EOK presidendikandidaat Urmas Sõõrumaa.Foto: Mari Luud
Olümpia
15. aprill 2016, 12:23

Urmas Sõõrumaa kõne: kui hommikul sõnumeid lugesin, siis nutsin 15 minutit (11)

Eesti Olümpiakomitee täiskogul astus teise presidendikandidaadina üles Urmas Sõõrumaa.

"Kui hommikul ärkasin, siis esmalt võimlesin ja mediteerisin, nagu ikka. Seejärel nägin ligi 50 erinevat telefoni- ja e-kirja sõnumit ja nutsin 15 minutit. 25 aastat, kus ma olen Eesti spordielus kaasa löönud, jooksid mul silme eest läbi. Minu missiooniks on viia Eesti sport meie kultuuri lahutamatuks osaks, et hakkaksime koos tegutsema."

Samuti rõhutas Sõõrumaa, et valituks osutumise korral kavatseb ta töötada tasuta. "Kogu rõhu panen juhtimisele ja struktuurile. Tean, et suudan teid ühe mütsi alla ühendada ja koos suudame väga palju. Koos suudame imesid teha!

Pakun välja eesmärgiks, et praeguse 150 000 süsteemse treenija asemel oleks meil 2030. aastal 400 000 säärast inimest. Arvestades meie olemust ja ajalugu, võtab see aega, aga minu meelest on see realistlik. Selleks on vajalik treenerite, kohtunike ja vabatahtlike arvu kasv ja koolitamine."

Sõõrumaa leiab, et üks asepresident peaks tegelema olümpia- ja teine mitteolümpiaaladega. Erasektori toetuse lubab ta tõsta 1,3 miljoni euroni. "Asun oma ettevõtetega kuldsponsoriks ning see 100-150 000 eurot, mis presidendi palgaks ja esindustasuks kulub, jätan kah puutumata."

Sõõrumaa lõpetas mõttega, et EOK nimi peaks peegeldama tema tegelikku sisu ja nimi võiks olla Eesti Olümpia- ja Spordi Komitee.

Kui Jüri Ratasele küsimusi polnud, siis Sõõrumaale esitas küsimuse Eesti Võimlemisliidu juht Laine Jänes 1,3 miljoni euro toomise kohta, et kas see kehtib ka siis, kui teda ei valita? "Kui Tõnu Tõniste küsis, kas ma olen nõus hakkama tema asepresidendiks, siis vastasin: kahjuks ei, aga jään alati Eesti spordi juurde," vastas Sõõrumaa.