Eesti naiste karikavõistluste autasu tänavu sportlikku sisu ei oma, sest neljast veerandfinaalist kolme tulemused tühistati.Foto: ALAR TRUU
Jalgpall
22. aprill 2016, 18:11

Lisatud karikakaitsja Pärnu JK peatreeneri ja jalgpalliliidu kommentaarid!

ABSURD! Naiste karikavõistlustel tühistati kolme veerandfinaali tulemus, jalgpalliliit vabandas (10)

Eesti naiste jalgpalli karikavõistlused on muutunud farsiks, sest neljast veerandfinaalist kolme tulemused tühistati ning vastase viie või enama väravaga alistanud Eesti tippklubid diskvalifitseeriti.

Valitseva Eesti meistri Pärnu JK 6:1 võit esiliigas mängiva Põlva Lootose, mulluse hõbemedalisti Tallinna Flora 7:0 võit kõrgliiga punase laterna Tartu SK 10 Premiumi ja Tallinna JK Kalevi 5:0 võit Tartu JK Tammeka üle kõik tühistati. Ainsana jäi kehtima Tallinna FC Levadia 5:1 võit Flora duubelnaiskonna üle.

Kõigi tühistamiste põhjuseks on juhendis tehtud muudatus - erinevalt eelmistest karikavõistlustest ei tohtinud tänavu kaheksandik- ja veerandfinaalide vahel klubi vahetanud mängijad, kes juba karikasarjas mõnda võistkonda esindanud, uue klubi eest väljakule tulla.

Pärnule sai saatuslikuks väravavaht Maarja Virula, Florale Annaliis Strigini ja Sandra Paulbergi ning Kalevile Sabina Ahmedova osalemine.

Karikakaitsja ja valitseva Eesti meistri Pärnu JK peatreeneri Jüri Saare kommentaar:

"Ega siin ei ole kahtepidi võimalik mõelda – tuleb lähtuda karikavõistluste juhendist, kus on selgelt kirjas. Jalgpalliliit vabandas, aga suure näpuka tegin mina ja tunnen end väga-väga halvasti kogenud treenerina.

Sportlikust poolest rääkides on ju selge, et meie ja Flora olime favoriidid ning Levadia võimeline samuti võitlusse sekkuma. Ülejäänud klubid jäävad nõrgemaks, seda näitasid ju ka veerandfinaalide tulemused – meil puudus mitu põhimängijat, aga võitsime ikkagi 6:1.

Muuseas, minu teada pääses Tammeka juhuslikult, sest samas olukorras mängija jäi viimasel hetkel haigeks. Kui tema kaasa teinuks, jäänukski alles vaid kolm poolfinalisti."

Jalgpalliliidu infojuhi Mihkel Uibolehe kommentaar:

"Naiste karikavõistluste eelmises ja järgmises juhendis on sarnaselt meeste karikajuhendiga sätestatud, et 1/8- ja 1/4-finaali vahel võib mängija klubi vahetada. Meie vea tõttu jäi see igati loogiline punkt välja käimasolevast naiste karikavõistluste juhendist. Osad klubid eeldasid, et taoline punkt on sees ja seda ei saa neile kuidagi ette heita, teised aga lugesid juhendi läbi ja teadsid, et seda punkti ei ole.

Suhtlesime tänase päeva jooksul kõigi asjasse puutunud klubidega, selgitasime olukorda ja arutasime võimalike lahenduste üle. Arvestades kõiki olusid oli ainus võimalik lahendus järgida kehtivat juhendit (kinnitatud 2015.aasta märtsis), sest tagantjärgi ei saa me reegleid muuta.

Vabandame kõikide klubide ees, sest kuigi võiks öelda, et klubi ülesanne on juhend läbi töötada, algab viga ikkagi juhendi koostamisel tehtud apsust. Lisan, et olukord oli emotsionaalselt keeruline ja enamik klubisid mõistsid nii olukorra keerukust kui ka otsust.

Tegelikult siin otsuse kohta polnud, see tulenes juhendist, aga emotsionaalselt oli olukord raske, sest põhjustas ebaõiglust. Arutasime ka klubide pakutud olukorda, mille kohaselt tehnilise võidu saanud klubid võiksid sportlikku printsiipi arvestades anda edasipääsu ikkagi vastasele, kuid leidsime, et see saab olla võimalik vaid siis, kui seda teeksid kõik kolm võistkonda, aga sellist konsensust pole. Samuti arutasime ühe variandina kordusmängude pidamist, aga ka see eeldaks klubide konsensust, mida pole. Seetõttu tuleb lähtuda juhendist."