga võitnud PS Kemi vastu. 

Tänavu pallivad Soome kõrgliigas SJK, HJK, Helsingi IFK, Turu Inter, Rovaniemi Palloseura, Kuopio Palloseura, FC Lahti, Mariehamn, Vantaa PK-35, Vaasa Palloseura, Kemi Palloseura ja Tampere Ilves.