Meldooniumi suhtes positiivse dopinguproovi on andnud juba enam kui 100 sportlast.Foto: INTS KALNINS
Doping
31. märts 2016, 15:33

USA dopingujuhid: venelaste jutt, et meldoonium keelati nende kiusamiseks, on täielik jura! (1)

Pärast seda, kui Venemaa tennisist Maria Šarapova avalikustas, et andis Austraalia lahtistel meistrivõistlustel 1. jaanuaris keelatud ainete nimekirja kuuluva meldooniumi suhtes positiivse dopinguproovi, on (eelkõige) Ida-Euroopas üha valjenenud väited ameeriklaste poolsest kiusust.

See pole märkamata jäänud USA antidopinguagentuurile (USADA), kes tegi eile oma koduleheküljel ametliku avalduse, kus selgitati meldooniumi keelatud nimekirja sattumise tagamaid. Avaldus kannab endas sisuliselt ainult ühte eesmärki: kuulutada venelaste ja teiste meldooniumiga põrunud ida-eurooplaste jutt juraks!

"Põhiliseks ajendiks meldooniumi keelatud ainete nimekirja lülitamisel oli uurimus, kus analüüsiti 8320 juhuslikult nii võistlustel kui ka võistluste väliselt võetud dopinguproovi, millest 182 (2,2%) sisaldasid meldooniumi. Lisaks tuvastati, et meldooniumi kasutati sageli võistlusperioodil spordialadel, kus võtmeteguriteks jõud ja vastupidavus.

Alates 2016. aasta algusest on üle maailma tuvastatud meldooniumi enam kui 100 dopinguproovist, mis kahjuks kinnitab selle aine laialt levinud kasutamist spordis," kirjutas USADA.

Uusimad meldooniumiga põrunud sportlased on Venemaa trekiratturid Anastassia Tšulkova (2012. aasta punktisõidu maailmameister) ja Pavel Jakuševsko (endine EM-pronks).