Kalev/Cramo Shawn King (sinises) ja Rocki Karolis Petrukonis lauapalli pärast võitlemas.Foto: Alar Truu
Korvpall
31. märts 2016, 20:15

7 VÕTIT | Taltsi ja Harperita Rocki lauavõitluses lömastanud Cramo tegi Eesti meistriliiga ajalugu! (4)

Eesti korvpalli meistriliigas pidasid BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool/Rock tänavuse põhihooaja viimase omavahelise lahingu. Õhtuleht võtab Cramo 78:68 võiduga lõppenud mängu seitsme küsimuse abil kokku.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Lauavõitlus. Rocki peatreener Gert Kullamäe on sisuliselt terve hooaja vältel öelnud, et lauavõitlus on tema hoolealustelele olnud hell koht. Tänane tõestas seda ilmekalt, enamgi veel.

Nimelt kaotas Rock lauavõitluse tervelt 28:46. Tõsi, siinkohal ei saa mainimata jätta, et klubi kaks korvialust põhijõudu - Janar Talts ja Brian Harper - kaasa ei teinud.

Kalev/Cramo Shawn King (sinises) ja Rocki Karolis Petrukonis lauapalli pärast võitlemas. Foto: Alar Truu

Tänu rohketele ründelauapallidele sai Cramo aga ohtralt kordusviskeid. Seda tõestab fantastiliselt fakt, et Alar Varraku juhendatavad tegid kohtumise jooksul väljakult 75 pealeviset. Rock aga ainult 55.

Et Cramol oli niivõrd palju rohkem viskeid, on seda üllatavam, et kolmanda veerandaja alguses olid tartlased ees 42:41.

Kusjuures, tänane võit oli Cramole Rocki üle sel hooajal viies ning Eesti meistrisarja põhiturniir lõpetati täisedu ehk 32 võiduga. Sel sajandil pole meie koduliigas midagi sellist juhtunud. Viimati lõpetas põhiturniiri täiseduga Tallinna Kalev, aga seda juba 20 aastat tagasi.

2. Millest oli kõige rohkem kahju?

Kuigi Cramo ja Rocki vastasseis on Eesti korvpallimaastikul põhimõtteliselt ainus põhimõtteline lahing, oli tänane kohtumine kahjuks tähtsusetu. Miks?

Oli ju Cramo põhiturniiri võidu juba varem kindlustanud, sama selge oli ka tõik, et Rock lõpetab põhihooaja teisel kohal. Ehkki kumbki tiim mõistagi kaotama ei läinud, polnud ju tegelikult suurt vahet, kes võidab ning matš oli pingevaba, mida tunnistasid nii Kullamäe kui Rocki Tanel Kurbas.

3. Mis meeldis Rocki puhul enim?

Peatreener Gert Kullamäe mõistlik meel. Nimelt ütles juhendaja enne Balti liiga finaali avakohtumist Šiauliai vastu, et nende prioriteet number üks on just matšid Leedu klubi vastu ning tänane mäng Cramo vastu jääb (veidi) tagaplaanile. Igati mõistlik, või mis?

Rocki loots Gert Kullamäe (tahvliga. Foto: Alar Truu

Et Janar Taltsi tervis pole 100% korras ning avamängust Šiauliai vastu eemale jäänud Brian Harper on jätkuvalt vigastuse küüsis, tuli mänguaega jagada ka neile, kes muidu üleliia palju platsil pole. Eeskätt Saimon Sutile, Kristen Meistrile ja Kent-Kaarel Venele. 

Kullamäe mõistlik samm ei pruukinud end täna küll võidu näol nähtavat tulu tuua, aga lahingut Šiauliaiga silmas pidades oli see ainuõige samm. Talts lõpuks platsil ei käinudki, Gert Dorbek sai kirja veidi alla kuue minuti ning Harper jäi samuti eemale. Sutt pallis aga 22, Meister 27 ja Vene 24 minutit ning andsid vajalikke puhkusminuteid.

4. Kes oli platsi parim mängija?

Et Cramo Rain Veideman ja Shawn King on meeskonnakaaslased, pole neil loodetavasti selle vastu midagi, kui tänase mängu parima palluri "trofee" nende vahel jagamisele läheb.

King viskas 16 punkti, ent palju tähelepanuväärsem on tõik, et 33aastane keskmängija noppis 15 lauapalli. Kohati oli tunne, et King nopib platsil olles iga viske, mis mööda läheb, vahet pole, kas ründe- või kaitselauas.

Veideman oli aga Cramo rünnakute vedur. Eesti koondislane viskas lõpuks kohtumise resultatiivseimana 20 punkti, võttis neli lauapalli, jagas kaks korvisöötu ning tegi ühe vaheltlõike. Oleks patt Veidemani Õhtulehe fiktiivsest auhinnast ilma jätta!

Rain Veideman (palliga) üritamas Rocki kaitsest läbi murda. Foto: Alar Truu

5. Mida tuleks meeskondadel edasist silmas pidades parandada?

Rocki puhul pole pääsu lauavõitlusest. Nagu ennist öeldud, on Kullamäe sisuliselt terve hooaja vältel öelnud, et lauavõitlus on valitsevale Eesti tšempionile hell koht.

Tänane kohtumine kinnitas järjekordselt Kullamäe sõnu. Avapoolajal kaotas Rock lauavõitluse 13:24, kohtumise lõpuks oli seis taaralinlaste jaoks veelgi trööstitum: 28:46.

Cramo poolt torkab silma kehv kolmepunktivisete tabavus: 29 kaugviskest läbis korvirõnga ainult kaheksa. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Reinar Hallik: "Lauavõitlus on endiselt paha-paha. Polegi mängu kohta midagi head öelda, ise ka lasin Kalevil võtta 5-6 ründelauda. Mängud Kaleviga on alati tähtsad - ikka tahad võita, see on ju põhimõtteline vastasseis. See, et kõik terveks jäid, oli ka täna muidugi tähtis."

Rain Veideman: "Täna oli üsna pingevaba mäng. Oleme ainult ühe mängu Rocki vastu veenvalt võitnud, karikafinaalis. Ülejäänud kohtumised, peale ka tänase, on läinud lõpu peale, kus mõlemal olnud variante."

Gert Kullamäe"Tahaksin Kalev/Cramot põhiturniiri kaotuseta läbimise eest õnnitleda. Palju õnne ja respekt. Pole lihtne terve põhihooaja favoriidina mängida. See on neile kõva tunnustus."

Alar Varrak: "Plaan oli kõikidele mänguaega anda. Pikkadega on küll see, et pole lihtsalt väga kedagi võtta, et puhkust anda. Number kahe ja kolme positsioonidele on valik suurem."

7. Mis saab edasi?

Cramo peab ette võtma pika reisi Siberisse. Nimelt kohtutakse pühapäeval Krasnojarskis Ühisliiga raames kohaliku Jenisseiga, kellega mängiti kahel korral ka FIBA Europe Cupi alagrupis. Et Cramo kaotas toona mõlemad mängud (70:77 ja 87:91), on hea võimalus revanšiks!

Rock reisib tagasi koju Tartusse, et valmistuda Balti liiga finaalseeria korduskohtumiseks Leedu tiimi Šiauliai vastu. 6. aprillil peetavale "teisele poolajale" läheb Rock seitsmepunktilises eduseisus, kodus alistati Šiauliai 81:74.