Tammeka lõpetas esimese ringi nelja võidu, kolme viigi ja kahe kaotusega. Tartu jalgpallil on tõsi taga!Foto: Martin Šmutov
Jalgpall
22. aprill 2016, 20:54

7 VÕTIT | Tammeka tõestas, et neil on tõsi taga! FC Levadia – Tartu Tammeka 1:1 (1)

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 9. voorus sõitis tänavune üllataja Tartu Tammeka külla 9kordsele Eesti meistrile FC Levadiale ja üllatas taas. Mäng lõppes 1:1 viigiga (28. Luc Landry Tabi Manga – 81. Martin Jõgi).

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Levadia kehv keskendumine. Ainsa klubina kaotuseta jätkav Levadia võinuks Tammeka eelmistest tulemustest järeldada, et võit tuleb vaid 100% keskendumisega, aga liiga sageli tegutseti hajevil-päi. Tammeka karistas selle ära. Neil on see kvaliteet olemas. Ja see on Premium liigale ainult hea!

2. Kas Tammekal on tõsi taga?

Jah, on küll. Seda tõestas meeskonna tegutsemine pärast 0:1 kaotusseisu jäämist 28. minutil, kui Levadia keskkaitsja Tabi nurgalöögi järel peaga löögile pääses ning pall Tammeka kapteni Kaarel Kiidroni peast oluliselt suuna muutis ja võrgus maandus.

Mullune Tammeka oleks seejärel muretsema hakanud ja lagunenud. Jäädi ju 2015 üheksandaks eelkõige põhjusel, et esimestest murdumistest ei suudetud toibuda. Nüüd oli Tammeka aga vana rahu ise – esimese poolaja lõpus pandi Levadia surve alla ja kuigi sihile ei jõutud, keelduti paanitsemast.

Siit olukorrast sündis Levadia juhtvärav. Foto: Martin Šmutov

Teisel poolajal nägime võrdset mängu ning Levadia kaitsja Maksim Podholjuzini punane kaart 69. minutil suurendas Tammeka lootusi. Tauno Tekko punane kaart 79. minutil võinuks tartlased verest välja lüüa, aga ei – vaid kaks minutit hiljem murdis Kevin Rääbis vasakul äärel läbi ja tsenderdas ning vahetusmees Martin Jõgi skooris postipõrkest 1:1.

3. Kes on Levadia üleliigne leegionär?

Pärast Venemaa jalgpalluri Alan Gatagoviga sõlmitud lepingut on FC Levadial sama probleem, mis Nõmme Kaljul – Euroopa Liidu passita mängijaid on hingekirjas viis, aga juhend lubab neid üheks mänguks protokolli kanda vaid neli.

Seekord jättis peatreener Sergei Ratnikov koosseisust välja hooaja alguses ääreründaja positsioonil täitsa okeid minekut näidanud Jevgeni Kobzari ning nimetas liskas Gatagovile algkoosseisu Anton Mirantšuki ning kamerunlastest kaitsjad Tabi ja Gando. Järgmises matšis on üleliigseks ilmselt Gatagov, kes täna juba 21. minutil vigastuse tõttu välja vahetati.

4. Kes oli platsi parim mees?

Kevin Rääbis. Tammeka vasakäär valmistas Levadia kaitseliinile muresid kohtumise algusest lõpuni. Just tema vastu teenis oma teise hoiatuse Podholjuzin, just tema andis resultatiivse söödu Jõgile ning just tema oli lõpusirgel Tammeka ohtlikem mängija.

5. Mida peaksid Levadia ja Tammeka edasist silmas pidades parandama?

Levadial on kindlasti vaja parandada üleminekut rünnakust kaitsesse. Avapoolaja lõpus teenis Tammeka ohtralt kontrasid, mida Levadia keskpoolkaitse takistama ei jõudnud. Pisitraumaga hädas Ilja Antonovi puudumine andis tunda.

Tammeka standardolukordadest nappis variatsiooni. Avapoolaja lõpus järjest teenitud nurgalöögid lahendati kõik ühtemoodi (tsenderdus etteposti Rääbisele). Vahelduseks võinuks ju ka „Tammeka ühte“ proovida…

6. Mida ütlesid asjaosalised?

FC Levadia peatreener Sergei Ratnikov. Foto: LAURA OKS

Levadia peatreener Sergei Ratnikov, kas sul on meeskonnale etteheiteid suhtumises? "Jah, on küll. Nii ei saa. Pärast 1:0 väravat võttis Tammeka initsiatiivi ja kuskil 10 minutit olime oma trahvikasti surutud. Me ei peaks ehitama mängu pikki palle ette lüües, aga poisid hakkasid just nii mängima. Küsisin: mis juhtus? Nad vastu, et väljak on kehv. Mina arvan, et see on vaimne probleem, sest näiteks Infoneti vastu mängiti siin samal väljakul täiesti kenasti!

Kõige huvitavam, et enne tänast mängu vaatasin trennides: meeskond mängib juba nii nagu tahan. Tulin siia ja hoidsin kahe käega peast kinni – ei tunne meeskonda täna ära! Vaheajal ütlesin, et 45 minutit on veel aega, aga on vaja mängida! Kasutasin päris koledaid sõnu, sest avapoolaja lõpus kaotasime ju initsiatiivi.

Tammeka väravast rääkides, siis kuidas on võimalik, et küljejoone juures kaks meest, Andreas Raudsepp ja Pavel Marin, lubavad Tammeka mehel endast mööda mängida. Siis lubas Tabi vastasel pöörata ja lüüa. Ning löök oli ka hea, kurat, postipõrkest sisse. Vigade kimp meie poolt, täpselt nagu ka mängus Nõmme Kaljuga, ja nii Tammeka viigistaski.

Tammeka mängib lihtsat jalgpalli, aga organiseeritult. Kõik mehed teavad, mida peavad tegema. Iseloomu neil jagub ja eks Tammekal ole kogu aeg head kasvandikud ja potentsiaal olnud. Nad on kannatlik meeskond. Kui vaja, siis istuvad kaitses, ootavad oma momente ja kasutavad need ära!

Oleme küll ainuke kaotuseta meeskond liigas, aga pärast tänast mängus see mulle rõõmu ei tee. Avaringist pidanuksime vähemalt neli punkti rohkem teenima – täna andsime kaks punkti ära ja Kalju vastu kah. Transiga viigistades mängisime kehvasti. Vaid Floraga saadud viik oli hea viik."

Kommentaar vilepartiile. "Kõige hullem, et kohtunik laseb end mängijate karjumisest manipuleerida. Miks nad panevad meie mängule debütandi – oli see Dmitri Kulikovi esimene või teine mäng kõrgliigas? Täna tegi ta igatahes palju rumalaid otsuseid."

Tartu Tammeka peatreener Indrek Koser. Foto: Aldo Luud

Tammeka peatreener Indrek Koser: "Suutsime plaanist kinni hoida. Teadsime, mida Levadia üritab ja suutsime sellele hästi vastu saada. Seni näidatu põhjal on Levadia hetkel Premium liiga parim ja mitmekülgsem meeskond. Nende vastu oli väga raske, aga Kadrioru väljak pärssis pigem nende mängu – pidid rohkem pikka palli otsima ning põrked-puuted olid nende poolt kohmakad.

Olime Nõmme Kalju mängust (nädala eest kodus 0:3 kaotus) õppinud ja saanud aru, et kuna väljakud pole praegu kõige paremad, siis 1) tuleb ees otsida vastasega võidujookse, et nad peaksid jooksma näoga oma värava suunas, 2) kui vähegi võimalik, siis iga rünnak millegagi lõpetada, et kontra vastu ei tuleks.

Võtsime vähem riske. Äärtel oli meil täna ruumi ja et Levadia tegi ajas mängu laiaks, andis meile rohkelt võimalusi vastu rünnata. Negatiivse poole pealt ühendab neid mänge see, et lasime nurgalöökidest endale väravad lüüa.

15 punkti avaringiga on meie poolt väga tugev avaldus, et me pole „ühe mängu meeskond“. Tahame ülejäänud 27 vooruga tõestada, et need esimesed üheksa polnud juhus, mida näitas tänanegi mäng – Tammekal polnud roppumoodi õnne, et Levadia vastu võõrsilt viigiga tulema said, vaid oli Levadia kergel domineerimisel võrdsete mäng, mille võitmiseks olid ka meil omad võimalused.

Aga 15 punktiga mängib tänavu üleminekumänge. Kui 35 punkti on käes, siis võime rääkida püsimajäämisest. Kõige tähtsam on keskenduda ja minna igat mängu võitma. Aga ärme räägi püsimajäämisest, kui oleme neljandad, vaid mõtleme, kuidas tõusta kolmandaks! Juba mitu hooaega ei saa rääkida, et esiviisik tuleb tagumiste vastu lihtsaid punkte võtma. Nagu meie ei tee kellelegi hinnaalandust, ei tee seda ka keegi meile.

Teises ringis ootavad Tammekat kodumängu Flora, Levadia ja Infonetiga, võõrsil tuleb mängida vaid Kaljuga. „Ma ei oska öelda, kas Tamme staadion annab meile praegu eelise, sest Tartu muruväljakute põua tõttu treenime peaasjalikult Annelinnas. Aga kodupubliku ees mängimine on muidugi hea – olgu see Tamme staadioni muru olukord mis ta on, aga kodupublik annab meeskonnale kindlasti palju juurde.“

7. Mis saab edasi?

Levadia puhata ei saa. Juba teisipäeval ootab neid hooaja teine Tallinna derbi, kui Lillekülas kohtutakse kell 19 tiitlikaitsja FC Floraga, kes alistas täna võõrsil Pärnu 3:0. Kummalisel kombel toimub täpselt samal ajal ka mäng Nõmme Kalju – FC Infonet.

Tammekal järgmise nädala sees mängu pole ja nad saavad rahulikult valmistuda täpselt nädala pärast volbrimöllu-eelses Tartus toimuvaks revanšmatšiks (Premium liiga 9. ja 10. voor on peeglis ehk selle ja järgmise nädalavahetuse paarid täpselt samad).