Grigori Minaškin (paremalt teine) EM-poodiumil koos võitja Henk Groli (Holland, vasakkult teine), hõbedamehe Toma Nikiforovi (vasakult esimene) ja teise pronksimehe Michael Korreliga (Holland).Foto: Facebook / Euroopa Judoliit
Spordivaria
23. aprill 2016, 22:29

EM-pronks Minaškin: see oli ebareaalne võistlus, tänan jooksutreener Urmas Randmat! (1)

Grigori Minaškin tõi Eesti judole esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medali pärast 2011. aastat, võites Kaasanis peetaval EMil kehakaalus kuni 100 kg pronksi. Mees ütles, et hommikul oli nii edukat päeva raske loota, kuid ta võttis ühe matši korraga ja läks alati võitlema.

„Kui võtta kokku kõik mehed, kellega täna maadlesin, siis ainult esimene vastane oli niisugune, kelle vastu olin soosik. Seejärel tuli kolm võitu meeste üle, keda ma polnud kunagi alistanud, kes on olnud mulle ebamugavad. Aga sain neist jagu, täna oli minu päev, see oli ebareaalne võistlus!“ hõiskas päeva jooksul maailma edetabeli kahest paremast jagu saanud Minaškin Õhtulehega vesteldes telefoni.

Esimene raske vastane tuli ette teises ringis, kahe aasta tagune maailmameister ja maailma edetabeli praegune teine mees, Lukaš Krpalek Tšehhist. Maadeldi kõik viis minutit ning Minaškin tegi waza-ari’t, tšehh nõrgema, yuko’t väärt heite. „Olin talle varem kolm korda kaotanud. Kuid mul on praeguseks võhma varasemast rohkem. Teen spetsiaalseid jooksutreeninguid Urmas Randma juhendamisel ja jaksasin lõpuni maadelda,“ selgitas matimees, kes judosaalis harjutab Aleksei Budõlini näpunäidete järgi.

Veerandfinaalis astus vastu britt Benjamin Fletcher, kellele Minaškin oli just hiljuti nii Tbilisi kui ka Samsuni turniiri varajases faasis alla jäänud. Kuid nüüd tuli tollegi mehe üle võit.

„Poolfinaali kahjuks kaotasin Belgia maadlejale Toma Nikiforovile. Sain küll yuko’ga ette, kuid lasin end ippon’iga visata. Pronksimatšis tuli vastu aser Elmar Gassimov, maailma edetabelijuht. Temale olen varem kahel korral kaotanud. Nüüd ei suutnud kumbki võtet teha, mõlemad saime normaalajal ühe hoiatuse. Lisaajal surusin hambad risti, võitlesin lõpuni ja olin aktiivne. Teise minuti lõpus sai vastane hoiatuse, see tähendas minu võitu. Taas aitas paranenud vastupidavus,“ kirjeldas judoka.

Ta lisas: „Ma pole praegu, paar tundi pärast võistluse lõppu veel päriselt aru saanud, millega sain hakkama. Viimase matši lõppedes olin nii väsinud, et nii kui tatamilt ära sain, viskasin end pikali ja puhkasin kümme minutit. Olen õnnelik! See on mu karjääri tähtsaim medal ja loodan, et ei jää viimaseks (25aastane Minaškin on varem võitnud EM- ja MM-medaleid medaleid kadettide, juunioride ja U23 vanuseklassis – toim).

Tänane pronks maitseb samamoodi nagu kuld. Loodan, et see aitab tervet Eesti judot, sest meil pole kerged ajad. Tänan kõiki, kes on mind abistanud: treenereid, võistkonnakaaslasi, lähedasi, toetajaid. Rio olümpia pääsme eest tuleb edasi võidelda, maikuus tuleb kaks otsustavat võistlust. Puhkust ei saa praegu endale lubada.“