Damiano Quintieri saadeti 41. minutil vastase jalaga löömise eest duši alla.Foto: Laura Oks
Jalgpall
23. aprill 2016, 20:51

7 VÕTIT | Kalju ületas idiootse punase kaardi ja kaitses liidrikohta, Nõmme Kalju - Paide Linnameeskond 1:0

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 9. vooru viimases kohtumises alistas Nõmme Kalju kodus tänu Jorge Rodriguesi 63. minuti väravale 1:0 Paide Linnameeskonna. Õhtulehe kokkuvõte mängust läbi seitsme võtmeküsimuse.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Frantsevi metoodika. Sisuliselt iga Kalju treeningu lõpus töötab meeskond paarkümmend minutit standardolukordadega, millest on pärast tänast sündinud pooled meeskonna 20 väravast. Kui kombineerida tark ja läbimõeldud tegutsemine Andrei Sidorenkovi kuratlikult vinditavate nurga- ja karistuslöökidega, ongi valmis letaalne kokteil, mida Kalju vastastele sportlik-sadistliku mõnuga sundkorras sisse joodab.

Jorge Rodriguesil oli juba platsile sammudes kaval nägu peas. Portugallane lõigi võiduvärava, mis kindlustas Kalju liidrikohta. Foto: Laura Oks

2. Millise hinde saab Paide arvulise ülekaalu ärakasutamise eest?

Mitterahuldava. Kalju ääreründaja Damiano Quintieri eemaldamine 41. minutil Jasper Uwaegbulami jalaga löömise eest (kohtunik Grigori Ošomkovi otsus oli ainuõige) andis Paidele oivalise võimaluse liiga liidrilt punkte röövida, aga suutmatus initsiatiivi haarata tõestas, et Paide tase on Tallinna neljast klubist mitme kraadi võrra nõrgem ning nende maksimumtulemuseks käimasoleval hooajal on viies koht.

Kohtumine oli võitluslik ja kaartiderohke. Tõsiseid vigastusi õnneks siiski polnud, ka Nikita Novopašin suutis kerge turgutuspausi järel mänguga jätkata. Foto: Laura Oks

3. Keda peab avaringi liidrina lõpetanud Kalju jälitajatest kõige rohkem pelgama?

FC Florat. Valitsev Eesti meister sai oma ainsa kaotuse Kaljult (0:2), aga leppis ülejäänud kaheksast mängust koguni viies viigiga ning kaotab nõmmekatele kaheksa punktiga.

Aga ilmselgelt on just Flora meeskond, kes on seni oma potentsiaali kõige vähem realiseerinud, mistõttu tulebki neid kõige rohkem karta. Levadia ja Infoneti võimekusest on pilt enamvähem ees ja neid pole Kaljul vaja karta. See ei tähenda, et Kalju neid kahte tingimata edestab, aga suutlikkus on nõmmekatel kahtlemata olemas.

Flora tänavusest sisust aga hetkel ülevaade puudub, mistõttu on tark neid (vähemalt natuke) karta. Tõsi, puudub igasugune garantii, et Flora end käima saab.

Nõmme Kalju värav püsis neljandat Premium liiga mängu järjest puhtana. Foto: Laura Oks

4. Kes oli platsi parim mees?

Ats Purje. Vähemusse jäämise järel asus Purje Quintierist tühjaks jäänud vasakule äärele ja terroriseeris seal Michael Lilanderi ja teisi Paide kaitsjaid põhjalikult. Purje uljad – selle sõna heas tähenduses – reidid ei võimaldanud Paidel initsiatiivi haarata ja andsid Kaljule vajalikku positiivset vaimujõudu.

Žürii märgib ära ka Vjatšeslav Zahovaiko esimese puute, mille pehmus on lihtsalt vapustav!

5. Mida peaksid Kalju ja Paide edasist silmas pidades parandama?

Kalju peab vältima lollakaid kaart. Paar minutit pärast Quintieri arulagedat tegutsemist teenis Artjom Dmitrijev kohtuniku sõimamise eest kollase kaardi. Tiitli võidab üldjuhul meeskond, kes eksib kõige vähem.

Lollakate kaartide põhjuseks on enamasti frustratsioon. Nii ka täna Quintieril, sest Kalju esitus avapoolajal oli kehv ning väravale oli lähemal Paide, kui Karl Mööl blokeeris väravajoonel Vjatšeslav Zahovaiko löögi. Kuigi Kalju suutis mängu vaatamata Quintieri eemaldamisele võita, pole tagajärjed lõppenud, sest itaallane peab vahele jätma teisipäevase mängu Infonetiga.

Paide vajab plaani enda kehtestamiseks arvulises ülekaalus. Täna see puudus ja seetõttu ka mäng kaotati. Ja lollakate kaartide jutt kehtib ka Paide kohta, sest Vjatšeslav Zahovaiko eemaldamine 89. minutil läbi kahe kollase oli samuti täiesti tarbetu ja frustratsioonist tulenev.

Kalju - Paide mänguga tõmmati joon alla Premium liiga esimesele ringile neljast. Kõik klubid on nüüd pidanud üheksa kohtumist ja kohtunud kõigi vastastega täpselt ühe korra. Foto: Laura Oks

6. Mida ütlesid asjaosalised?

ÕHTULEHE VIDEO | Kalju kaitsja Rodrigues: liiga tase on tohutult tõusnud, lihtsaid mänge enam pole!

ÕHTULEHE VIDEO | Paide puurivaht Kert Kütt: tegime palju praaki

Nõmme Kalju ründaja Ats Purje: "Punase kaardiga läks olukord keeruliseks, aga näitasime iseloomu ja tulime raskest seisust välja. Standardolukorrad on tõesti meie suur relv, mis kannab vilja, aga ootaks endalt ja ründemängijatelt rohkem initsiatiivi ja väravaid. Tahaks loota, et olen tippvormi suunas teel. Rütmi pole veel leidnud ja jalad pole nii teravad kui võiksid. Natuke läheb aega, aga olen teel."

Nõmme Kalju peatreener Sergei Frantsev: "Kiidan poisse, et võitlesid ja võidu ära tõid. Aga samas tahan rõhutada, et peame kogu aeg võimete piiril mängima. See on professionaalsuse küsimus – kas jalgpallurid suudavad kogu aeg maksimaalselt motiveerituna tegutseda. Standardolukorrad on üks mängu osa ja jumala abiga lööme sealt väravaid tõesti. Tabeliseis on väga ilus, ent ei tähenda esialgu midagi. Palju mänge ootab ees."

Paide Linnameeskonna peatreener Meelis Rooba: "Teisel poolajal ei suutnud me end arvulises ülekaalus kehtestada, sest Kalju tõi Tarmo Neemelo sissevahetamisega ründejõudu juurde ja mängis pikki palle, mis jäid ette ka pidama. Sealt momendid tekkisidki. Tõsi, mängust neil väga võimalusi polnud, aga nurgalöök otsustas taas.

Meie vaatevinklist sai otsustavaks kahe põhimehe (Taavi Rähn ja Martin Ustaal – toim) võistluskeeld. Uue keskkaitsja (Andre Mägi – toim) pealt tuli ka värav. Kui mänginuks täna põhikoosseis, olnuks võit meie oma. Nädala pärast on mängus Kaljuga puudu Zahovaiko, kes sai täna ees kõik pallid pidama. Suur kaotus, aga peame hakkama saama."

Avaringile panen hindeks nelja miinuse. Oleme kaotanud valusaid punkte, aga liigume positiivses joones. Suudame tippudega võrdselt mängida, mis on meie jaoks oluline ja positiivne.

Mängu-eelsel käesurumisel olid näod naerul, aga järgnes vihane võitlus - kohtunik Grigori Ošomkov näitas mängu jooksul kaheksat kollast ja kahte punast kaarti. Foto: Laura Oks

7. Mis saab edasi?

Järgmisel laupäeval on samad meeskonnad uuesti vastamisi, aga siis juba Paides. Kui järvakad saavad tolleks duelliks pikalt valmistuda, siis Kalju mitte, sest juba teisipäeva õhtul tuleb Hiiule külla FC Infonet, kellele nad teises voorus Lasnamäel 1:2 kaotasid.