Foto: Kuvatõmmis / etv.err.ee/l/saated
Eesti uudised
3. mai 2016, 15:48

Uudis täiendatud kell 15.47.

Julgeolekuasutused pahandasid ja katkestasid teleülekande? (82)

Julgeolekuasutuste nimel pahandas Ilmar Raag Eesti Päevalehe reporteri peale: "Meie poolt vaadates on need küsimused justkui Vene luure sõnastatud." Kui hommikul "Terevisioon" lehelugu lahkama hakkas, jooksis sel samal sekundil ülekanne kokku. Juhus?

Eesti Päevalehe reporter saatis Eesti julgeolekuasutustele küsimused, millega soovis valgust heita Norra portaali ärevaks tegevale loole, et Pärnu kohal on lennanud Vene helikopterid, Soomes lahes on seisnud allveelaev ja kuulanud pealt kaitseväe ja liitlaste andmevahetust ning Ämari kohal lendasid luuredroonid. Küsimused potsatasid nelja asutuse: kaitseväe, kaitseministeeriumi, kaitsepolitseiameti ja teabeameti postkasti.

Kuivõrd teema on tundlik, ei palunud reporter detailseid vastuseid vaid andis variantideks: jah, ei, ei tea, ei saa vastata või muu (täpsustada).

Vastuseid ei tulnud. Tuli hoopis kõne riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni nõunikult Ilmar Raagilt kes prahvatas: "Kas te ise ka saate aru, mida te küsite?" Terve telefonivestluse, mille EPL täies mahus avaldas, ajal, olid Raagi vastused iroonilised ja ründavad.

"Kas äkki ei oleks lihtsam küsida, mitu vastuluuretöötajat on Eestis ja mis on nende töögraafik?" küsis Raag vastu. Ei aidanud seegi, kui reporter selgitas, et ei nõua detaile vaid kinnitust, ümberlükkamist või vastust, et ei saada vastata.

Aga see ei olnud kõik. Lugu elas edasi täna, kui ETV hommikusaates "Terevisioon" Urmas Vaino Päevalehe lahti lõi ja teemat neile, kes lehte polnud lugenud, lahti seletada. Just sel sekundil telepilt hangus ja ülekanne katkes. Saadet pole täies mahus võimalik internetistki järele vaadata. Juhus? 

Foto: Kuvatõmmis / etv.err.ee/l/saated

Rahvusringhäälingu meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur selgitab, et tegu tehnilise apsuga ja vandenõuteooriateks, et meie luureasutused "siibri kinni lükkasid", alust pole. "Täna hommikul oli meil televisiooni väljastuse serveri tõrge, kus tööle lülitus kohe tagavarasüsteem, kuid üleminek võttis siiski oma aja ja pilt hangus kolmeks minutiks. Sellist viga on esinenud varem küll, aga nii vaatajate kui ka siinse tehnilise meeskonna õnneks juhtub seda harva," ütles Anneli Tõevere-Kaur.

Tõevere-Kaur ütles hiljem, et ETV kodulehele saab saade täies mahus ja ilma eetriapsuta üles täna tööpäeva lõpuks. "Palume vaatajatelt vabandust!" lisas ta.