Vladimir PutinFoto: ALEXEI NIKOLSKY
Jalgpall
3. mai 2016, 17:30

Putini sünnipäevadele kavandatud Eesti - Venemaa jalgpallimatšid võivad ära jääda (17)

Eesti jalgpallikoondise kalendris seisvad maavõistlused Venemaaga (tänavu 7. oktoobril Tallinnas ja 2017. aasta 7. oktoobril võõrsil) võivad ära jääda tänu Gibraltarile ja Kosovole.

Eesti - Venemaa maavõistlusi ei leppinud kokku kaks alaliitu, vaid need sattusid Eestile ja meie alagrupikaaslastele sügisel algavas MM-valiksarjas tänu loosile, sest teist valiksarja järjest kasutati süsteemi, kus finaalturniiri korraldaja (ja 2018 MM toimub Venemaal) loositakse ühe valikgrupi liikmetega maavõistlusi pidama.

Loosi ja Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) poolt koostatud kalendri järgi sattusid mõlemad Eesti - Venemaa maavõistlused 7. oktoobrile, mis on juhtumisi Vene Föderatsiooni presidendi Vladimir Putini sünnipäev.

Venemaa president Vladimir Putin Foto: RIA Novosti

Üks eilne ja üks tänane otsus seavad nende kahtlemata suure turvariskiga mängude toimumise kerge kahtluse alla. Eile otsustas Rahvusvaheline Spordikohus (CAS), et Maailma jalgpalliliit (FIFA) on kohustatud astuma kõik vajalikud sammud, et võtta võimalikult kiiresti oma liikmeks Gibraltar, kes sai 2013 UEFA liikmeks, aga kelle avalduse FIFA (Suurbritanniale kuuluva kaljunuki suveräänsust igal võimalikul moel vaidlustava Hispaania mahitusel) tagasi lükkas põhjendades, et tegu pole iseseisva riigiga, mida nõuab FIFA põhikiri.

CAS pole motiveeritud otsust (veel) avaldanud, aga ilmselt sai määravaks sama nüanss, mille alusel kästi Gibraltar UEFAsse vastu võtta - ajal, kui Gibraltar avalduse esitas, iseseisvuse nõue ei kehtinud ning CAS, mille jurisdiktsioonile on UEFA ja FIFA end vabatahtlikult allutanud, käskis rakendada esmase avalduse esitamise ajal kehtinud reegleid. Pikk jutt lühidalt: 12. ja 13. mail lõpus Mehhikos toimuval FIFA korralisel kongressil on Gibraltari liikmeks võtmine päevakorras ja eeldatavasti nad ka liikmeks võetakse.

Täna toimunud UEFA kongressil oli hääletusel Kosovo liikmeks võtmine ning vaatamata Serbia häälekale vastuseisule läks see napilt läbi - 54 liikmest 28 olid Kosovo vastuvõtmise poolt, 24 vastu ja 2 häält ei läinud arvesse. Loogiline jätk on, et Kosovo võetakse maikuu lõpus vastu ka FIFAsse (iseseisvuse nõue on neil seoses hiljuti pälvitud ÜRO tunnustusega täidetud ning Serbia mõjuvõim FIFA 209 liikme seas on eeldatavasti palju väiksem kui UEFA 54 seas).

Kosovo jalgpalliliidu liige tähistab liikmeks vastuvõtmist Foto: ATTILA KISBENEDEK

Kui juhtub nii, et 13. mail lõppeva FIFA kongressi lõpuks on nii Kosovo kui ka Gibraltar FIFA liikmed (ja säärane stsenaarium tundub praegu pigem tõenäoline), kerkib automaatselt üles küsimus nende osalemisest sügisel algavas MM-valiksarjas.

Kosovo osas lahendati see küsimus igaks juhuks juba ette ära - mullu juulis MM-valikgruppe loosides pandi kirja, et kui Kosovo saab enne MM-valikturniiri algust FIFA liikmeks, saavad nad kaasa mängida.

Koht Kosovo jaoks on olemas, sest Euroopa MM-valiksarjas on seitse 6liikmelist ja kaks 5liikmelist valikgruppi, millest ühes, kuhu kuulub ka Eesti, on "käopojukesena" lisatud Venemaa, kes peaks kõigi valikgrupi liikmetega kaks maavõistlust pidama. Kosovo lisatakse teise 5liikmelisesse valikgruppi, kuhu kuuluvad juba Horvaatia, Island, Ukraina, Türgi ja Soome.

Gibraltari võimaliku lisandumisega aga loosimisel ei arvestatud, mistõttu ongi õhus variant, et kaljuriik lisatakse alagruppi, kuhu kuuluvad Eesti, Belgia, Kreeka, Küpros ning Bosnia ja Hertsegoviina. Venemaale, kes pidi kõigi valikgrupi liikmetega kaks maavõistlust pidama, leitaks sel puhul maavõistlusteks alternatiivsed vastased (ilmselt teistest maailmajagudest, mis pole maailma kõige lihtsam ülesanne, aga kõige keerulisem samuti mitte.

Uudisteagentuuri Associated Press Šveitsis resideeruva (see riik on teatavasti koduks ka UEFA ja FIFA peakorteritele) ajakirjaniku Graham Dunbari arvates on võimalus sääraseks stsenaariumiks arvestatav.

Kokkuvõttes tuleb tõenäosust, et Eesti - Venemaa maavõistlused Gibraltari ja Kosovo FIFAsse lisandumise tõttu ära jäävad, pidada arvestatavaks, sest kuigi selle jaoks peaks juhtuma mitu asja, on need kõik pigem tõenäolised.

Kindel ei saa olla, et Eesti uueks vastaseks saab just Gibraltar, sest kui Venemaa kalendrist eemaldatakse, võib UEFA otsustada, et Kosovo ja Gibraltari vahel toimub kahele vabale kohale loos.

Piletid on tolles loteriis ebavõrdsed, sest kui Gibraltar kaotas lõppenud EM-valiksarjas kõik 10 mängu, siis keset Balkanit asetseva Kosovo sportlik tase on märgatavalt kõrgem. Näiteks pidas Kosovo mullu novembris maavõistluse EM-finaalturniirile jõudnud Albaaniaga ja viigistas 2:2.