Foto: Liina Metsküla
Blogid
3. aprill 2016, 13:26

Põhja-Korea lood 15. osa: kes on nende vaenlane number üks? (6)

Kui ma Venemaal reisisin, siis nägin, et vaenlane number üks on Ameerika Ühendriigid. Sama lugu on ka Põhja-Koreas.

Milline ja kui suur seos on üldse Ameerika Ühendriikide ja Põhja-Korea vahel? Kopeerin siia Põhja-Korea eksperdi Erki Loigomi selgituse (katkend on ilmunud GO Reisiajakirjas): "Kogu Korea poolsaar oli alates 1910. aastast Jaapani okupatsiooni all kuni selle kapituleerimiseni 1945. aastal. Juba 1925. aastal alustas Kim Il Sungi loodud vastupanuliikumine koostöös Nõukogude vägedega Jaapani-vastast võitlust Hiinas. Teise maailmasõja lõpuks jõudsid väed poolsaarel lõunasse tungides kuni 38. paralleelini. Põhjas kuulutati Nõukogude Liidu mahitamisel välja kommunistlik riigikord, Kim Il Sung määrati riigi presidendiks.

1950. aastal ründas Põhja-Korea lõunanaabrit ja oli rünnakus väga edukas. Siiski ei suudetud Lõuna-Korea valitsust kukutada. Kuna ameeriklased ei tahtnud näha Korea poolsaare tulevikku kommunistlikuna, asusid nad vastupealetungile. Seda kolm aastat kestnud perioodi tuntakse ajaloos Korea sõja nime all. Sõja tulemusel oldi 1953. aastal samas kohas, kust alustati – 38. paralleelil. Ameeriklased ja lõunakorealased ühelt, Nõukogude Liit, Hiina ja Põhja-Korea teiselt poolt leppisid kokku demilitariseeritud tsooni (DMZ) loomises kahe riigi vahele. Ametlikku rahulepingut kahe Korea vahel ei ole tänaseni ja riigi piiridel seisavad vastastikku pidevas lahinguvalmiduses üle 1,1 miljoni sõduri."

Nüüd on taust olemas ja räägin enda kogemustest.

Kui asusime Pyongyangi poole teele, kommenteeris meie giid Charlotte, et huvitaval kombel on seekord reisigrupis ainult üks ameeriklane. Ta pöördus ameeriklase Cory poole ning lisas siis: "Aga oi, sa hakkad selle eest korralikult saama."

Sel hetkel ei saanud ma veel aru, mille eest ja mida hakkab Cory saama. Kohapeal selguski, et ameeriklasi vihatakse, sest nemad on kõikides Põhja-Korea hädades süüdi. Kui midagi läheb halvasti, siis süüdistavad Põhja-Korea juhid selles ameeriklasi. Lisaks lugesin ka ühest kohalikust ingliskeelses ajalehest seda, kuidas USA tahab Põhja-Koread hävitada ning käitub igal moel vaenulikult.

Nii me saimegi rahumeeli suveniiripoodidest osta postkaarte, millel kujutatakse Valge Maja ja USA laevade õhkimist. Minu lemmik oli aga A3-formaadis suur plakat, millel suur ja punane rusikas purustas USA lippu ja kosmosesüstikut, kuhu oli peale kirjutatud "USA".

Käisime paaris muuseumis, kus ikka ja jälle räägiti sellest, et ameeriklased on mingil moel neile liiga teinud. Keegi midagi sel teemal vastu ei öelnud, sest see pole lubatud. Kõige naljakam taoline vahejuhtum leidis aset demilitariseeritud tsoonis, kus meile näidati ruumi, milles 1950ndatel Põhja-Korea ja USA rahuläbirääkimisi pidasid. Sõdur uuris, kas grupis ameeriklasi on. Osutasime Cory poole. Sõdur vaatas teda ja vangutas pead, ise ohates. Et jälle need jubedad ameeriklased platsis.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!