Anastasia Chulkova võitis 2012. aastal velotrekil MM-tiitliFoto: Reuters/Scanpix
Doping
15. aprill 2016, 13:43

Kaks venelast said meldooniumi-karistusest priiks

Vene antidopinguagentuur RUSADA tühistas kahele Vene ratturile Meldooniumi tarvitamise eest määratud sportimiskeelud, kirjutab uudisteagentuur Tass.

Esmaspäeval teatas Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA, et teaduslikult pole piisavalt tõestatud, kui kauaks võib kurikuulus ravim meldoonium, mis 1. jaanuarist keelatud ainete nimekirja lisati, sportlase kehas püsida.

Seega otsustas WADA, et need sportlased, kes andsid positiivse proovi enne 1. märtsi ning kelle veri sisaldas vähem kui ühe mikrogrammi meldooniumit, pääsevad igasugustest sanktsioonidest priiks.

Esimesed atleedid, kes teate mõjul dopingukaristusest vabanesid, olid Venemaa jalgratturid Anastasia Tšulkova ning Pavel Jakuševski. Idanaabri alaliidu esindaja Juri Kutšerjav selgitas: "Meie sportlaste ajutised keelud on tühistatud ning neid võib taas saata treeninglaagritesse, ent nad ei saa veel võistelda, sest lahendamata on jäänud protseduurilised küsimused. Nad peavad jätkuvalt meile selgitusi andma.“

WADA andmetel on enam kui 130 dopinguproovist üle maailma leitud meldooniumi tarvitamise järgi, neist vähemalt veerand on Venemaa sportlaste antud. Kõige nimekamat ainega patustajat, Maria Šarapovat antidopinguagentuuri päästerõngas ilmselt ei aita – tema tunnistas juba avalikult, et tarvitas ekslikult ravimit edasi ka pärast 1. jaanuari.