Eesti jäähokikoondise abikapten Robert Rooba.Foto: Stanislav Moshkov
Jäähoki
13. aprill 2016, 06:00

INTERVJUU | Robert Rooba kõrgliiga esiliiga vastu vahetamisest, Eesti koondisest MMil, edasisest karjäärist ja Tallinna KHLi klubist (1)

Eesti jäähokikoondise abikaptenil Robert Roobal on selja taga Ameerika mägedel kulgenud klubihooaeg, mida 22aastane noormees nimetab heaks õppetunniks. Õhtuleht vestles Roobaga eelmise nädala lõpus.

Espoo Bluesi vahetamine Kokkola Hermese vastu tuleb Eesti koondisele kasuks

Rooba lahkus jaanuaris tohututes majanduslikes raskustes Soome kõrgliigaklubist Espoo Blues ja mängis kolm kuud esiliigasatsis Kokkola Hermes. Paradoksaalsel kombel valmistas madalamal tasemel mängimine Rooba pühapäeval algavaks MM-turniiriks ette paremini kui varem!

"Olin paar nädalat Hermeses mänginud, kui sõitsime veebruaris Eesti koondisega Budapesti OM-valikturniirile ja tundsin end varasemaga võrreldes hoopis teise mehena. Hermeses pälvitud rohke mänguaeg ja vastutus – kuulusin esiviisikusse, olin jääl enamike arvuliste ülekaalude ja vähemuste ajal – aitas paremini esinda koondises, kus minult oodataksegi just säärast liidrirolli, millesse oli Bluesi neljandast viisikust tulles hoopis keerulisem sisse elada," räägib Rooba.

Robert Rooba sügisel Tallinnas toimunud OM-valikturniiri matšis Mehhikoga. Foto: Stanislav Moshkov

"Olen uhke, et julgesin esiliigasse siirduda."

Mängulised õnnestumised klaaris pea ka muserdavatest mõtetest. Lisaks Bluesi majandusraskustele kummitasid Roobat seal ka sassiläinud suhted treeneriga, kes teda hooaja alguses isegi mitte koosseisu ei nimetanud.

"Mingi hetk tundsin, et hooaeg on ikka täiesti hukka läinud. Paar kuud hiljem istun siin ja tõden, et läks täitsa hästi! Riskantne otsus minna poole hooaja pealt esiliigasse uude meeskonda ja keskkonda tasus end ära. Seda otsust polnud üldse kerge teha ja olen uhke, et julgesin tolle sammu astuda.

Sain kanda liidrirolli ja jäähoki pakkus mulle taas suurt rõõmu. Jaanuaris vaevu hingitsevas Bluesis mängides oli väga keeruline millegi üle rõõmu tunda. Kirg tuli tagasi läbi mänguaja ja õnnestumiste. Kahju, et esiliiga veerandfinaalseeria kaotasime. Tahtnuks play-off’i edasi kaifida," sõnab Rooba.

Kus karjäär jätkub?

Hermese hooajaga lõppes ka Rooba leping klubiga. Praegu on fookus MM-turniiril, aga Horvaatiast naasmise järel loodab Rooba kiiret selgust. "Paari-kolme nädala pärast loodan tuleviku paika saada. Agent tegeleb. Mu eesmärk on jätkuvalt tõestada Soome kõrgliigas, et suudan seal tulemust näidata," sõnab ta.

"Mu eesmärk on jätkuvalt tõestada Soome kõrgliigas, et suudan seal tulemust näidata." Foto: Stanislav Moshkov

Aga kui Tallinna Ilves hakkab sügisel KHLis mängima?

Tallinnasse planeeritava KHLi-klubi Ilvese tegemised Roobat ei kõiguta, kuigi loogiliselt võttes peaks ta tiimi jaoks olema kindel sihtmärk, sest Eesti parima hokimehe olemasolu aitaks kindlasti publikut saali tuua.

"Minuga pole keegi ühendust võtnud ja ma ei tea sellest teemast rohkemat kui avalikkus. Olen üsna skeptiline, et see klubi hooajaks 2016-17 sünnib. Kaugemas tulevikus muidugi loodan ja pean säärast projekti Eesti jäähoki jaoks väga vajalikuks," sõnab Rooba.

Mida oodata Eesti meeskonnalt pühapäeval Zagrebis algaval MM-turniiril?

Eesti vastasteks MMi 1. divisjoni B-grupis, kus mängitakse kohtadele 23.-28., on Rumeenia, Horvaatia, Leedu, Ukraina ja Suurbritannia. Mullu saadi sel tasemel üks võit (Hollandi üle) ja jäädi divisjoni püsima. Kas mullusest üks võit rohkem, et vähemalt kaks võitu viiest mängust, on reaalne eesmärk? "Absoluutselt. Peame hoolitsema, et meil oleks iga mängu lõpuks säilinud võimalus võidu eest võidelda.

Kindlasti tasub meil minna MMile optimismiga. Lõpuks oleme jõudnud olukorda, kus saame keskenduda jäähoki mängimisele ja meeskonnale on loodud tingimused, kus meilt võib nõuda tulemust. Liigsesse eufooriasse ei tasu veebruaris Budapestis Leedu üle saadud võidust sattuda. Võrreldes mulluse MMiga pole meie mängijate tase tohutult tõusnud, aga kindlasti on meist saanud ühtsem rusikas. Eduvõimalused on mullusest törts suuremad."

Eesti koondises on Robert Rooba abikapteni staatuses. Foto: Stanislav Moshkov

Mida annab Eesti meeskonnale juurde 3aastase pausi järel rahvusmeeskonda naasnud Aleksander Petrov?

"Esiviisiku tsenter on hokimeeskonnas ülitähtis positsioon ja Petrovist paremat meest Eestil sellele kohale võtta pole. Jäähokis juhtub sageli, et meeskonnad, kelle hooaeg mitmest heast endest hoolimata lörri läheb, tõdevad lõpuks, et õnnestumisest jäi puudu hea põhitsenter.

Avaviisiku tsenter on ründes kõige tugevama viisiku juht, kes peab olema ka tugev kaitsja, sest see viisik duelleerib sageli vastase esiviisikuga. Lisaks mängib esitsenter kaasa enamiku arvulistest ülekaaludest ja vähemustest. Tema jääaeg on reeglina üle 20 minuti. Petrovil on ainult üks suur häda – ta võiks kuskil 10 aastat noorem olla!"

Jäähokimängija Robert Rooba. Foto: Stanislav Moshkov