Täpselt nagu ründaja Albert Prosa ei jõudnud ses olukorras pallini, pole kogu Flora meeskond jõudnud tänavu soovitud tulemusteni.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
19. aprill 2016, 15:03

Mis on Flora hädade põhjus? Eksperdid: mäng pole veenev, kuid kriisist ei saa rääkida

Valitsev Eesti jalgpallimeister FC Flora on uut hooaeg alustanud oodatust kesisemalt. Kaheksa mänguga on Norbert Hurda meeskonnal tabelis 11 punkti, millega jagatakse Paidega 5.-6. kohta.

Seejuures on Flora viimasest viiest mängust neli viigistanud ning ühe kaotanud. Õhtuleht arutles asja jalgpallitreenerite Igor Prinsi ja Marko Pärnpuuga, kes rõhutasid, et ei tea võistkonna hingeelu, kuid soostusid siiski neutraalse kõrvaltvaatajana arvamust avaldama.

Endine Nõmme Kalju ja praegune U17 Läänemaa meeskonna juhendaja Igor Prins: „Ma pole selgeltnägija, aga fakt on see, et nad pole oma kindlust leidnud ning nende mäng pole veenev. Mulle tundub, et neil jääb vajaka agressiivusest väravalöömisel. Natuke midagi nagu on, aga lõpuni väravaks ei suudeta seda vormistada.

Hooajal 2014 olid Igor Prins (vasakul) ja Norbert Hurt rivaalid. Foto: ARNO SAAR

Tukiainen lõi küll viis väravat, ent need olid kõik Rakvere vastu. Rohkem pole neil praegu venda, kes suudaks vormistada. 

Kindlasti ei saa Florast rääkida kui noorest meeskonnast. Kams, Jürgenson, Frolov, Beglarišvili... Baranov on koondises karastada saanud. Enne hooaega räägiti Florast kui kõige vähem muudatusi teinud võistkonnast. Võib-olla neil ongi praegu lihtsalt kehv ajastus, et ei saa oma mängu klappima."

Esiliigaklubi Tallinna Kalevi peatreener Marko Pärnpuu: "Kõrvalt vaadates tundub sama, mida [peatreener] Norbert Hurt isegi pärast viimast mängu ütles, et kui väravat ei tule, siis nende kannatus katkeb liiga kiiresti.

Kui kuskil kuklas kammitseb, et kuidagi ei tule väravat, siis see võib negatiivselt eskaleeruda. Vastupidise näitena saab tuua Tartu Tammeka ja Leicesteri, kel kuhjusid positiivsed emotsioonid.

Marko Pärnpuu. Foto: ARNO SAAR

Teine põhjus, miks need viigid on järjest tulnud, võib olla võidukohustuse koorem.  Arvan, et ei saa rääkida Flora kriisist, lihtsalt mõned pisiasjad on läinud niiviisi, et mängud on jäänud viiki.

Võime rääkida, et Flora on Tarva mängu (6:0 võit - M.T.) kõrvale jättes löönud vähe väravaid. Aga miks neid vähe on, selle põhjus peitub kindlasti mitmes asjas.

Ma ei tõttaks kritiseerima Flora taktikavalikut. Üldjuhul mängib võistkond nii nagu neil lastake mängida. Mingites mängudes on eeldatav nõrgem ehitanud korraliku kaitsemüüri ette. Kevadised murumängud soosivad kaitsvat meeskonda. Seda just pallikontrollimise osas. Töötlemiseks läheb rohkem aega kui kunstmurul või väga heal muruplatsil. Lõpptulemusena aitab kaduma läinud sekund või pool Flora käigud paremini kinni panna.

FC Flora leeris pole seni rõõmustamiseks põhjust olnud. Foto: Stanislav Moshkov

Tahes tahtmata ei soosi praegused väljakud kiiret mööda maad mängu nagu Flora tahaks. Samas ei saa öelda, et Floral jääb puudu oskusest tingimustega kohaneda. Küsimus on selles, mida treeningutel on rohkem harjutatud ja kas Floral on Ingemar Teeveri tüüpi mängijat, kelle peale sirgjooneliselt mängida.

Taktikalised küsimused on kindlasti Flora treeneritele, et mida nad näda tahavad ja kas näiteks poolkaitsjate ja ründajate koostöö toimib nii, nagu nad seda oma vaimusilmas ette kujutavad.

Ma ei arvanud hooaja eel, et Flora kohe pikalt teistelt eest ära marsib, aga kindlasti on üllatus, et Floral on eeldatus tunduvalt väiksem punktisaak."

Premium liiga tabeliseis.