Tartu Rock alustamas sõitu Šiauliaisse. Paremal esimene peatreener Gert Kullamäe.Foto: Aldo Luud
Korvpall
6. aprill 2016, 06:00

Millised on Rocki meeskonna traditsioonid lõunanaabrite poole reisides?

Tartu Rock sõitis Balti liiga finaalmängule Leedumaale. Esimene peatus: Rõngu!

Täna selgub Balti korvpalliliiga võitja. Šiauliais peetavas teises finaalmängus kohtuvad kohalik klubi ja Tartu Ülikool/Rock. Rock võttis teekonna Leedumaale ette juba eile hommikul, et aegsasti kohale jõuda, trenni teha ja end mänguks korralikult välja puhata.

Rocki on juba aastaid sõidutanud firma Kimar ning meeskonna bussi tunneb kirjade abil kaugelt ära. Eesliinimängija Janar Talts kinnitab, et tegemist on pikkadele mängijatele mugava sõiduvahendiga.

Pikk mees Talts kiidab bussi

„Meil on mõnus reisida. Firma on bussi kohandanud korvpalluritele sobivaks, istmevahed on piisavalt suured. Bussireisid on hästi korraldatud, pikal mängijal on selles sõidukis kindlasti parem kui näiteks lennukis,“ kiidab Talts.

Rock on Balti liigas osalenud aastaid ning seetõttu on Läti-Leedu vahet kulgemine mängijatele tuttav. Tartust on Šiauliaisse umbes kolm ja poolsada kilomeetrit, kuid Leedu kaugematesse nurkadesse on veelgi rohkem maad.

Reinar Hallik. Foto: Aldo Luud

„Eks luud-liikmed jäävad ikka kangeks, aga sellega oleme harjunud. Bussiga sõidad oma kuus-seitse tundi ära ega pea lennujaamades näiteks jätkulende passima,“ püsib Talts positiivsel lainel.

Karjääri jooksul ka mitmes välisklubis mänginud Talts ütleb, et enamasti on meeskondadel olemas oma bussid. Kui ta mõni aasta tagasi Varese ridadesse kuulus, oli küll tegemist tavalise sõiduvahendiga. Venemaal Samaaras aga spetsiaalselt korvpalluritele kohandatud, suurte istmete ja istmevahedega.

Evaldas Žabas. Foto: Aldo Luud

Et luud-kondid täiesti kangeks ja kõht tühjaks ei läheks, tehakse vahepeal peatusi. Kas Rockil on ka mõni täiesti kindel peatuskoht, kust kunagi mööda ei põrutata?

„Eks need reisid lõuna poole ole juba kujunenud klassikalisteks. Erilisi traditsioone meil pole, kuid reeglina teeme Rõngus esimese peatuse,“ tutvustab Rocki mänedžer reisitava. „Seal on hea pagar, ostame värskeid saiu – tee on pikk.“

Alalist lõunatamispaika pole välja kujunenud

Lemmikpaika, kus lõunat süüa, pole tartlastel aga välja kujunenud. Üks tihedamalt külastatav söögikoht asub veidi enne suurele Pihkva-Riia maanteele välja jõudmist. Vahel kinnitatakse keha ka Lätimaa pealinnas.

Peatreener Gert Kullamäe. Foto: Aldo Luud

Kas bussijuhid eelistavad sõita läbi Riia või kuulsa ringtee kaudu? „Nii ja naa. Viimasel ajal pigem läbi linna,“ vastab Pastak ja lisab, et juhid on aastatega saanud tõelisteks meeskonna liikmeteks. Lühematel otstel saab hakkama ühe juhiga, pikematel – ka nüüd Šiauliaisse on kaks meest vaheldumisi roolis.

Mängulinna jõudes võetakse kerge eine, siis väike puhkus ja õhtul trenni. Olenevalt vajadusest vaadatakse ka videot. Mängupäeval on tavaline rutiin: hommikul viskama, tavapärased söögikorrad, paar tundi enne kohtumise algust veel kerge snäkk ning poolteist tundi enne avavilet liigutakse saali.

Foto: Aldo Luud

Kui lennureiside puhul (eurosarja mängudel) jäädakse mängulinna ööbima ja tagasiteed alustatakse järgmisel päeval, siis Leedust-Lätist alustatakse alati pärast mängujärgset õhtusööki kohe tagasiteed. Ööbima jäädakse ainult juhul, kui võõrsil peetakse kaks kohtumist järjest.

Selge see, et võidu korral tundub koduteekond lühem. Täna õhtul saame teada, kas bussi astutakse šampanjaduši alt või mitte.

Rocki sõidab toetama üle saja fänni

Šiauliais on suur, üle 5000 pealtvaataja mahutav korvpallihall, kus peeti ka 2011. aasta EMi alagrupimänge. Täna püüavad oma panuse anda ka Rocki fännid, kes tulevad lemmikuid toetama kahe suure bussi ja lisaks veel väiksemate sõiduvahenditega.

Foto: Aldo Luud

„Fänniklubi teatel on suurtesse bussidesse registreerunuid 75 ja ilmselt tuleb veidi lisa,“ rääkis Rocki pressiesindaja Ivo Hunt eile pärastlõunal. „Mõned seltskonnad tulevad väiksemate busside ja sõiduautodega. Võib eeldada, et kokku tuleb Eestist mängule 130-150 fänni. See on tänuväärne tugi, vahemaa on siiski küllalt suur.“