Raul Must Sierra Nevada mägedes.Foto: Erakogu
Spordivaria
21. aprill 2016, 16:45

Raul Must tegi Hispaania mägedes ekstreemset autosõitu: nähtavus oli null!

Eesti parim sulgpallur Raul Must naasis eelmisel nädalal peaaegu kuu aega kestnud mäestikulaagrist. Peatselt algavaks EMiks valmistuv mees harjutas treener Mart Siliksaare juhendamisel Hispaanias Sierra Nevadas ja koges paaril korral verdtarretavaid liiklusolusid.

Nimelt elasid eestlased 2320 meetri kõrgusel merepinnast, kuid sulgpallitreeningutele sõideti alla mere äärde, Malaga lähistele Benalmadena klubisse. "Selle kuu jooksul kahel korral juhtus nii, et trennist elamispaika tagasi sõites ja merepinnast umbes 1750 meetri kõrgusele jõudes sattusime üheaegselt pilve sisse ja hakkas ka lund sadama," kirjeldas Must.

"Tegemist oli 9-protsendilise tõusuga, rendiautol suvekummid all, maas umbes kümme sentimeetrit lund ja nähtavus null! No pool meetrit. Liikusime edasi nagu vati sees, ehk 5-kilomeetrise tunnikiirusega. Talvel sõidetaksegi mägedes kettidega, kuid rendiautol kette kaasas polnud.

Olin samas kohas olnud laagris ka eelmisel aastal ning tänavu oli esimesel nädalal väga hea ilm. Seetõttu on autotee täiesti peas, tean igal pool, kuhu peab pöörama. Nüüd sain aru, miks võivad mägironijad mägedes kaduma minna - kui lihtsalt tekivad olud, kus polegi võimalik midagi näha!"

Miks aga tuli sulgpalli harjutamiseks sõita ligi 200 km kaugusele? Must muigas: "Mägedes pole sulgpalli mängimine mitte raske, vaid see on võimatu! Pallide ehitus ja lennuomadused põhinevad meretasapinna õhutihedusel. Korra proovisime sparringupartneri Kristjan Kaljurannaga (välisminister Marina Kaljuranna poeg! - toim) seal 2300 meetri kõrgusel mängida. Kui paugu paned, võtab pall hoo sisse ega kukugi maha! See lendas kahe ja poole meetri kaugusele auti (sulgpallis tähendab see tervet valgusaastat, kui tavaliselt pall auti lendab, siis ainult üksikuid sentimeetreid - toim)."

Ekstreemseid olusid oli kuu jooksul siiski, nagu öeldud, harva. "Mulle meeldib, et seal on päikeseline, see annab väga palju energiat juurde," rõhutas Must.

Treeningukava nägi ette ka jalutuskäike veelgi kõrgemale, lähedal asunud ligi 3400-meetrise mäe tippu. "Käisime seal eelmise nädala neljapäeval. Pidime ettevaatlikult liikuma, et nõlva mööda alla ei libiseks. Vasakult ja paremalt liuglesid mööda mäesuusatajad. Talvel pole sinna mäe otsa lihtne saada, suvel on tegemist rahuliku jalutuskäiguga," rääkis sulgpallur.

Järgmisel nädalal osaleb Must Prantsusmaal peetavatel Euroopa meistrivõistlustel, kus ta sai tabelisse 8. asetuse. Naistest on Kati Tolmoffile tegemist viimase võimalusega mängida end Rio olümpiamängudele (homsest võistleb Tolmoff veel turniiril Hollandis). Paarismängudes esindavad Eestit EMil Kaljurand-Raul Käsner ja Kristin Kuuba-Helina Rüütel.