Balti liiga lõpuks saadi karikas, kuid meeste näod ütlevad, et mitte niisugune nagu taheti.Foto: Alar Truu
Spordiblogi
11. aprill 2016, 06:01

Ville Arike | Kuidas hinnata Tartu Rocki hooaega? (9)

Tartu Ülikool/Rocki korvpallimeeskonna rahvusvaheline hooaeg sai eelmise nädalaga läbi ning nüüd jääb veel keskenduda koduse meistriliiga play-off’ile. Kuidas hinnata tartlaste rahvusvahelist hooaega?

Välismaiste klubide vastu peeti sügisest alates 20 kohtumist – neist tosin FIBA Europe Cupil ning kaheksa tükki Balti liigas. Saldoks eurosarjas neli ning Balti liigas seitse võitu. Kokkuvõttes jäädi võitudega seega napilt plussi.

Need olid kuivad numbrid. Mis nende taga peitub? Rocki peatreener Gert Kullamäe seadis sügisel esimese maksimumeesmärgina eurosarjas Final Fouri jõudmise. Balti liigast siis eraldi ei räägitud, sest eduka esinemise korral euroväljakutel poleks seal üldse mängitud.

Hooaja kokkuvõttes võib öelda, et eurosarjas täideti miinimumsiht – jõudmine teisele etapile – ning Balti liigas see ilmselt ületati. Rock oli varem jõudnud mitmel korral poolfinaali ja seda sooviti kindlasti korrata. Finaali pääsemisega tehti nii klubi kui ka Eesti korvpalli ajalugu ning see tähendas kindlasti miinimumist enamat. Maksimum ehk esikoht jäi aga siingi püüdmata.

Kas maksimumülesanded üldse olid Rockile sel hooajal jõukohased? Kui Balti liiga värskete muljete põhjal tundub küll, et viimase mängu viimase poolaja krahhile vaatamata oli esikoht püütav, siis eurosarja Final Fouri kohta seda öelda ei saa. Praegune koosseis ja meeskonna komplekteerimise võimalused jäävad sellest liiga kaugele.

Tõsi, tartlastel olid ka tugevad vastased, mida tõestab vahegrupikaaslaste Chaloni ja Krasnojarski Jenissei jõudmine Final Fouri. Kui prantslastega suudeti heidelda enam-vähem võrdselt (kaotused 9 ja 11 punktiga), siis Jenisseile jäädi mõlemas mängus selgelt alla (19 ja 26).

Chalon on Prantsusmaa liigas tugev keskmik, Jenissei aga Ühisliigas hetkel üheksas ning jääb play-off’ist välja. Alagrupiturniiril tuli mõlemal korral tunnistada ka Ukraina hetke parima klubi Južnõi Himiku paremust. Nüüd kevadel murti Balti liigas aga järjest maha Läti liiga neljas Liepaja ja ka liider Valmiera. Näiteks Balti liiga võitnud Šiauliai jäi samas eurosarjas esimesse ringi toppama.

Kõige selle taustal võib Rocki rahvusvahelist hooaega hinnata keskmisest veidi paremaks ehk koolipoisi "neljaga". Kas ja mida annab teha, et tulemused muutuksid veelgi paremaks? Näiteks 2008. aasta kombel uuesti eurosarja Final Fouri murdmiseks?

Meeskonna kogenuim kolmik Janar Talts-Tanel Sokk-Gert Dorbek sammub juba neljandas kümnes. Nende kogemused ja oskused kuluvad veel mitu aastat Rockile või mõnele teisele klubile marjaks ära, kuid nendega jätkates läheb kõrvale vaja nii noori vihaseid (20-25) kui ka parimas mängijaeas (25-30) mehi. Praeguse tuumiku ülejäänud liikmed on hooaja lõpuks juba vähemalt 28aastased, nii et põhimeeste keskmine vanus on suur. Rock peab tulevaks hooajaks leidma tegijate sekka ka kuni 25aastaseid mängumehi – nagu on neid täis terve finaalivastase Šiauliai meeskond.

Kust neid aga võtta? Riia EMil käinud Eesti koondise noorimad liikmed saavad tänavu 25, koondisetasemel pole noortega seis kiita. Rocki enda ridadesse kuulub kolm 21-22aastast meest. Siis mõni veelgi noorem samuti juurde võtta selge sihiga kasvatada sellest pundist paari aastaga uus tuumik. Kas mängib välja?