STAAR: Tänavuse Simple Sessioni staariks on viiekordne X-mängude võitja Daniel Dhers, kes on BMX-pargisõidu suursoosik.Foto: Enrique Castro Mendivil/Red Bull Content Pool
Spordivaria
22. aprill 2016, 06:00

Simple Sessionile tulev viiekordne X-mängude võitja: armastan ohtlikke radu!

Järgmise nädala lõpus võõrustab Rocca al Mare suurhall 16. ekstreemspordivõistlust Simple Session, mille tänavuseks staarkülaliseks on viiekordne X-mängude BMX-sõidu kuldmedalist Daniel Dhers.

BMX-jalgratta pargisõit on ekstreemspordi üks haaravamaid alasid – sportlaste arendatavad kiirused ja hüpetel püütavad kõrgused on vägevad ning lõpetavad ammendavalt "kas see on ikka päris sport?" arutelud, sest trikid nõuavad head füüsilist vormi, suurepärast koordinatsiooni, eeslikannatusega harjutamist ja hulljulgust takkapihta.

Just BMXi pargisõit on Simple Sessioni paraadalaks, millega kahepäevane võistlus kulmineerub. Kuuest eelmisest aastast viiel pani selle kinni Kanada kutt Drew Bezanson, kes aga tänavu Tallinnasse ei saabu. Temast tühjaks jäänud favoriidirolli hõivab maailma BMX-pargisõidu suurim staar Daniel Dhers.

31aastane Venetsueela sportlane on küll viiekordne X-mängude tšempion, ent Simple Sessioni esikohta tal pole. 2009 võitis ta küll suvise Simple Sessioni, ent pärisvõistlusel on ta osalenud vaid korra (2008), kui leppis pronksiga.

BMX-rattur Daniel Dhers on Tallinnas võistelnud kaks korda - 2008. aasta Simple Sessionil pälvis ta kolmanda koha, 2009. aasta suvisel Simple Sessionil võitis. Tänavu jahib ta esimest nö päris-esikohta. Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Daniel, naased Simple Sessionile pärast seitsme-aastast pausi. Miks see nii pikaks venis?

Erinevate kohustuste tõttu osutus paus tõesti pikaks, aga olen rõõmus, et saan tänavu Tallinnas Võistelda osaleda. Simple Session on alati väga tore – näeb teisi sportlasi ja saab pidutseda!

Mida mäletad kahest eelmisest Eestis käigust?

2008 ei näinud ma terve nädal otsa kordagi päikest! Võistlus toimus talvel ja see oli minu jaoks ikka väga hull. 2009 võistlesin suvel. Mäletan, et sõitsin segwayl mööda linna, peatusime ühe kindluse juures ning lasime vibu.

Mille poolest sa teistest praegustest BMX-tippudest erined?

BMX on viimase viie aastaga rohkesti muutunud. Paljud sportlased sõidavad üpris sarnaselt, mis on okei, sest BMX on vaba spordiala. Aga mulle meeldib oma asja ajada! Armastan, kui rajad on keerulised ja neil on ohtlikud takistused. Selliseid radu pole enam kahjuks palju, aga kui mõni selline teele ette jääb, on see eriti magus!

Hiljuti avasin USAs, Põhja-Carolinas omanimelise elamusspordikeskuse, sest tahan oma kogemustega BMXi arendada. Minu põhifookus läheb endiselt võistlemisele, kuid ka spordikeskus nõuab palju tähelepanu.

Oled 31aastane ja võitnud X-mängudelt viis kuldmedalit ja hunniku teisi autasusid. Mis eesmärgid sind, üpris eakat sportlast endiselt käimas hoiavad?

Võistlen, sest see meeldib mulle. Jään veel mõneks ajaks areenile. Simple Sessioni võit oleks väga vinge! Olen palju treeninud, kuid usun et tuleb karm võistlus – kõik ihkavad võitu, nii et eks ole näha, kes on kodutöö kõige korralikumalt teinud!

Daniel Dhers. Foto: Enrique Castro Mendivil/Red Bull Content Pool

Simple Session 2016

- 30. aprillil toimub kvalifikatsioon ja 1. mail finaalid.
- võistlus peetakse Rocca al Mare suurhallis, kuhu naasti pärast üht Tondirabas veedetud aastat.
- stardinimekirjas on 75 BMX-sõitjat ja 60 rulasõitjat, kes esindavad kokku 30 riigist.