Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju tegid 1:1 viigi.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
2. aprill 2016, 17:59

7 VÕTIT | "Viva Damiano!", Tallinna Levadia - Nõmme Kalju 1:1 + GALERII (1)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 5. vooru viimases mängus kohtusid mullused hõbe ja pronks, Tallinna FC Levadia ja Nõmme FC Kalju, kes tegid 1:1 viigi (10. Siim Luts - 47. Damiano Quintieri). Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi 7 võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Kalju tugevam vahetuspink. Aastaid on nõrguke (või suisa olematu) pink olnud Kalju suureks probleemiks ning täiuslikust komplekteeritusest ei saa rääkida ka praegu, aga tänasel päeval oli nende pink tänu sealt leidunud Tarmo Neemelole ja Ats Purjele vastasest parem.

Neemelo ja Purje polnud seotud Kalju 47. minuti viigiväravaga - see sündis Damiano Quintieri individuaalsest meisterlikkusest - ent nende sekkumine (Neemelo 46. ja Purje 65. minutil) andis Kaljule piisavalt särtsu ja jõudu, mis ei lasknudki Levadial viigivärava järel mängu taas enda haardesse saada. Ning Kalju fännid said lõpuvile järel laulda "Viva Damiano!"

2. Kas Siim Luts peaks kuuluma Eesti koondisesse?

Jah, peaks küll. Kui vaadata peatreener Magnus Pehrssoni valikuid mängudeks Norra ja Serbiaga, siis oli just Lutsu eemalejätmine kõige ootamatum. Ilmselgelt eelistab Pehrsson äärepoolkaitsjatena distsiplineeritumaid ja kaitsetöös kohusetundlikke mehi, aga erinevalt näiteks Maksim Gussevist ja Rauno Allikust on Lutsul võime teha mitte millestki midagi, nagu tõestas Kaljule löödud suurepärane värav. Selliseid mehi on samuti koondisesse vaja, et vahetuspingil oleks variatsiooni.

FC Levadia meeskond õnnitleb 10. minutil värava löönud Siim Lutsu. Foto: Stanislav Moškov

3. Kas Levadia ründav poolkaitsja Anton Mirantšuk on nii hea, kui räägitakse?

Ei tea, kohe ausalt. Hooaja neli esimest vooru vigastuse tõttu vahele jätnud mees mängis täna Levadia eest võistlusmängus esimest korda. Arusaadavalt pole minek pärast sunnitud pausi kõige ladusam. Esimestel minutitel torkas Mirantšuk silma pehmete ja ilusate puudetega, aga kui esimest korda oli vaja kehalist duelli pidada, pani Eino Puri ta armetult paika. Rohkem Mirantšuk enam silma ei paistnud ja vaheajal asendati ta Pavel Mariniga, kes jättis veenvama mulje.

Jutud Mirantšuki kohta on aga tõesti vägevad. Isegi Levadia rivaalide ridadest kuuleb päris sageli arvamusi, et tegu on korraliku mängumehega, kes suudab kohtumisi otsustada. Ilmselt tuleb enne vastavas küsimuses arvamuse kujundamist Mirantšukile paar nädalat aega anda.

Levadia ründav poolkaitsja Anton Mirantšuk pole vigastusest taastumise järel veel funktsionaalselt piisavalt heas vormis ning Kalju vastu muljet jätta ei suutnud. Foto: Stanislav Moškov

4. Kes oli platsi parim mees?

Purinald. Protokollist säärast nime ei leia, aga sulatasin Kalju keskpoolkaitsjad Eino Puri ja Reginaldi kokku ja tulem oligi Purinald. Palliga kindlad, kaitses sitked, liikumises targad. Ning selle paketi järjekindla rakendamisega lülitati Levadia keskpoolikud Ilja Antonov ja Daniil Ratnikov, kelle trumbiks on ju loovus, mängust välja, mis omakorda halvas Levadia rünnaku, mis oli sellele hooajale omaselt tömp.

Videointervjuu Nõmme Kalju poolkaitsja Reginaldiga:

Õhtulehe videointervjuu Nõmme Kalju poolkaitsja Reginaldiga.

5. Mida peaksid Levadia ja Kalju edasist silmas pidades parandama?

Levadia mootor ei tööta endiselt. Ladusust mängus pole, mis omakorda tingib vähese lusti, aga kui mängimine tekitab rõõmu asemel trotsi, ei saagi tulemus teab mis hea olla. Levadia vajab mažoorsemat helistikku.

Kalju kaitseliin on hooaja edenedes kosunud, aga parandamisruumi jagub. Maximiliano Ugge on haaranud liidrirolli, mida temalt oodatakse, aga neliku Mööl-Rodrigues-Ugge-Sidorenkov täiuslikum koostöö muudaks Kalju kindlasti veenvamaks.

Hooaja alguses ebalevalt esinenud Maximiliano Uggo on saavutanud stabiilsuse ja haaranud Kalju kaitseliinis liidrirolli. Foto: Stanislav Moškov

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Nõmme Kalju peatreener Sergei Frantsev: "Poisid võitlesid ja proovisid kõvasti. Töötame edasi! Levadia mängis avapoolajal rohkesti pikka palli, mille jaoks polnud me täielikult valmis, sest eeldasime, et nad panustavad rohkem kombineerimisele. Sealt ka avapoolaja probleemid.

Kahevõitlusi kaotasime kah liiga palju. Tekitasime küll kaks võimalust, aga Robert Kirss neid kahjuks ei realiseerinud. Tarmo Neemelo kasutegur sõltub vastase kaitsjate tasemest - ta võib olla aeglasem, aga on tehnilisem ja oskab palli hästi kaitsta."

FC Levadia peatreener Sergei Ratnikov: "Kui juhtida 1:0, siis 1:1 ei rahulda. Väga kahju, et ei suutnud viigivärav andnud Quintieri lööki blokeerida. Me ei oska veel eduseisu kaitsta. Magasime tolle kontra maha ning jälle kaks punkti kaotsis."

Kohe pärast mängu oli sul klubi omaniku Viktor Levadaga väga intensiivne vestlus, millest rääkisite? "Küsimus oli Igor Morozovi mittemängimises. Tal oli probleem seljaga ja ma ei hakanud riskima, sest meil on aprillikuus kokku seitse mängu. Kui ta oleks tänases pingelises mängus trauma saanud, oleksime temast veel pikemaks ajaks ilma jäänud. Andreas Raudsepp puudus, sest astus esimeses trennis pärast koondisest tulekud pallile ja tegi viga hüppeliigesele.

Esimese poolaja järel välja vahetatud Mirantšuki puhul oli näha, et funktsionaalselt ta veel valmis ei ole, sest selja taga on kuuajaline mängupaus. Trenn ja mäng on kaks eri asja.

Tempo ja kokkumäng oli täna palju parem kui neljas esimeses mängus. Tiheda graafiku puhul tuleb koormusi targalt doseerida - nii üle- kui ka alakoormus võib tekitada probleeme, isegi mängus Rakvere Tarvaga."

Videointervjuu FC Levadia poolkaitsja Ilja Antonoviga:

Õhtulehe videointervjuu FC Levadia poolkaitsja Ilja Antonoviga.

7. Mis saab edasi?

Teisipäeval on mõlemad meeskonnad silmitsi sundvõiduga, kui Kalju sõidab külla Pärnu Linnameeskonnale ja Levadia võõrustab Rakvere Tarvast. Järgmisel laupäeval on mõlemal pureda aga veelgi kõvem pähkel, kui Kaljule sõidab külla Narva "viiest mängust neli viiki" Trans ja Levadia võõrustab hetkel Premium liigat juhtivat Tallinna Infonetti, kelle ridades mängib hulganisti endiseid levadialasi (Aleksandr Dmitrijev, Dmitri Kruglov, Artur Rättel, Vladimir Voskoboinikov, Aleksandr Kulinitš, Andrei Kalimullin, Aleksandr Volodin) ja keda juhendab pikalt Levadia süsteemis töötanud Aleksandr Puštov. Tuleb väga põnev mäng!

Premium liiga tabeliseis 5. vooru järel.