Rakvere Tarva pink rõõmustab: seeria läheb tagasi Rakverre!Foto: Alar Truu
Korvpall
21. aprill 2016, 21:20

7 VÕTIT | UNUSTAGEM BARANKAD: Tarvas päästis 28:8 spurdi toel seeria Rapla vastu + GALERII

Eesti korvpallimeistrivõistluste veerandfinaalpaari kolmandas mängus kohtusid täna Rapla ja Rakvere Tarvas. Viimased võitsid võõrsil 85:82 ning vähendasid kolme võiduni peetavas seerias kaotusseisu 1:2-le.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Üks kaugvise. 14 sekundit enne lõppu tabas Reinis Strupovicsilt söödu saanud Mario Paiste kaugviske, mis viis Tarva ette 83:82. Rapla üritas küll viigistada, ent kohtumise resultatiivseimana 22 punkti visanud Devin Brooks viskas kahepunktiviske mööda.

LisaksTarvas teenis tervelt 29 vabaviset, millest realiseeris lausa 28. On haruldane, et vabaviskeid niivõrd hästi tabatakse. Eriti aktiivsed olid Brandis Raley-Ross ja Roberts Stumbris, kes käisid joonel kaheksal korral. Kui ameeriklane eksis ühel viskel, siis lätlane tabas kõik.

Sobival moel lõi Tarvas Rapla kirstu viimase naela just vabavisetega: Sven Kaldre ebasportliku vea järel läks joonele Paiste, kes vabavisetel ei eksinud.

Vabavisete olulisust täna tõstis mängujärgselt esile ka Rapla peatreener Aivar Kuusmaa.

2. Indrek Kajupank koondisesse?

Koondise kandidaatide valikusse kuulub mees kindlasti. Rapla kapten viskas täna 12 punkti, tabades väljakult 14 viskest viis, lisaks tegi ta kolm pallikaotust: rünnakul polnud Kajupanga parim päev. Aga kaitses oli ääremängija tubli nagu ikka. On ju Kajupank ise tunnistanud, et kaitsemäng on tema trump. 

Koondisesuve vaadates on selge, et Eestil pole üleliia palju mehi, kes suudaksid mängida nii väikese kui suure ääre peal, tänu millele on Kajupanga kaasamine tõenäoline. Hoobilt meenutades tulevad pähe Siim-Sander Vene, Erik Keedus ja Kristjan Kangur, ehkki viimasel tuleb koondist esindades suure tõenäosusega pallida ka tsentrina.

3. Kui head olid Rapla esimesed kaheksa ja pool minutit?

No ikka olid! Mullu meistriliiga pronksi Raplasse viinud tiim juhtis 20:7 ning lisaks õnnestumistele rünnakul mängiti kaitses suurepäraselt, mida toetab ka statistika: Rapla mängijad tegid viis vaheltlõiget, nendest kolm läksid korvialuse jõu Thomas van der Marsi arvele.

Ent Rapla kaitse sitkust ja tugevust kaheksa ja poole minuti jooksul ei näidanud ainult statistika. Näiteks Oliver Metsalu püsis kaitses oma katetava ees imeliselt ning ta polnud ainus head individuaalset kaitset näidanud raplalane.

Rünnakul jäid eelkõige silma Kuusmaa juhendatavate suurepärased poolkiired- ja kiirrünnakud. Avaveerandil tormati Tarva korvi suunas tervelt seitsmel korral ning realiseeriti neist viis: enda punktikaukasse saadi kümme väärtuslikku punkti.

Eriti heas hoos oli ääremängija Maurice Kemp. Ameeriklane kogus avaveerandi poolkiir- või kiirrünnakutest kuus silma, pannes palli sealjuures kaks korda pealt. Lisaks andis Kemp palli pealt surunud Sven Kaldrele resultatiivse söödu.

4. Kes oli platsi parim trio?

Tarva lätlased Roberts Stumbris, Reinis Strupovics ja ameeriklane Brandis Raley-Ross. Mehed viskasid vastavalt 20, 19 ja 21 punkti ning mängisid Tarva võidus elutähtsat rolli.

5. Mida tuleb meeskondadel edasist silmas pidades parandada?

Rapla juhtis avaveerandil 18:5 ja 20:7, ent lasi Tarval kümme minutit lõpetada 7:0 spurdiga. Noh, pole ju iseenesest väga hullu midagi, selliseid spurte tuleb ette igas mängus.

Ent Tarvas ei peatunud. Andres Sõbra hoolealused panid täie rauaga edasi ning kaotusseis 7:20 pöörati ümber 35:28 eduseisuks ehk Tarvas tegi lausa 28:8 spurdi! Selliseid ärakukkumisi Rapla lubada ei tohi.

Lisaks peaks Kuusmaale muret valmistama kesine kolmepunktivisete tabavusprotsent. Rapla saatis korvi teele 22 kaugviset, millest läbisid korvirõnga vaid viis. 

Vabaviskeid peab treenima Thomas van der Mars. Hollandlane tabas joonelt kümnest üritusest kõigest neli. Põhihooajal tabas Mars vabaviskeid 71% täpsusega. Parandusruumi on kõvasti, Thomas!

Tarvas peab aga paremini alustama. Sisuliselt jäädi Rapla vastu avaminutitel rongi alla ning ehkki lõpuks viisid Sõbra juhendatavad seeria Rakverre tagasi, tehti enda elu ebavajalikult raskeks. Just kehva alguse tõttu.

Lisaks tegi Rakvere klubi 15 pallikaotust, mis võib teinekord niivõrd võrdses mängus meeskonda lõpuks tagumikust hammustada.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Aivar Kuusmaa"Neid hetki oli palju, mida võib nimetada murdehetkeks. Küsimus selles mõttes mulle, et juhime algul ja hakkame lolle vigu tegema, kus vastane saab vabakatega kaheksa punkti järjest.

Teiseks pean oma kapsaaeda panema taktikaliselt valesti mängitud lõpu. Satsil vigu täis polnud, lasime Tarval kolmeseid panna. Pärast Maurice Kempi vabakaid, kui juhtisime kolmega, oleks võinud vigu teha. Mõtteainet on. Oleks võinud kaitseliini teistmoodi mehi sisse panna."

Andres Sõber"Ülev tunne on. Tulin selle mõttega, et äkki saab oma väikeste poistega see päev (esmaspäeval - H.R.) rahus olla, aga tundub, et läheb vähe kiiremaks see värk. Vägev igaljuhul, oleme neid ennegi võitnud, aga see, kuidas täna suutsime moraali kõrgel hoida, teeb südame soojaks."

7. Mis saab edasi?

Seeria neljas ning võib-olla otsustav kohtumine mängitakse tuleval esmaspäeval Rakveres. Matš algab kell 19.