Heino Enden.Foto: Arno Saar
Korvpall
6. aprill 2016, 06:00

Kas Balti liiga on liiga lahja? Heino Enden: nende jaoks küll, kes vinguda tahavad!

Balti korvpalliliiga parim aastal 2016 selgub täna, kui Tartu Ülikool/Rock püüab Šiauliais kaitsta kodus saadud 81:74 eduseisu. Punkte arvestatakse kahe mängu kokkuvõttes.

Kui Balti liiga esimestel aastatel osalesid kõik regiooni paremad, siis viimastel kordadel pole Leedu suurklubid Kaunase Žalgiris ja Vilniuse Lietuvos rytas enam kaasa löönud. On kõlanud mõnigi arvamus, et see on muutunud supi liiga lahjaks, kuid kolm korvpallispetsialisti on vastupidisel arvamusel.

„Kõik oleneb sellest, kas vaatame asja positiivselt küljelt või tahame vinguda,“ põrutab eksmaailmameister, endine Eesti koondise peatreener Heino Enden. „Kes tahab vinguda, võib öelda, et Šiauliais mängitakse välja Baltimaade 5.-6. koht. Tegelikult on tõesti Žalgiris ja Rytas teistest üle, kuid ülejäänud puudujad – Kalev/Cramo, VEF, Neptunas – poleks sugugi pruukinud finaali jõuda."

Heino Enden. Foto: Arno Saar

"Mängivad need, kes on soovinud osaleda ja selgub Balti liiga meister. Otsustavad mängud on olnud huvitavad ja tasavägised. Just Žalgirise ja Rytase osalemine võiks huvi alla lüüa, sest neile ei annaks niisugused mängud suurt midagi ja nad püüaks neist võimalikult väikese jõukuluga läbi saada.“

Teine endine Eesti koondise peatreener, 2008. aastal Rocki eurosarjas nelja parema sekka tüürinud Üllar Kerde on Endeniga sama meelt, et mängivad need, kes tahavad mängida ning sarja finaalikohta ei saa alahinnata. „Kui võidad, oled sa selle liiga parim. Sporditakse selleks, et teha maksimaalne tulemus. Ja arvan, et Rock teeb selle,“ alustab Kerde.

Üllar Kerde. Foto: Stanislav Moškov

Ta lisab, et Balti liigat ei saa mõistagi võrrelda näiteks Euroliigaga, kuid finaalivastased väärivad teineteist. „Nad esitasid esimeses kohtumises omal tasemel täiesti korraliku, hea ja võimetekohase partii. Šiauliai pole tavalise Leedu keskmikklubi moodi, sest neil on palju välismaalasi. Rock vääris võitu, sest kasutas oma võimalused ja vastase nõrkused oskuslikult ära. Kordusmängus tuleb püüda tegutseda samas võtmes.“

Kerde usub, et Žalgiris ega Rytas enam ei tule sellesse liigasse tagasi ning see jääb heas mõttes Baltimaade järgmise ešeloni pärusmaaks.

Ainsa Eesti klubina oli sel hooajal enne Rocki Šiauliaiga kohtunud Pärnu Sadam – Balti liiga play-off’i esimeses ringis. Pärnakad kaotasid võõrsil 40 ja kodus 5 punktiga. „See on tüüpiline Leedu sats: hästi ühtlane ning mängivad kodus paremini kui võõrsil,“ märgib Pärnu juhendaja Heiko Rannula.

Heiko Rannula. Foto: Laura Oks

Mida tal on Rockile tänaseks soovitada? „Šiauliai on kodus ebameeldiv sats, kuid Rock on piisavalt suure tähtsate mängude kogemustega ja teeb tavaliselt oma ära. Rockile sobib paremini madala tempoga mäng, ei tohi teha pallikaotusi ja visked tuleb ära panna,“ loetleb endine Rocki mängumees.

Rannula pakub, et kui enne avamängu oleks Rocki meestelt küsitud, kas nad jääks seitsmepunktilise eduga rahule, tulnuks jaatav vastus. „See on täitsa paras vahe, mis ei luba muutuda mugavaks. Rock ei pea Šiauliaid kartma – kui esitatakse oma korralik partii, peaks selle seeria ära võtma.“

Ka Rannula ütleb, et Balti liiga võitmine oleks kõva sõna, sest nii Šiauliai kui ka Valmiera on Eesti klubide jaoks väga korralikud vastased. „Otsustavate mängude vastased pole kerged, Leedu keskmikud on kodus võimelised suuri hammustama. Balti liiga tervikuna on meie riikide keskmistele klubidele väga vajalik. Esiteks on välismängijaid lihtsam meelitada – Euroopas hinnatakse Balti liigat –, lisaks saad välismaal jõudu proovida.