Andrei Sidorenkovi realiseeritud penalti oli ainus täna Pärnus löödud värav.Foto: Laura Oks
Jalgpall
5. aprill 2016, 20:17

7 VÕTIT | Ümbersündinud Pärnu ei väärinud kaotust, Pärnu - Nõmme Kalju 0:1 (7)

Alles nädalavahetusel Paides 0:4 nahutada saanud Pärnu Linnameeskond esitas täna kodustaadionil Nõmme Kalju vastu hoopis asisema partii, ent külaliste realiseeritud penalti tähendas siiski kibedat kaotust. Õhtuleht võtab mängu kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Standardolukorrad. Avapoolajal Pärnu agressiivsuse, innukuse ja kompaktsusega hätta jäänud Kalju teenis teise kolmveerandtunni alul mitu standardolukorda, mille kaitsmine valmistas noorele Pärnule tõsiseid probleeme.

Sealjuures peab Sergei Frantsev end kiitma vaheajal tehtud lükke eest Ats Purje välja, Tarmo Neemelo sisse. Üks surnud palli olukord tipnes (peakohtunik Grigori Ošomkovi hinnangul) Magnus Villota käega mängu ja penaltiga külaliste kasuks. Andrei Sidorenkov 11 meetri pealt ei eksinud.

Üldiselt tegi Pärnu väga südi kaitsepartii, mis ei lubanud Kaljul liiga palju Hendrik Vainu valvatavat puuri ohustada. Mullune pronksimeeskond domineeris kergelt kohtumise kulgu, kuid võidust ilmajäämine poleks olnud nende suhtes ülekohtune. Pärnu vääris kodupubliku ees punkti.

2. Millise mulje jättis keskkaitsja Alexandre Jansen Da Silva?

Aus vastus on, et mitte midagi ütleva. Oma profikarjääri jooksul muuhulgas Belgia tippklubisid Club Brügge ja Liege’i Standard (mõlema särgis üks kõrgliigamäng) esindanud 29aastane keskkaitsja tegi täna Nõmme Kalju särgis Premium liiga debüüdi.

Kahjuks on raske portugallast Jorge Rodriguest asendanud Da Silva kohta adekvaatset hinnangut anda, sest Pärnu pole selleks õige mõõdupuu. Tulenevalt mängu iseloomust demonstreeris Brasiilias sündinud, kuid Belgia passiga mängumees kõige rohkem lühikese söödu lükkamist. Seda elementi valdab ta korralikult.

Sergei Frantsevi ründelüke poolajal tõi Kalju mängu uut teravust. Foto: Stanislav Moškov

Enamikke õhuvõitlusi suutis ta samuti võtta ning avapoolaja lõpus (41. min) pani hästi kiirrünnakusse tormanud Kristen Saartsil tee kinni. Ainest põhikeskkaitsjaks tõusta mehes kahtlemata on, ent enne suuremate järelduste tegemist ootaks ära matši mõne teise pealinna klubiga.

3. Mida kõneles tänane mäng Pärnu satsist?

Neis on sisu ja sügavust. Peatreener Marko Lelov tegi võrreldes Paide hävinguga algkoosseisus koguni kuus muudatust (sealhulgas Rauno Tutki mängukeeld). Teistehulgas lubas Lelov endale luksust istutada pingile Martin Vunk ning poolprofessionaal Taavi Laurits. Ent muudatuste virvarr ei pärssinud absoluutselt esituse kvaliteeti. Pigem vastupidi. See on Pärnu jalgpallisõpradele ja Lelovile kahtlemata hea uudis, sest hooaeg kestab veel 30 mängu.

4. Kes oli platsi parim mees?

Kalju Karu murdis Pärnu mõmmid. Foto: Laura Oks

Tarmo Neemelo. Teiseks poolajaks Ats Purje asemel sekkunud Neemelo valmistas oma jõulisuse ja võimsusega Pärnu kaitseliinile märksa suuremat peavalu kui alles vigastusejärgselt vormi koguv Purje.

Karuks kutsutav tipuründaja ei olnud küll otseselt seotud Kalju väravaga, ent tõmbas endale piisavalt vastaste tähelepanu, mis jättis rohkem tegutsemisruumi tema kaaslastele. Samuti andis lõpufaasis Eino Purile oivalise kannasöödu, mille poolkaitsja vastu väravavaht Hendrik Vainut virutas.

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Pärnu – surve alt välja tulek. Suvepealinlased peksid liiga palju ebamääraseid pikki palle, mis tipnesid lihtsa pallikaotusega. See on aga asi, mida eeldatav nõrgem meeskond endale lubada ei saa, sest iga palli tagasivõitmine pigistab meestest väärtuslikku energiat.

Pärnakad maitsesid taas kaotusekibedust. Foto: Aldo Luud

Kalju – võimaluste tekitamine. Meeskond, kes mõtleb kuldmedalite peale ja loodab edu ka eurosarjas, peab tabeli tagumise otsa satside vastu suutma tekitada rohkem kui neli-viis head väravavõimalust kohtumise jooksul.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Pärnu peatreener Marko Lelov: "Peab mõtlema, miks [laupäeval] Paide vastu nii läks. Kodumängud on meil tegelikult kõik hästi läinud. Tänagi suutsime viia mängu võrdsete heitluseks.

Kui tekitame kolm kahtlast olukorda, siis meid karistatakse ära. Kuskilt tugevamad võluvad lõpuks värava välja, see näitab nende küpsust mängida medalitele. Aga oleme arenenud sinnani, et mängud on võrdsed ja me läheme võitma, mitte kannatama.

Mul oli väga hea meel Risto Pärnati ja Tõnis Vihmoja üle. Kui ma näen, et mängijatel on silmad selged, tahe ületab andekuse ja mehed saavad hakakma, siis see on ülihea. Meil tuleb hakata tahtejõuga mänge oma kasuks pöörama. Eelmisel aastal kallutasime mingid mängud X-faktori abil enda kasuks, tänavu meil pole õnne olnud, seega peame kaks korda rohkem pingutama, et X-faktor tagasi tuleks."

Pärnu vasakkaitsja Martin Mägi: "Esituse ja mängupildiga võib rahule jääda. Väga raske ja kõva õitlusega mäng oli. Arvan, et igal meeskonnal on Pärnus raske. Infonetiga tegime samuti hea partii, Rakveret võisime. Võtsime Paide mängust omad õppetunnid kaasa. Kahju, et see tulemuses ei kajastunud. 

Olen terve elu Kalju särki kandud. Imelik oli vaadata vastaseid samas mustas särgis. Oma koduklubi vastu (Mägi viibib Pärnus laenul - M.T.) tahad ikka tõestada ja on erilisem mängida. Olnuks magus neid võita."

Nõmme Kalju keskkaitsja Alexandre Jansen da Silva: "Nad mängisid kaitses väga hästi, aga meil oli võimalusi rohkem kui ühe värava jagu. Aga kui ära ei löö, siis pole midagi teha. Saime tabeliseisu silmas pidades tähtsa võidu, mis kergitas meid koha võrra.

Enda debüütmänguga jään rahule, aga pean veel kunstmurul mängitava Eesti jalgpalli ja ilmaga kohanema. Õnneks enam pole väljas -20 kraadi, see oli ikka Belgiaga võrreldes hiiglaslik vahe."

7. Mis saab edasi?

Pärnul pole aega pikalt haavu lakkuda, sest laupäeval külastab neid uskumatult hästi hooaega alustanud Tartu Tammeka. Selle mängu tulemus defineerib ilmselt suuresti suvepealinlaste avaringi teljel õnnestunud-ebaõnnestunud. Nädal hiljem ootab neid ligi 300 km pikkune retk Narvasse.

Kalju hooaeg jätkub laupäeval kodusel Hiiu staadionil Narva Transi vastu. Teisipäeval vurab nõmmekate buss Sillamäele, et selgitada kohaliku Kaleviga, kumb meeskond jätkab teekonda Evald Tipneri karikani poolfinaalis.  

Premium liiga tabeliseis.