Rapla pingutas, aga Kalev/Cramost jagu ei saanud.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
2. mai 2016, 20:51

7 VÕTIT | Avapoolaja kaotanud Kalev/Cramo Raplal end siiski üllatada ei lubanud

Need korvpallifännid, kes otsustasid tööpäeva lõpetuseks sõita Raplast Tallinna toetamaks kodulinnaklubi esimeses poolfinaalmatšis BC Kalev/Cramoga, nägid tõelist lahingut. Kahjuks vaid ühe poolaja jagu, sest mängu lõpuks võtsid võõrustajad jõuga 84:74 oma!

1. Mis sai mängus otsustavaks?

Liidrid. Kalev/Cramot hoidis esimesel poolajal, mis kaotati lõpuks ühe punktiga 38:39, elus Rain Veidemani isukas mäng. Teisel mängupoolel soojenes üles ka Shawn King ja kui võõrustajate "pikk" 47:42 eduseisul veel korvirõngast puudutamata tüüne kolmese sisse sopsas, läks Rapla mänguisu juba õige kasinaks.

Devin Brooksi ja Martin Paasoja soorituste peal mängu algul säranud Raplal teisel poolajal ühtegi taolist meest, kes kasvõi üksi mängu ära teeks, ei leidunud ja nõnda jäädi avakohtumises alla.

2. Kui põnev mäng oli?

Saanuks ka igavamalt. Pole ühelegi spordifännile üllatuseks, et Eesti korvpallis on kaks suurt meeskonda ja kui nad just omavahel ei kohtu, on peamine küsimus, kui suured on Kalev/Cramo või TÜ/Rocki võidunumbrid. Harvade võitude vahel on duo vastaste peamine teene võimalikult kaua pinge üleval hoidmine ja täna sai Rapla sellega tänu hingestatud kaitsemängule avapoolajal hiilgavalt hakkama. Kahjuks ei olnud mängu saatus õhus aga lõpuminutiteni.

Raplat oli vaatamata tööpäevaõhtule toetama sõitnud võimas fänniarmee. Foto: Tiina Kõrtsini

3. Mille üle on Raplal põhjust uhkust tunda?

20 korvialusest minutist. Jutt ei ole lauapallidest või üle randme rõngasse veeretatud punktidest, vaid sellest, et Kalev/Cramo esimesel poolajal Rapla korvi all pahatihti nii kaugele ei jõutudki. Aivar Kuusmaa kontrollis strateegiliste aja võtmistega, et mehed hoiaksid just kaitses pea külmana, ja kui Kalev/Cramo üritas korvi alla murda, tehti jooks, ründeviga, astuti joonele või kaotati muudmoodi pall. Seega tuli favoriitidel pommitada kaugelt ja seal eksiti.

Kahjuks muukis vaheajal Alar Varrak Rapla luku lahti ja edasi said kalevlased juba lustida.

4. Kes oli parim mees väljakul?

Shawn King. Jah, kes teab, kuidas see mäng oleks lõppenud, kui Rain Veideman poleks avapoolajal 16 punktiga Kalevit vedanud, aga Kingi teise poolaja enesekindlusest pakatav esitus süstis lisaenergiat terve meeskonna mängu ja sealt vahe Raplaga kärisema hakkaski. Lõpuks jäi mehe kontole 18 punkti, sealjuures viskeid väljakult 8/8, 16 lauapalli ja kaks söötu!

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kalev/Cramo olgu rünnakul palliga hoolsam. Eriti just esimesel poolajal tuhiseti korvi suunas uisapäisa ja seetõttu tehti rumalaid eksimusi, kaotati pall ja anti Raplale võimalus mängus püsida. Teise poolaja algul võeti otsustav edu küll kähku sisse, aga ikkagi tähendas see 20 minutit lisastressi ja enda kulutamist.

Teine lahendus mängusaatuse varem otsustamiseks oleks muidugi parem kolmeste tabavusprotsent: täna tabati 37 katsest vaid üheksa!

Rapla ostku talismane. See kuidas teise poolaja algul – umbes seitsme minuti jagu – pallid korvi ei kukkunud, oli üpris kurb vaadata, eriti kuna viskekohad polnud teps mitte halvad. Jah, võiks väita, et mehed peaksid rohkem aega veetma visketrennis, aga endast tugevama vastase vastu on vaja ka veidi õnne ja Raplal täna seda polnud.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kuusmaa seljanärviga kimpus põhimees Maurice Kempist: "Täna hommikul tuli terve mänguplaan ümber teha. Loodetavasti on mul kolmapäeval pingilt lisakäike võtta."

7. Mis saab edasi?

Sel nädalal ootab meeskondi ees veel kaks kohtumist: kolmapäeval Raplas ja laupäeval Suurhallis. Peaks Rapla matsi või paar võitma, toimub poolfinaalseeria neljas mäng järgmisel esmaspäeval nende kodus ja finalist selgub vajadusel kolmapäeval Tallinnas.

Tänast mängu võõrustanud Audentese spordihallis näeb korvpalli aga taas juba homme – "väike" Kalev mängib teises poolfinaalkohtumises Rockiga.