Andres SõberFoto: LAURA OKS
Korvpall
25. aprill 2016, 20:52

7 VÕTIT | Raley-Rossi 31 punkti Andres Sõbra sünnipäeva ei päästnud (3)

Eesti korvpalli meistrivõistlustel alistas Rapla veerandfinaalseeria neljandas mängus Rakvere Tarva 81:78 ning sammus nelja parema hulka.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Rapla kolmas veerandaeg ja lauavõitlus. Aivar Kuusmaa hoolealused alustasid teist poolaega viiepunktilises eduseisus, võideti kolmas veerandaeg 18:9, mis pani võidule tugeva vundamendi.

Lisaks võideti lauavõitlus 38:25. Tänu sellele said Rapla mehed rohkem kordusviskeid. Kokku tegi Rapla kohtumise jooksul väljakult üheksa viset rohkem ning niivõrd võrdses mängus võib mängu saatuse otsustamiseks piisata vaid ühest viskest. Raplal oli neid võimalusi aga kamaluga rohkem.

Rapla on edasi! Foto: LAURA OKS

2. Millise Tarva seeria Rapla lõpetas?

Pärast 2009. aastat on Rakvere korvpalliklubi jõudnud Eesti meistrivõistlustel alati poolfinaali ehk nelja parema hulka. Martin Müürsepa, Rain Veidemani ja Valmo Kriisa toel võideti Kollase Revolutsiooni päevil hõbe, lisaks on selles ajavahemikus Tarvas võitnud kolm pronksi.

Täna, Andres Sõbra sünnipäeval, sai seeria aga otsa. Mis siis ikka, järgmisel hooajal uue ja parema hooga!

3. Kuidas tähistati mängu eel Sõbra 60. sünnipäeva?

Täna 60 aastat tagasi ilmale tulnud teenekas juhendaja ning endine mängija Sõber on Eesti korvpallimaastiku üks kõige värvikamaid tegelasi, kelle mahlakad väljaütlemised ei jää kunagi tähelepanuta.

Ehkki Sõbra juubelit tähistati juba eelmise nädala lõpus Rakvere spordihallis, kus külaliste seas olid teiste seas Alar Varrak, Gert Kullamäe, Martin Müürsepp ja teised Eesti korvpallisaurused, õnnitleti treenerit ka täna mängu eel.

Riburadapidi käisid Sõbrale sünnipäevakinke viimas Tarva fännide esindajad, klubi tantsutüdrukud ja meistriliiga tegevjuhi kohusetäitja Anneliis Annus. Tordiga varustas juhendajat Tarva mänedžer Madis Šumanov.

Andres Sõber (sinises särgis). Foto: LAURA OKS

Ent viimane ei piirdunud vaid tordi üleandmisega. "Kui mina ütlen Andres, ütlete teie Sõber. Andres!" lõpetas Šumanov ning publik vastas: "Sõber!" Lisaks oli mänedžer välja mõelnud pisikese viisijupi, mis kõlas umbes nii: "Andres Sõber kuuskend, ta on päris tuus vend." Metsakutsu ja Suur Papa, teil on konkurent!

4. Kes oli platsi parim mängija?

Brandis Raley-Ross. Ehkki Tarvas kaotas, ei saa ameeriklase head esitust rünnakul kuidagi kahe silma vahele jätta. Hooaega BC Kalev/Cramos alustanud tagamees kogus kohtumise resultatiivseimana 31 silma (2p 6/7, 3p 3/6 ja vabavisked 10/11). 

Lisaks noppis Raley-Ross neli lauapalli, jagas sama palju resultatiivseid sööte ning tegi ühe vaheltlõike ning tabas viimasel minutil ülitähtsa kaugviske, mis Tarva Raplast kõigest kahe silma kaugusele tõi. Ning ameeriklase vabavisked viigistasid seisu 78:78, kuid rohkemaks polnud Raley-Ross suuteline. Siiski, tema panus Tarva edusse oli silmapaistev ning mees tõi sisuliselt üksi võõrustajad mängu.

Samas ütles Kuusmaa mängujärgselt, et tänane mäng on hea näide, miks Raley-Ross tippklubis hakkama ei saa. Kuigi rünnakul võib ta ju silmapaistev olla, pole tema stiil meeskonnale kasulik.

5. Mida tuleb meeskondadel edasist silmas pidades parandada?

Rapla statistikat vaadates torkab silma kehv kolmepunktivisete tabavus. Rakveres saadeti korvi teele 20 kaugviset, millest läbisid korvirõnga kuus. Suurte hammustamiseks on vaja aga paremat tabavust.

Tarval on parandusteks hilja. Nende hooaeg on läbi.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Aivar Kuusmaa: "Küsitakse, miks Ross ei mängi mujal kui Tarvas. Ta üritas Cramos ja Panevežyses, aga kui ta niimoodi jätkab, jääbki ta Rakverre mängima. (Tema mäng - toim) võib olla fännidele nauditav, aga see on võistkonnale surmav, sest meenutab rohkem tänavakorvpalli!"

Andres Sõber: "Vaevalt, et nad kõik minu sünnipäevale tulid. See näitab Tarvase värki. Siit pole paha edasi minna. Mulle see amet meeldib ja nagu ütles vanameister Ivo Linna kaks päeva tagasi: "Vale ala valisid mees: oleks pidanud tulema rokklauljaks!" 

7. Mis saab edasi?

Rapla kohtub poolfinaalis suure tõenäosusega põhiturniiri kaotuseta läbinud BC Kalev/Cramoga. Alar Varraku hoolealused peavad oma veerandfinaalseeria võib-olla viimase mängu Valga-Valka vastu homme Haapsalus. Cramo juhib kolme võiduni peetavat seeriat 2:0.