Tõnu Tõniste.Foto: Mari Luud
Olümpia
15. aprill 2016, 12:46

Tõnu Tõniste kõne: tippspordist on saanud jõukamatest peredest pärit noorte pärusmaa (2)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendiks kandideeriv Tõnu Tõniste rääkis valimiskõnes, et EOK on organisatsioon, mis sümboliseerib tema elu kõige võimsamaid hetki.

Kahekordne olümpiamedalist valutab enim südant noorte saavutusspordi ja treenerite probleemi üle. "Noored talendid vanuses 16-23 lähevad spordile kaduma, sest me ei suuda tagada elementaarseid tingimusi. 

Tippspordist on saanud jõukamatest peredest pärit noorte pärusmaa. EOK eestvedamisel tuleb luua riiklik spordiakadeemiate süsteem, kuhu koondatakse parimad noored parimate treenerite käe alla," rääkis ta.

Tõniste sõnul on absurdne, kus paljudel sportlastel pole elementaarset haigekassakindlustust. "Tuled MMil kaheksandaks, saad haigekassa. Tuled üheksandaks, ei saa. See on täiesti uskumatu."

"Kõige olulisem on sportlastele ja treeneritele luua kindlus. Spordimeditsiin pole piisavalt kättesaadav, on naeruväärne, et sportlane peab ootama viis tundi traumapunkti järjekorras või et spordiarsti juurde saamiseks tuleb kasutada tutvuseid," arvab mees.

Sportlasena neljal järjestikusel olümpial osalenud Tõniste sõnul on spordi vaja juurde tuua uut raha. "Värskete ideede eos blokeerimine ei vii Eesti sporti edasi. Kui iga uus idee alla tulistatakse, ei jõua me kuhugi. Eesti spordis on vaja kardinaalseid muudatusi. Alati on võimalik mingi lahendus leida, võimatuid eesmärke pole.

Võtan eesmärgiks kahekordistada aastaks 2020 erasektori toetused EOKle. Olen kuulnud, et see pole võimalik, aga olen suhelnud ettevõtjatega, kes on avaldanud valmisolekut panustada Eesti sporti lisaraha, kui muudan süsteemi läbipaistvamaks ning kaob kõiki häiriv rahajgamine.

Tahan taastada usalduse EOK vastu, kunagi oli EOK Eesti mainekaim kaubamärk, paraku enam ammugi mitte. See on valus. Tahan tuua läbipaistvust, süsteemsust ja kindlustunnet. Tahan erinevalt palju osapooli kaasata, aga lõpuks on presidendi töö otsustada, otsused vastu võtta ja nende eest vastutada. Sõlmin valituks osutudes spordirahvaga töölepingu, mis on aus ja põhimõtteline kokkulepe, millest saadakse üksmeelselt aru," lõpetas Tõniste.