Sillamäe vasakkaitsja Aleksandrs Solovjovs ja Kalju paremäär Erik Listmann võitluses.Foto: Aldo Luud
Evald Tipneri karikas
12. aprill 2016, 21:20

7 VÕTIT | Tahtejõuga Euroopa liiga suunas, Sillamäe Kalev - Nõmme Kalju 1:0

Sillamäe Kalev alistas Evald Tipneri nimeliste karikavõistluste veerandfinaalis kodusel Kalevi staadionil 1:0 karikakaitsja Nõmme Kalju (18. Maksim Lipin) ning edenes nelja tugevama sekka. Õhtuleht võtab mängu kokku läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Tahtejõud. Sillamäe ei olnud Kaljust mänguliselt otseselt üle. Kohtumine pakkus, nagu asjaosalised eeldasid, rohkem jõu- kui ilunumbreid. Sillamäe vajas eurounistuse jätkumiseks hädasti võitu ja seda õhkus neist avavilest saati. Kodumeeskonna hingestatus päädis sellega, et nad võitsid Kaljust enam kahevõitlusi ja teisi palle, mis lubas neil oma tahet peale suruda. Eriti avapoolajal.

180 km kauguselt Tallinnast kohale vuranud Kalju ei saanud end kuidagi käima ja hakkas mingi hetk tegelema rohkem kohtunikega suhtlemise kui jalgpalli mängimisega. 

Maksim Lipin (õhusl) ja Aleksandrs Solovjovs mängu ainsat tabamust tähistamas. Foto: Aldo Luud

Kaotusseisu jäänuna ei suutnud Kalju oma rünnakut teritada. Sergei Frantsev tegi küll teisel kolmveerandtunnil kolm ründavat vahetust, kuid suuremat tolku neist polnud, sest meeskond oli endiselt hädas võimaluste tekitamisega. Sillamäe väravavaht Mihhail Starodubtsev ei pidanud täna õigupoolest Eesti rahvale pooltki oma võimetest demonstreerima, sest tal lihtsalt ei olnud midagi tõrjuda.

Sillamäel oli seevastu mitu suurepärast võimalust eduseisu kasvatada. Lipini avaminutite karistuslöök tuhises napilt üle ristnurga, Aleksandr Savini lähilöögi tõrjus Vitali Teleš nurgalöögiks ning Aleksandr Volodini üritus teise poolaja keskpaigas veeres valelt poolt posti üle otsajoone.

2. Kas Sillamäe muru oli nii kesine kui Kalju leer kartis?

Pigem mitte. Silma kui ka mängupildi põhjal julgen öelda, et Sillamäe muru ei jäänud millegi poolest alla laupäeval Kadriorus nähtule (Lillekülla pole ma pärast koondisemänge jõudnud, sestap ei julge seda kommenteerida). 

Mängutempo, -ilu ja söödumäng mõistagi kannatasid, ent see kahjuks ongi Eesti jalgpallikevad. Ei saa öelda, et Sillamäe staadion olnuks ekstreemselt kohutav. Selle taha Kalju pugeda ei saa ega ilmselt ka taha.

3. Miks Sillamäe ei saa 100% võitu nautida?

Jevgeni Kabajevi vigastuse tõttu. Alles reedel Flora vastu pärast pikka vigastuspausi esimest korda väljakul käinud ründaja sammus täna platsile algrivistuses, kuid lahkus longates juba 26. minutil. 

Sillamäe leer ei osanud vahetult pärast mängu öelda, kui tõsine asi on, aga fakt on see, et hüppeliigesele Kabajev liiga tegi. Ja nagu korduvalt mainitud, Sillamäel on tänavu iga mees arvel, sest nende koosseis on äärmiselt õhuke. 

4. Kes oli platsi parim?

Maksim Lipin. Võiduvärav on võiduvärav. Lisaks oli Sillamäe vasakäär ainukene mees 28 platsil käinust, kes suutis teravust tekitada rohkem kui korra-kaks kohtumise jooksul. Premium liiga suurim söödumeister meelitas Kalju meestelt korduvalt vigu välja ning teenis omadele ohtlikest (ja vähem ohtlikest) kohtadest trahvilööke. 

Maksim Lipin (keskel) väravajoovastuses. Foto: Aldo Luud

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Sillamäe - keskvälja. Kodumeeskonna kaitseliin ja ääred said kahvatu Kalju vastu eeskujulikult hakkama, ent keskväli kuulus pigem Nõmme duo Eino Puri - Reginalt kätte. Tõsi, see ei saanud täna Sillamäele kuidagi saatuslikuks, kuid platsi keskosa kontrollimine on jalgpallimängus tähtis element.

Kalju - ründemäng. Reaalsus on see, et Kalju polnud täna Sillamäel isegi mitte lähedal väravalöömisele. Kui mälu mind ei peta, siis Mihhail Starodubtsev ei pidanudki ühtki tõrjet tegema. Ja asi polnud mitte nõmmekate löögitäpsuses, vaid pealelöökide puudumises.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Sillamäe poolkaitsja Kassim Aidara: "Täna oli hooaja üks olulisemaid mänge Euroopa liiga ja meie enda meeskonnavaimu pärast. Ainult kaks mängu on jäänud ja oleme eesmärgile ehk karikavõidule väga lähedal.

Arvan, et olime täna Kaljust agressiivsemad ja tahtsime võitu rohkem. Hoidsime ennast kompaktsena ning meil oli hea taktika.

Väljak ei olnud nii hea, aga see oli halb mõlemale meeskonnale. Sellise väljaku peal ei saa mängida lühikeste söötudega, vaid pidime pikki palle andma ja nagu näha oli, suutsime võita Kaljut ka niimoodi." 

Kalju peatreener Sergei Frantsev: "Ega mul täna poistele erilisi etteheiteid pole, natuke jäi rünnakul agressiivsusest puudu. Ei saa öelda, et karikasari meid ei huvita. Meile on kõik mängud tähtsad, sestap valmistusime ka tänaseks korralikult."

7. Mis saab edasi?

Sillamäe jääb põnevusega ootama neljapäevast karikavõistluste poolfinaalide loosi ning seejärel neile Premium liiga raames laupäeval külla sõitvat FC Levadiat. 

Kalju hooaeg jätkub reedel Tartus, Tamme staadionil, kus neid võtab Premium liiga 8. voorus vastu heas hoos Tammeka.