Tiidrek NurmeFoto: Anni Õnneleid
Kergejõustik
17. aprill 2016, 15:42

Tiidrek Nurme: olümpianormi täitmine pole elu sündmus, nüüd on mul uus unistus (1)

Täna hommikul Hamburgi maratonil ajaga 2:17.59 Rio de Janeiro olümpianormi (2:19) täitnud Tiidrek Nurme sõnas, et mida aeg edasi, seda enam jõuab talle kohale, et ta tegi suurepärase jooksu.

„Jooksin igas mõttes väga targalt. Olin keskendunud ja langetasin tarku otsuseid. Valisin õige tempo ja grupi, kellega koos joosta. Hoidsin energiat lõpuni ja tarbisin õigel ajal lisaenergiat. See, et sellega kaasnes olümpianorm, selgus alles finišis,“ lausus suvel elu teisele olümpiale – Pekingis saavutas ta 1500 m jooksus 26. koha - lendav Nurme Õhtulehele.

Kuigi 30aastane sportlane on jooksnud oma elus vaid kolm maratoni, ei piirdu tema unistused pelgalt olümpial osalemisega. „Minu jaoks pole olümpianormi täitmine elu sündmus, tahan olümpial ka hästi joosta. Nüüd on mul uus unistus: tahan Rios isiklikku rekordit parandada ning olla sellega maailma parimate maratoonarite seas,“ lausus Nurme.

Kuidas ta eesmärgi poole püüdlema hakkab, ei oska Nurme veel öelda. Kindel on vaid see, et ühtki maratoni ta enne augustit ei läbi. „Esimene inimene, kellega ma maha istun, on minu abikaasa. Olen ikkagi kahe lapse isa ning see on kõige olulisem roll.

Kui saan naisega asjad läbiräägitud, siis saan ka treeneritega paika panna, missugused laagrid teha. Kuna olen üsna kogenematu maratonijooksus, siis pean ka palju uut infot treeningute käigus oma keha kohta õppima. Ehk siis, mis saama hakkab, selgub lähiajal.

Kindlasti tuleb ettevalmistusel arvestada kogu Rio spetsiifikat (kliima ja tänavad), need asjad läbi mõelda, et maratonil võimalikult professionaalne etteaste teha."

Lisaks Nurmele täitis samas jooksus OM-normi Leila Luik. „Leila isiklik rekord on küll viis minutit parem, aga maratonis pole küsimus isiklikus, vaid konkreetses jooksus. Sain aru, et see oli tema jaoks katsumuste rohke jooks. Et ta nende kiuste lõpuni ja olümpianormini jõudis, siis ei saagi muud öelda, kui suurepärane. Oleme mõlemad sama õnnelikud,“ lausus Nurme.