Jüri RatasFoto: Mari Luud
Olümpia
15. aprill 2016, 12:16

Lisatud Ratase peamised eesmärgid EOK presidendina.

Jüri Ratase kõne: ma ei soovi anda katteta lubadusi

Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendikandidaat Jüri Ratas sõnas valimiskõnes, et tema jaoks on juhina kõige suurem ülesanne spordisüsteemi, eelkõige rahastamise korrastamine.

"Vaja on tugevat alusvundamenti, arvukalt harrastussportlaseid. Spordivaim tuleb viia iga Eesti inimeseni, ehkki igast poisist ja tüdrukust ei pea saama tippsportlast," alustas Ratas.

Praegu Riigikogu aseesimehe ja Eesti Korvpalliliidu presidendina töötav mees lisas, et sport peab inimestele pakkuma emotsiooni ja ühtekuuluvustunnet. "Toon näiteks korvpallifännide rongkäigu sügisel EMil. Samuti tunnustan näiteks jalgpallikoondis, kes on suutnud integreerida erinevaid rahvuseid," lisas ta.

Ratase sõnul sai ta kõikjal Eestis toimunud kohtumistele laia ülevaate, mis meie spordis toimub ning oluline on mõista, et ükski kandidaat - Ratas, Urmas Sõõrumaa ega Tõnu Tõniste - pole imemees. "Juba Lennart Meri lausus: on väga lihtne rääkida juttu, mis kõigile meeldib. Palju raskem rääkida juttu, mis on tõde. Minu programm on koostatud võimalikult ausalt ja realistlikult, ma ei soovi anda katteta lubadusi," toonitas poliitik.

"Kuuleme tihti, et Eesti on liiga väike rahvusvahelisel tasandil konkureerimiseks. Sportlased on andnud väärika panuse spordi ajalukku. Eesti sport tugineb paljugi I Eesti Vabariigi ajal alguse saanud traditsioonidele. Iga esile kerkinud andekas noorsportlane on Eestile kulla hinnaga. Järgmisel juhul ootame järgmist sellist talenti 20 aastat," rääkis Ratas, taustaks foto X-mängude võitjast, 14aastase Kelly Sildarust.

Kõne lõpetas 37aastane Tallinnas sündinu aga järgnevalt: "Täna valitav EOK president peab olema Eesti spordi veduriks, läbirääkijaks ja vajalike muudatuste eestvedajaks. Ta peab olema sildade ehitajaks erasektori, riigi ja ühtse spordipere vahel. EOK president peab panustama kogu oma aja ja energia Eesti spordi edendamiseks. Olen valmis loobuma tänasest tööst ja pühenduma spordile, mille juhtimises time-out’i ei võeta."

Ratase peamised eesmärgid EOK presidendina oleks:

1) EOK ei tohi muutuda elitaarseks organisatsiooniks;
2) EOK kujunegu spordiveduriks (erinevad seminarid, juhib ja kujundab igas mõttes eesti spordi elu);
3) Rahstamisel soovin suurendada erasektori panust;
4) Katuserahade jaotamine tuleb viia EOK pädevusse;
5) Sporditurunduse arendamine;
6) Koolispordi ja laste spordi edendamine;
7) Laiapõhjalisi treeningvõimalusi igal pool Eestis;
8) Luua kindel süsteem mitte olümpiamängude kavva kuuluvate alade sportlaste ja treenerite tunnustamiseks. Ka teie võidu korral mängitakse hümni, tõuseb sinimustvalge lipp ja pakute toetajatele rõõmupisaraid;
9) Nulltolerants dopingu ja kokkulepemängude kohta;
10) EOK vedamisel peaksime mõtlema suurelt ja tooma Eestisse rohkem rahvusvahelisi võistlusi.