MeldooniumFoto: INTS KALNINS
Doping
13. aprill 2016, 18:06

Osad meldooniumiga patustajad võivad karistusest pääseda (1)

Sportlased, kes on jäänud meldooniumi kasutamisega vahele enne esimest märtsi ning kelle kehas oli ravimit vähem kui üks mikrogramm, võivad karistusest pääseda.

Meldoonium lisati Maailma Antidopingu WADA keelatud ainete nimekirja alles 1. jaanuaril ning pärast seda on loetamatul hulgal sportlasi selle kasutamisega vahele jäänud. Kuna paljud patustanud sportlased väitsid, et nad pole ravimit sellel aastal manustanud, siis WADA täpsustas ravimi kasutamise mõjusid. 

WADA avalduses selgus, et osad sportlased võivad karistust vältida, sest teaduslikud tõendid puuduvad, kui kauaks ravim kehas püsib. "On väga võimalik, et paljud sportlased, kes manustasid ravimit enne 1. jaanuarit, ei pruukinud teada, et meldooniumi jäägid püsivad kehas veel kaua aega. Selle valguses kaalutleb WADA sportlased süüst vabaks tunnistada teatud juhtudel.

Positiivsed proovid, mis anti enne 1. märtsi ning kus meldooniumi sisaldus oli alla ühe mikrogrammi, võivad tähendada, et meldooniumit manustati enne jaanuarikuud," lisas organisatsioon.  "Kui WADA leiab, et sportlane ei teadnud, et meldooniumit võib leida tema kehas ka pärast 1. jaanuarit, oleme sunnitud sportlase süüst vabaks tunnistama ning mingeid karistusi ei pea ta kandma." 

Siiski teised juhtumid, kus meldooniumi sisaldus ületas ühe mikrogrammi ning proov tehti pärast 1. märtsi, ei pruugi langeda selle alla ning karistused jäävad püsima. 

Praegu viiakse WADA sõnul läbi mitmeid teste, et saada teada kui kauaks ja mis koguses säilib ravim inimese kehas. Samuti on nad tunnistanud, et kõik meldooniumi juhtumid on isiklikud, sest palju sõltub sportlaste keha omapäradest.